Izbor iz današnjih vijesti

Načelnik Općine  Kloštar Ivanić  Željko Filipović raspisao  je  natječaj  za  dodjelu   stipendija  za ovu školsku  i  akademsku  godinu učenicima i  studentima  s područja  Općine.  
Bit će  dodijeljeno  15 učeničkih  i  10  studentskih  stipendija   po kriterijima izvrsnosti,  deficitarnih  zanimanja   i   socijalnim  kriterijima.
Stipendije  se  dodjeljuju  za  10 mjeseci  školske i akademske  godine . Mjesečna  stipendija  za učenike  iznosi  450  a  za  studente   650 kuna.
Rok za   prijavu  na   natječaj  je    30. listopada   do  15 sati i  30 minuta.  Obrasci  prijave  za dodjelu  stipendija  te potrebnih izjava  mogu  se preuzeti   osobno   u Jedinstvenom upravnom odjelu  općine  Kloštar Ivanić  ili  na  web  stranici  Općine.
Radi dodatnih informacija  i uputa   kandidati  mogu osobno kontaktirati   Jedinstveni upravni odjel  Općine  te  na   brojeve  telefona  2892 341   ili  2892 475  radnim danom  u  vremenu od  7,30  do  15,30.

Vezano uz upite građana o isplati naknade štete od elementarnih nepogoda proglašenih na području Grada Ivanić-Grada tijekom 2017. godine, iz Gradske uprave navode da je proveden postupak prijave i procjene štete po elementarnoj nepogodi od mraza, proglašenoj u travnju ove godine, i po elementarnoj nepogodi od tuče, proglašenoj u srpnju ove godine.
Utvrđena šteta od elementarne nepogode mraza na području Grada je 18.452.575 kuna, a od elementarne nepogode tuče 797.491 kuna.

Procjena štete u poljoprivredi nastale od elementarne nepogode suše, proglašene u rujnu ove godine još se utvrđuje.
S obzirom da se naknada štete isplaćuje iz državnog, odnosno županijskog proračuna, Grad Ivanić-Grad do danas nije zaprimio odluku o naknadi štete odnosno dodjeli sredstava Gradu Ivanić-Gradu za uklanjanje odnosno ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda mraza/tuče od nadležnih tijela Republike Hrvatske odnosno Zagrebačke županije.

Ovim putem upućuju poljoprivrednike s područja Grada Ivanić-Grada koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda proglašenih na području Grada Ivanić-Grada tijekom 2017. godine na mogućnost prijave na Natječaj podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja RH – za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima koju je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo zbog šteta od elementarnih nepogoda koje su uzrokovale velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama.
Na Natječaj se mogu prijaviti svi korisnici - fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, bez obzira na tip nepogode koja je narušila njihov proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.).

Predviđeni iznos Natječaja je 150 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka. Važno je naglasiti da je moguća isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja ove mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.
Zahtjev za potporu sastoji se od dva dijela. Prvi dio zahtjeva za potporu podnosi se u AGRONET-u od 2. listopada do 1. prosinca do 12 sati, a drugi dio zahtjeva najkasnije u roku od 8 mjeseci od dana sklapanja ugovora o financiranju.


Turistička zajednica Ivanić Grada poziva na  otvorenje Izložbe skulptura i instalacija od buča pod nazivom “Park kao inspiracija“, u petak 13. listopada u 18 sati u Park hrvatskih branitelja kod makete utvrde,  gdje će biti predstavljeno osam privremeno postavljenih instalacija i skulptura od buča.
Autori instalacija su Zvonimir Gračan iz Zagreba, Petar Sugović iz Dugog Sela, Nikola Faller iz Osijeka, Petar Ružić iz Zagreba, Suzana Lovrenščak iz Ivanić Grada, Kristina Vuković iz Križevaca i David Kramarić iz Varaždina.
 
Članovi Stručnog povjerenstva u sastavu Srna Krtak,  Alen Novoselec i Ivana Ožetski izabrat će najuspješniju instalaciju.  
Poslije razgledavanja Parka instalacija i skulptura, u 19 sati će na Trgu Vladimira Nazora biti otvorenje Škrlet cornera na kojem će biti predstavljena vina članova Udruge iz vinarija Miklaužić, Trdenić, Ilovčak, Jaram, Florijanović, Kašner, Mikša, Voštinić Klasnić i Kezele, uz nastup ORIDANO GYPSY JAZZ BANDA.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš je donio odluku o produljenju radnog vremena za ugostiteljske objekte povodom održavanja "Bučijade"
Produljeno radno vrijeme odobrava se s petka 13. na subotu 14. listopada i s 14. na 15. listopada do 3 sata.
Ugostitelji koji namjeravaju raditi u produljenom radnom vremenu, dužni su Gradu Ivanić-Gradu podnijeti zahtjev koji se nalazi na web stranici Grada Ivanić-Grada uz obvezno podnošenje potvrde Porezne uprave, Ispostave Ivanić-Grad da nemaju dugovanja s osnove lokalnih poreza te potvrde nadležnog upravnog odjela Grada Ivanić-Grada da ne postoje druga nepodmirena dugovanja prema Gradu.
Ugostitelji su se dužni pridržavati svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske i pri tome posebno voditi računa da se ne narušava javni red i mir u ugostiteljskim objektima i oko ugostiteljskih objekata.
O odobrenju produljenja radnog vremena nadležni upravni odjel izdat će posebno rješenje.


Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi bit će obilježen u petak, 13. listopada tribinom na temu „Palijativna skrb na području Zagrebačke županije“.
U ime Zagrebačke županije obilježavanju će nazočiti zamjenica župana Nadica Žužak.
U sklopu tribine, ispred Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije predavanja će održati
doktori Mario Cvetko i Miro Benčić te medicinske sestre Ankica Kušević i Ljubica Zrno.
Teme su „Palijativna skrb i palijativni pristup bolesniku“,  „Model organizacije palijativne skrbi u Zagrebačkoj županiji“ i  „Uloga koordinatora za palijativnu skrb u Zagrebačkoj županiji»

Europska nagrada Natura 2000, kojom se nagrađuju vodeća dostignuća u području zaštite prirode, četvrtu je godinu zaredom otvorena za prijave. Svi subjekti uključeni u aktivnosti vezane uz mrežu Natura 2000 mogu se prijaviti u jednoj od pet kategorija nagrade.
Nagrada Natura 2000 priznanje je za izvrsnost u upravljanju i promicanju mreže te podizanju svijesti o mreži Natura 2000 i njezinom doprinosu građanima Europe. Također, prijavi s najvišim brojem nominacija putem javnog on-line glasovanja na mrežnim stranicama nagrade, bit će uručena visokoprofilna „Nagrada građana EU-a“. Produženi poziv za prijave otvoren je do 15. listopada.
Dodjeljivanje ovakvih priznanja, kao što je nagrada Natura 2000, doprinosi četvrtom prioritetnom području nedavno donesenog Akcijskog plana Komisije za poboljšanje zaštite prirode i bioraznolikosti u EU-u u korist njegovih građana i gospodarstva.
Četvrto prioritetno područje Akcijskog plana „Bolja komunikacija i informiranost, uključivanje građana, dionika i zajednica“ uključuje proglašenje dobitnika nagrada 21. svibnja na Europski dan mreže Natura 2000.
Ovaj poseban dan bit će obilježen kroz stotine javnih događanja diljem Europe. Na Dan mreže Natura 2000 iduće, 2018-te godine, pobjednika Nagrade Natura 2000 će na posebnoj svečanosti proglasiti povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i otvorenja Mjeseca hrvatske knjige, u srijedu, 11. listopada u prostoru Zaklade Čujem, vjerujem, vidim bit će prezentirana nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni(crni) tisak – online bespovratno preuzimanje zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade.
Ovom se uslugom slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava bespovratna posudba i preuzimanje zvučnih knjiga putem web knjižnice Čujem, vjerujem, vidim.
Korisnici usluge imaju mogućnost u bilo kojem trenutku pomoću računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona doći do željene knjige.
Svaki korisnik ima mogućnost mjesečno preuzeti do sedam naslova. Također, putem ove usluge korisnici imaju uvid u povijest posudbe, zaduženje i rezervaciju knjiga.
Novu uslugu u specijalnoj knjižnici javnosti će predstaviti Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima ove godine provodi jubilarnu 45. akciju «Solidarnost na djelu». Riječ je o tradicionalnoj akciji u sklopu koje se prikupljaju financijska i materijalna sredstva koja su namijenjena za najsiromašnije građane Hrvatske.
Pod sloganom  „Ne dvoji, za drugoga izdvoji“, ova najveća akcija Hrvatskoga Crvenog križa bit će provedena 12. listopada diljem Hrvatske.
Financijska sredstva prikupljaju se putem novčanih bonova od pet i jedne kune te putem uplata na žiro račune društava Crvenog križa.
Materijalna dobra poput odjeće, obuće, hrane i higijene, prikupljaju se u društvima Crvenog križa te na drugim mjestima koje gradska društva organiziraju.

Ovogodišnju akciju Solidarnost na djelu prati i kampanja čije je zaštitno lice Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije.
 
Hrvatski Crveni križ inače prikuplja i dijeli humanitarnu pomoć tijekom cijele godine, a akcija Solidarnost na djelu samo je jedna od akcija kojom se želi podsjetiti sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu onima kojima je to najpotrebnije.


Sutra je na rasporedu utakmica 5. kola 1. hrvatske rukometne lige Sjever u kojem Ivanić dočekuje ekipu Nove Gradiške.
Rukometaši Ivanića su u prva četiri kola upisali po dvije pobjede i dva poraza dok gosti iz Nove Gradiške u ovoj sezoni još nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod.
Utakmica počinje u 19:45 u Sportskoj dvorani Žeravinec.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić