Najava 13. Bučijade u Ivanić- Gradu

13. izdanje turističko-gastronomske i gospodarske manifestacije Bučijada održat će se ovog vikenda, a posjetitelje očekuje više od 200 izlagača buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda.
Službeno otvorenje će biti sutra u 11 sati na glavnoj pozornici uz Vokalni ansambl Milka Trnina.
Tijekom čitavog dana u bogatom glazbeno- umjetničkom programu nastupit će KUD Ivanić, KUD Đuro Kundek, Tamburaški sastav Svita, Jelena Mesarić, a u večernjim satima i domaći bend Dust Hats, te Opća Opasnost.
Od 12 do 13 sati oba dana Bučijade na Gastro pozornici su na rasporedu kuharske prezentacije i radionice jela od buče poznatih kuhara Chiare Petrić, Marine Gaši i Dina Pavanića.

Uručivanje počasne lente kumu Bučijade ivici Kosteliću biti će u nedjelju u 11 sati, a od 14 do 18 sati koncerti Tamburaškog sastava Filigran, KUD-a Ogranak seljačke sloge Posavski Bregi, VIS-a Pelister i Ženskog vokalnog sastava IVE.
Također, za posjetitelje su tijekom oba dana organizirani brojni zabavni sadržaji poput vožnje buča kočijom i tramvajem, igraonice i radionice za najmlađe, etno program, te kazališne predstave.
Svi zainteresirani, osim vlastitim prijevozom, na Bučijadu mogu doći i izletničkim vlakom „Bučko-express“ koji polazi u subotu i nedjelju, u 9:19 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Povratak za Zagreb predviđen je u 17:25 sati. Cijena povratne prijevozne karte iznosi 25 kuna, dok je za djecu do 6 godina prijevoz besplatan.


Sedmu godinu zaredom županije sjeverozapadne Hrvatske organiziraju izložbu bučinog ulja s ocjenjivanjem i dodjelom medalja i priznanja za najbolje ocijenjena ulja.
Domaćin je Zagrebačka županija, a završni dio izložbe kao i dodjela medalja i priznanja bit će u Ivanić-Gradu ove subote,14. listopada kao sastavni dio programa 13. Bučijade.
Proizvođači su još u mjesecu svibnju predali uzorke nerafiniranog i hladno prešanog bučinog ulja na analizu koju je radio Bioinstitut iz Čakovca kao certificirana ustanova za takve poslove. Uzorke je predalo 27 proizvođača, a rađene su kemijske, organoleptičke i senzorske analize. Prema dobivenim rezultatima analiza, proizvođačima najboljih bučinih ulja biti će dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje, te priznanja.
U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 12 sati započinje prigodna svečanost koju će, prema očekivanjima, otvoriti Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a u ime domaćina dobrodošlicu će zaželjeti gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. O bučinom ulju, njegovim nutritivnim svojstvima i kakvoći govorit će doc.dr.sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Nakon toga biti će podijeljene medalje i priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih bučinih ulja.
U istom prostoru biti će izložena za kušanje ulja koja su sudjelovala u ocjenjivanju.
Na sajmu bučinog ulja prvi puta će se predstaviti Zadruga CRNA KAP za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i trgovinu sa sjedištem u Ivanić-Gradu, koja je osnovana na inicijativu Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske i čija je prioritetna djelatnost proizvodnja Premium bučinog ulja vrhunske kakvoće.
Prvo proizvedeno ulje ove Zadruge moći će kušati i kupiti tijekom Bučijade.


Povodom četvrtih susreta hrvatskih haiđina u Ivanić Gradu, Muzej Ivanić Grada i Udruga «Tri rijeke» pripremaju izložbu foto haigi pod nazivom «Doživljaj trenutka».
Riječ je o «sestrici» haiku poezije koja je svoj danas poznati oblik razvila u Japanu u 17. i 18. stoljeću.
Prvobitnu japansku haigu u osnovi sačinjava jednostavan, često akvareliran crtež svijetlih boja, bez suvišnih detalja, dopunjen kaligrafskim zapisom haiku pjesme koja jednostavnošću i ljepotom stila odgovara slici. U novije vrijeme, na mjesto crteža često dolazi fotografija, a zapis haiku stiha nastaje na ekranu računala, no, uz njih još uvijek nastaju i haige u tradicionalnom stilu, dok osnovna pravila jednostavnosti estetike i autonomije izričaja poštuju i moderni oblici haige.
Izložba foto-hajgi Ive Markulina iz Hrvatske i Dimitrija Škrka iz Slovenije za posjetitelje će biti otvorena u Galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada, te od 16. do 30. listopada u Galeriji L Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu.


Jesen u Muzeju Ivanić Grada započinje izložbom akademskog kipara i haiku pjesnika Mihaela Štebika, autora koji je među prvima u Hrvatskoj počeo razmišljati o povezivanju likovnog izričaja i poetike haiku trenutka.
Izložba skulptura Mihaela Štebika pod nazivom «Zapisi u staklu» pripremljena je u suradnji Muzeja Ivanić Grada i Udruge haiku pjesnika «Tri rijeke», a za posjetitelje će biti otvorena od 14. do 28. listopada.
Recimo ovom prigodom da će Muzej Ivanić Grada tijekom trajanja Bučijade, u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada biti otvoren od 10 do 18 sati.


Kinološka udruga Ivanić-Grad organizira ove subote 14. listopada CAC HR - Specijalnu izložbu pasa pasmina priznatih od Međunarodne kinološke federacije, grupe 2 i 3.
Izložba će biti organizirana u Balonu Izletišta Petek u Ivanić-Gradu.
Otvorenje izložbe bit će u 10 sati a iza toga do 13 sati ocjenjivanje pasa te od 14 sati izbor najljepšeg psa izložbe.
Izložba pasa organizira se pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada u okviru događanja uz ovogodišnju Bučijadu.

 

SPORT

Iz bogatog sportskog vikenda ispred nas izdvajamo nogometne, rukometne i odbojkašku utakmicu, te turnir u streličarstvu.
U 10. kolu 1. županijske lige Istok, trećeplasirani NK Kloštar na svom terenu dočekuje ekipu Brcko, dok u derbiju kola četvrta Sloga u Križu ugošćuje drugog s ljestvice Dinamo Hidrela. Obje utakmice na rasporedu su u subotu od 15:30 sati.
U 2. županijskoj ligi vodeći Naftaš u Ivaniću igra protiv Graničara iz Križa. Lipovec putuje u goste Žabnici, dok Mladost iz Obedišća odlazi u Tučenik. Najzanimljiviju utakmica 10. kola igra se u Vezišću gdje Milka Trnina dočekuje Ostrnu. Sve utakmice počinju u nedjelju u 16 sati.
................
U 4. kolu 1. hrvatske lige, rukometašice Ivanića u subotu od 18:30 dočekuju ekipu Trešnjevke.
Ivanić tako nakon osvojenog premijernog boda prošlog vikenda protiv Umaga igra protiv ekipe koja je u prvih tri kola upisala jednu pobjedu i dva poraza. ................
Ovoga vikenda počinje prvenstvo u 2. nacionalnoj odbojkaškoj ligi za žene, regija Centar. U 1. kolu Odbojkaški klub Ivanić u nedjelju od 18h u dvorani Žeravinec dočekuje ekipu Medveščaka iz Zagreba.
................
U nedjelju, također u Sportskoj dvorani Žeravinec, održat će se drugi po redu turnir u streličarstvu Bučijada FITA star 2X18. S početkom u 9 sati nastupit će mlađe kategorije i seniori u kategorijama zakrivljeni, standardni, složeni, tradicionalni i goli luk.
..........
Sportskim vijestima dodajmo kako su kuglači Zanatlije jučer ostvarili i drugu ovosezonsku pobjedu 6:2 u setovima protiv ekipe Sidra iz Zagreba. Poene su osvojili Goran Lovrić, Davor Serdar, Tomo Krznarić i Zdravko Serdar, plus još dva na razliku čunjeva.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić