Izbor iz današnjih vijesti

U srijedu je u Velikoj Gorici održana konferencija „Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer. Kako građani mogu doprinijeti održivom razvoju svoje lokalne zajednice“, na kojoj su bili prisutni i predstavnici komunalnog društva Ivakop d.o.o.
Konferencija je okupila predstavnike jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, stručnjake s područja okoliša, otpada i energetike te druge relevantne sudionike i medije.
U prvome panelu, sudjelovali su Slaven Dobrović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Mirela Holy sa Sveučilišta VERN’ i Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojem je naglasak bio na uključivanju građana u politike gospodarenja otpadom te o trenutnoj problematici gospodarenja otpadom u RH.
Istaknuto je kako do 2020. godine Hrvatska mora prikupljati i reciklirati najmanje 50% određenih sastavnica otpada i to papira, plastike, stakla, metala i tekstila. Zbog toga sve su bitnija reciklažna dvorišta, a uz to svakako treba osigurati i primarnu selekciju biootpada, te njegovu obradu pri čemu fokus treba biti na velikim gradovima.
Predstavljani su i primjeri dobre prakse provedeni u Hrvatskoj iz Velike Gorice, Gradića, Križevaca, Opatije i Koprivnice, a konferencija je završila s raspravom o potrebi za većom aktivnosti građana u svim sferama javnog života.

Općina Križ je ove godine osigurala sredstva za novčanu pomoć građanima u potrebi koji se griju na drva.
Isplata novčanih sredstava za korisnike zajamčene minimalne naknade koji se griju na drva, a s područja su Općine Križ, će se izvršiti u utorak, 24.listopada u Križu, u sjedištu Općine Križ, Trg sv. Križa 5, od 08:00 sati do 14:00 sati u sobi broj 4.
Svi zainteresirani obavezno sa sobom moraju ponijeti osobnu iskaznicu.


Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb tradicionalno i ove godine organizira Sajam poslova, u utorak
24. listopada u vremenu od 9 do 17 sati u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ulica grada Vukovara 68.
Ovogodišnji 11. Sajam poslova organizira se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije te u partnerstvu 9 gradova Zagrebačke županije, Općine Bistra, Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika grada Zagreba, Gospodarske komore Zagreb i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Za vrijeme trajanja Sajma poslova organiziran je dodatni program koji uključuje prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja "Od mjere do karijere", radionice usmjerene na pripremu nezaposlenih osoba za uspješno traženje posla, profesionalno informiranje o razvoju karijere, ciljani brzi razgovori poslodavaca s tražiteljima posla (Speed dating) te predavanje na temu «Postani poduzetnik».
U sklopu razvoja cikloturizma u Zagrebačkoj županiji, počelo je postavljanje 12 solarnih biciklističkih stupova u svih devet gradova županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Za sada su solarni stupovi postavljeni u Bregani, na Plešivici i u Zaprešiću.

Solarni biciklistički stupovi, koji služe kao servisna stanica za bicikle, za rad koriste sunčevu energiju, a sadrže kompresor za pumpanje guma i punjač mobitela. Osnovni alat za brzi popravak i zamjenu guma pohranjen je u spremniku stupa, a na solarnom stupu postavljene su i upute kako bi i oni slabije upućeni uspjeli samostalno popraviti svoje bicikle.
Sam stup izrađen je od izdržljivih nehrđajućih materijala – inoksa i aluminija, a zahvaljujući LED rasvjeti u kasnim noćnim satima služi i kao rasvjetno tijelo.

Vrijednost jednog solarnog stupa je 12.000 kuna, a projekt na području Zagrebačke županije financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagrebačke županije, uz sufinanciranje 12 lokalnih turističkih zajednica s područja županije.

U Mjesecu hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, sinoć je u Općini Križ promovirana autobiografska knjiga Sandre Petrž «Sandročka zlostavljana».
U programu pod nazivom « I poslije pjesme...pjesma» uz autoricu su sudjelovali i njeni gosti Anđelko Antić Blažević, Damir Vogrinec Vogre i Ivan Aranđelović.
Knjiga «Sandročka zlostavljana» potresna je životna ispovijest žene koja je prekinula krug ponižavanja i nasilja u obitelji, pa je tijekom programa o nasilju u obitelji i svojim iskustvima iz prakse govorila i Martina Cuvaj, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad.
U ime Općine Križ, autorici i goste pozdravio je zamjenik načelnika Zlatko Hrastić.


Općinska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika Kloštar Ivanić održala je jučer izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednicu izabrana Božica Grdan, a za potpredsjednice Jelena Puhalović i Jasna Vincek
Skupštini su bili nazočni Mario Cvitan, predsjednik Županijske organizacije HSU-a Zagrebačke županije, tajnik županijske organizacije Ivan Kumar, te načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović.
Predsjednica Božica Grdan podnijela je izvješće o dosadašnjem radu, a skupština je usvojila program rada za iduće mandatno razdoblje.
U Gradski odbor izabrane su Anica Blekić i Ana Vitković. Izborna skupština izabrala je i Nadzorni odbor u kojem su Katica Spevec, Mirjana Vincek, Stjepan Spevec, Kata Pavun i Ivan Pavun.

SPORT

U sklopu 13. memorijala Rudolfa Perešina u školskoj dvorani u Križu će se održati treći po redu karate kup Rudolfa Perešina.
Natjecanja u organizaciji Karate kluba „KIK“ počinju u nedjelju 22. listopada u 9 sati, a ove godine očekuje se nastup oko 700 natjecatelja iz čak 7 zemalja.
.............
Na nogometnim terenima u 1. županijskoj ligi, druga s ljestvice Sloga Križ ide na gostovanje kod Brcka, dok Kloštar putuje u Vukovinu u goste Banu Jelačiću. Obje utakmice igraju se u subotu od 15:30.
U 2. županijskoj ligi, vodeći Naftaš gostuje kod Mladosti iz Obedišća, Lipovec dočekuje Slobodu, a u križu lokalni derbi igraju Graničar i drugoplasirana Milka Trnina.
.............
U 6. kolu 1. lige Sjever, rukometaši Ivanića u Sportskoj dvorani Žeravinec dočekuju ekipu Vidovca. Ivanić će tako u subotu od 18 sati loviti četvrtu domaću pobjedu, dok je Vidovec na omjeru od dvije pobjede, neriješenom i dva poraza u uvodnih pet kola.
Ženski rukometni klub Ivanić u 5. kolu 1. hrvatske lige gostuje u Dugom Selu. Rukometašice Ivanića su trenutno 12. na ljestvici s jednim bodom iz četiri utakmice, dok se Dugo Selo nalazi poziciju više s tri skupljena boda.
.............
Ove nedjelje Košarkaški klub Ivanić otvara novu sezonu u Drugoj košarkaškoj ligi gostovanjem u dvorani Srednje škole Jelkovec protiv ekipe Sesveta.
Košarkaši Ivanića ove su sezone premješteni iz regije Sjever u Centralnu ligu koju čine većinom klubovi iz Zagreba i okolice, a dodajmo kako se prvi dio igra od 21.listopada do 16.prosinca, a drugi dio sezone od 27. siječnja do 14.travnja sljedeće godine.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić