Izbor iz današnjih vijesti

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je na konferenciji za medije predstavio prijedlog Rebalansa proračuna za 2017. godinu koji iznosi 623.907.000 kuna i za 3,46 posto, odnosno 21 milijuna kuna je veći u odnosu na trenutni Proračun. Spomenutim prijedlogom, izvorni Proračun povećava se za 3,5 milijuna kuna i iznosio bi 346.067.970 kuna. Konačnu odluku o prijedlogu Rebalansa donijet će Županijska skupština na sjednici u petak, 29. rujna.
Predstavljajući Rebalans, župan Kožić je istaknuo kako je u prvih osam mjeseci 2017. godine Zagrebačka županija ostvarila prihode u izvornom Proračunu u iznosu od 208.873.700 kuna, što je za 23,14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. „Ono što je standard u Zagrebačkoj županiji već 17 godina ostaje i dalje, a to su izbalansirani prihodi i rashodi“ - istaknuo je Kožić nadodavši kako se ne troši niti lipa više od onog što se uprihodi.
Krajem travnja raspisan je natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2017. godinu vrijedan 3,2 milijuna kuna. Ovim Rebalansom predlaže se povećanje sredstava za ovu namjenu za dodatnih 4.020.000 kuna.
Ako Skupština prihvati ovakav prijedlog većina poduzetnika koja se javila na natječaj, uz uvjet da imaju potrebnu dokumentaciju, dobit će sredstva od županije. Podsjetio je i kako Zagrebačka županija ima najveći broj OPG-ova u državi te je druga po broju OPG-ova u vlasništvu mlađih od 40 godina. Kako bi se potaknuo ostanak mladih na ruralnom području Rebalansom se predlaže povećanje sredstava u Upravnom odjelu za poljoprivredu za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima za dodatnih 2.250.000 kuna. Tako bi ukupni iznos za 2017. godinu za ovu namjenu iznosio 7 milijuna kuna.

U Upravnom odjelu za prosvjetu, za kojeg se u Zagrebačkoj županiji tradicionalno izdvaja oko 40 posto izvornog Proračuna, planira se povećanje sredstava za 0,3 posto pa bi ona iznosila ukupno 133.186.000 kuna.
Gradovima i općinama dodijelilo bi se dodatnih 1.585.000 kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta što bi ukupno za ovu godinu iznosilo 7,3 milijuna kuna te dodatnih 600.000 kuna za projekte odvojenog prikupljanja otpada tj. ukupno 1.270.000 kuna.
Prijedlogom Rebalansa predviđa se i povećanje sredstva za: udruge civilnog društva za 1,5 milijun kuna, ulaganje u medicinsku i laboratorijsku opremu Doma zdravlja Zagrebačke županije za milijun kuna, te za rad Vatrogasne zajednice 590.000 kuna koja bi u 2017. godini onda ukupno dobila 3,4 milijuna kuna.
Rebalans svog Proračuna na Županijskoj skupštini predstavit će i Županjska uprava za ceste koja također planira povećanje prihoda. Sredstva za redovito održavanje cesta povećavaju se prijedlogom Rebalansa za 4,9 milijuna kuna i iznosila bi ukupno 41.591.200 kuna. Povećavaju se i sredstva za građenje i rekonstrukciju cesta i to za 19 milijuna kuna pa bi iznosila ukupno 52.895.000 kuna.


Na obilježavanju „Dana mobilnosti Zagrebačke županije“, upriličenom u Jastrebarskom rečeno je da je Zagrebačka županija vodeća hrvatska županija po broju e-punionica, a i najviše električnih vozila u državi registrirano je na njezinu prostoru
Zamjenica župana Nadica Žužak rekla je da je Jastrebarsko izabrano za obilježavanje ovoga dana jer je to grad koji vrlo uspješno provodi projekte e-mobilnosti. Vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavljeni su e-bicikli koje koriste turisti i kontakt policajci, kupljeno je i e-vozilo za potrebe komunalne tvrtke, a uključio se i u županijski projekt postavljanja e-punionica i pametnih klupa.
Naglasila je da vjeruje da slične projekte imaju i drugi gradovi u županiji i da ćemo svi zajedno doprinijeti da Zagrebačka županija postane pametna županija te da će ulaganja u e-mobilnost doprinijeti i razvoju turizma.
O razvoju e-mobilnosti u Zagrebačkoj županiji govorio je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković.
Sufinanciranjem Županije, rekao je, zasad je u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica i isto toliko pametnih klupa. Ukupno su na prostoru Zagrebačke županije postavljene 52 e-punionice, dok ih je u cijeloj Hrvatskoj 211.


Uoči Svjetskog dana starijih osoba, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić Grad u suradnji s Gradom Ivanićem i Općinom Kloštar Ivanić obići će i prigodno darivati osobe starije od 90 godina.
Na području Grada Ivanića starijih od 90 godina ima 49, a na području Kloštra Ivanića 25.
Obilazak starijih osoba na području Grada Ivanića je od danas pa do 29. rujna , dok će na području Kloštra Ivanića obilazak biti od 27. do 29. rujna.
Na području Općine Križ obilazak starijih sugrađana povodom Svjetskog dana starijih osoba, ove godine organiziraju u suradnji s Udrugom Ženske ruke i Caritasom u ponedjeljak, 2. listopada.

Obzirom da su poljoprivredni proizvođači u dilemi vezano uz berbu kukuruza i procjenu šteta na ovoj kulturi koje su prijavili uslijed elementarne nepogode suše - da li krenuti u berbu kukuruza ili čekati dok komisija za procjenu štete ne obavi svoj dio posla, potražili smo odgovor na ovo pitanje u ivanićgradskoj i upravama općina Kloštar Ivanić i Križ.
U Općini Kloštar Ivanić doznajemo da ukoliko poljoprivrednici smatraju da imaju znatniju štetu na površinama pod kukuruzom a žele u narednim danima započeti s berbom da se jave u Općinu Kloštar Ivanić, kako bi Komisija najprije obišla njihove površine i procijenila nastalu štetu uslijed suše. Kako nam je rečeno komisija je na terenu i procjenjuje štete na prijavljenim površinama, no i postignuti prinosi će također biti relevantni podaci za iskazivanje šteta na ovogodišnjem kukuruzu.
Na području Grada Ivanić-Grada ovlašteni vještak za procjenu šteta na poljoprivrednim kulturama uslijed suše započinje obilazak terena od srijede 27. rujna i kroz dva tjedna će je završiti. Poljoprivrednici koji pod kukuruzom imaju velike površine, mogu započeti s berbom, uz preporuku da za procjenu štete od suše ostave ogledni dio parcele. Preporuka poljoprivrednicima koji imaju kukuruz na manjim parcelama je da pričekaju procjenu ili, ukoliko obave berbu tada će se šteta evidentirati prema utvrđenom prosjeku.
Na području Općine Križ Povjerenstvo za procjenu šteta obići će 5 do 10 posto od ukupno prijavljenih površina pod svim poljoprivrednim kulturama na kojima su zabilježene štete od suše. Poljoprivrednici koji nisu obaviješteni o dolasku Povjerenstva na njihove poljoprivredne površine radi procjene štete, mogu započeti sa berbom, potvrđeno nam je u Općini Križ.

Na području Policijske postaje Ivanić Grad, u proteklom tjednu evidentirano je pet kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Radi se o dva kaznena djela teške krađe te po jednom kaznenom djelu krađe, zlouporaba opojnih droga i prijetnje.
Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 48 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 5 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.
Podnijeta su dva optužna prijedloga, i to za prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Na prometnicama su se u proteklom tjednu dogodile dvije prometne nesreće, s materijalnom štetom i lakše ozlijeđenim osobama.

Službenici Policijske postaje Ivanić Grad su u posljednja 24 sata zaprimili 9 zahtjeva za intervencijama od strane građana.
Od značajnijih događaja izdvajaju postupanje prema stranom državljaninu zbog neprijavljivanja svog kratkotrajnog boravka u RH,kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave počinjeno na području Grada Ivanić-Grada u vremenu od 2003-2013 od strane poznatog počinitelja, te narušavanje javnog reda i mira u Ivanić-Gradu.
Vatrogasna postrojba Ivanić Grad je jučer oko 15 sati gasila požar kombija na 47. kilometru autoceste A3. Žrtava nije bilo, već je nastala materijalna šteta.
Hitna medicinska služba je imala 4 intervencije i 8 ambulantnih pregleda čiji su uzročnik bile bolesti.zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić