Izbor iz današnjih vijesti

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanić- Grada usvojena je Strategija razvoja turizma Grada za razdoblje 2018.- 2023. g.
Strategiju razvoja izradilo je trgovačko društvo Karzen&Karzen iz Zagreba koje je označilo upravo turizam kao glavni pokretač gospodarstva Grada.
Vizija strategije je da Grad Ivanić-Grad postane prepoznatljiv zeleni otok Zagrebačke županije gdje će se kroz spoj zdravstvenog, urbanog i ruralnog turizma moći uživati u sportsko-rekreativnim, outdoor i kulturnim aktivnostima uz domaću hranu i vrhunsko vino, ljekovite naftne tretmane i lokalne proizvode tijekom cijele godine.
Kao strateški ciljevi označeni su postizanje kvalitetne i integrirane turističke ponude, unaprjeđenje turističke infrastrukture, određivanje fokusa, te razvijanje kvalitetne i prepoznatljive turističke destinacije,
Strategija je usvojena s 13 glasova ZA i dva suzdržana, a vijećnike je najviše zanimalo zašto je turizam usmjeren prvenstveno na šumu Petica, a ne na veliki potencijal Specijalne bolnice Naftalan, koliki će to biti trošak za gradski proračun u razdoblju od 5 godina, ali i zašto u strategiju nisu uključene brojne kulturne manifestacije, te čitav prostor Posavine koja čini trećinu površine Grada Ivanić- Grada.

U subotu je u Čakovcu održano 22. državno sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH.
Na igrama je nastupila 21 županija s oko 1000 sudionika., a natjecanja su se odvijala u osam disciplina – boćanju, elektronskom pikadu, kuglanju, malom nogometu, povlačenju užeta, streljaštvu , stolnom tenisu i šahu.
Zagrebačku županiju su predstavljale ekipe iz Velike Gorice i Ivanić Grada.
Ivanićgradska ekipe se natjecala u potezanju užeta i streljaštvu. U potezanju užeta su zauzeli 8. mjesto, a u streljaštvo im je za 15 krugova izmaklo prvo mjesto.
Zagrebačka županija je ekipno osvojila treće mjesto.
Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanić Grad Darko Gerić zahvaljuje ekipama iz Ivanić Grada na lijepom druženju i ostvarenim rezultatima.

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu.
Do sredine rujna u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilje pregledali su ukupno 245 hektara poljoprivrednog zemljišta, uzeli su 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu.
Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda.
Svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH, koji će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017. EU novcem u okviru navedene operacije omogućava se potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda.

Zlatna žutica vinove loze svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i ubrzo poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Prva pojava zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj je potvrđena 2009. godine.

Povodom obilježavanja Dana starijih osoba, Klub osoba s dijabetesom „Za bolji život“ organizira edukativnu radionicu na temu: „Važnost kretanja i fizičke aktivnosti kod osoba starije životne dobi“.
Predavač je dr.med. Marija Virić Orešković. Predavanje će biti u utorak, 26. rujna u 17 sati u Domu Alojza Vulinca u dvorani na prvom katu.
Kretanje i fizička aktivnost osnovni je preduvjet aktivnog i zdravog starenja pa ako imate zdravstvenih problema i trebate savjet stručnjaka ovo je idealna prilika za razmjenu iskustava i medicinskih savjeta koji će vam pomoći u svakodnevnom životu.

U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu, sutra će biti otvorena izložba udruge likovnih stvaralaca Zaprešića uz predstavljanje Grafičke mape s prepoznatljivim zaprešićkim motivima.
Mapa sadrži 19 autorskih otisaka izvedenih u tehnici linoreza. U izradi je sudjelovalo 16 umjetnika iz Zaprešića.
Izložbu će otvoriti zamjenik gradonačelnika grada Zaprešića Damir Benčević.
U sklopu otvorenja izložbe održat će i press konferenciju povodom Dana Jelačića, odnosno, 22. Dana grada Zaprešića te predstaviti program ovogodišnje manifestacije kojom se tradicionalno obilježava godišnjica rođenja bana Josipa Jelačića.
Dani Jelačića održavaju se od 27. rujna do 21. listopada.

 

Ovog vikenda, po drugi put ove godine, legendarni disco Lonja je ponovno otvorio svoja vrata i ugostio dvjestotinjak ljudi na još jednoj «Čagi».

«Čagu» je organizirala grupa građana pod nazivom “Kvart Lonja”, a ove subote, 40 godina nakon svog vrhunca, Lonja je ponovno postala kultno mjesto okupljanja.


NOGOMET
U 1. županijskoj nogometnoj ligi Istok ovoga je vikenda odigrano 7. kolo. Sloga je u Križu došla do pete ovosezonske pobjede svladavši Bunu 3:0, dok je Kloštar identičnom rezultatom izgubio kod prvoplasiranog Turopoljca.
Na ljestvici Sloga je skočila jednu pozicija te je sada treća s 15 bodova, dok je Kloštar usprkos porazu zadržao peto mjesto s 10 bodova.

U 7. kolu 2. županijske lige pobjedu je u uzbudljivoj utakmici ostvarila Milka Trnina na gostovanju kod Donje Zeline 4:3. Remije su upisali Naftaš Ivanić na gostovanju kod Slobode 0:0 i Lipovec kod kuće protiv Kupe 1:1. Graničar iz Križa uvjerljivo je poražen kod Bana Jelačića iz Banova 5:1.
Utakmica između Mladosti iz Obedišća i Gaja odgođena je do 26. studenog.
Ljestvicu predvodi Ostrna s 19 bodova, Milka Trnina ima 18, dok je Naftaš Ivanić treći sa 17 bodova.

RUKOMET
Ženski rukometni klub Ivanić upisao je i drugi, očekivani poraz u 1. hrvatskoj rukometnoj ligi na gostovanju kod aktualnih prvakinja Podravke. Odnos snaga najbolje pokazuje rezultat prvog poluvremena koji je završio 23:7 za domaćina. Drugi dio igrao se izjednačenije prvenstveno zahvaljujući rotaciji igračica kod Koprivničanki tako da je utakmica završila rezultatom 41:21. Kod Ivanića treba istaknuti raspoloženu kapetanicu Martu Pezić s devet golova i Katarinu Mrazović sa 6 pogodaka.

Rukometaši Ivanića su nakon dobrog ulaza u novu sezonu 1. lige Sjever uvjerljivo poraženi u 2. kolu na gostovanju kod Maksimir Pastele rezultatom 27:19.

A natjecanja su počela i u 3. ligi Središte za žene. ŽRK Trnina je u Križu novu sezonu otvorila pobjedom protiv druge ekipe Dugog Sela rezultatom 28:23. Stare navike iz prošle sezone ponovo je pokazala domaća igračica Petra Kantura koja je s 13 golova bila najbolja igračica susreta.

KARATE
Na 24. Karate kupu SLAVONSKOG BRODA okupilo se 425 natjecatelja iz 48 klubova iz 3 države.
Karate Klub KIK nastupio je sa svoja 4 člana, a izdvajamo 1. mjesto Luke Koščević u kadetima i juniorima čime je prezentirao odličnu formu pred predstojeće Svjetsko prvenstvo, te 2. mjesto Maje Paule Kuntić u kategoriji mlađe učenice.

U Slavonskom Brodu nastupili su i borci Karate kluba Mladost.
Zlata su osvojili Antun Vujević i Valentino Ivanić. Kao drugi završili su Nelly Džanić, Domagoj Jagar i Leon Mijacek, dok je dvije brončane medalje osvojio Domagoj Draženović.


zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić