Izbor iz današnjih vijesti

U Župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Križu u subotu je po 25. puta služena pjevana misa zadušnica za poginule branitelje 65. Samostalne bojne ZNG i drugih ratnih postrojbi Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, koja je okupila članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, članove braniteljskih udruga i predstavnike jedinica lokalne samouprave.
Misu je predvodio velečasni Božo Pinjuh koji je u propovijedi govorio o značenju braniteljske žrtve za slobodu Hrvatske, o žrtvi kao temelju svega života, te o značenju blagdana Svih svetih i dušnog dana kada se sjećamo svih naših poginulih i umrlih.
Imena svih 45 poginulih branitelja pročitao je Darko Gerić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanić Grad naglasivši da su svoja časna imena upisali u povjesnicu u kojoj se nalaze imena najvećih sinova Hrvatske. Roditeljima i obiteljima je poručio da budu ponosni na svoje sinove koji su ono najvrednije što su imali ugradili u temelj vjekovnog sna svog naroda.
Prije mise, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa na groblju u Križu odana je počast poginulim braniteljima Domovinskog rata. Vijence su položili zamjenik župana Zagrebačke županije i predsjednik Obora za branitelje Hrvoje Frankić, predsjednik gradskog vijeća Grada Novske Krešimir Marenić, vijećnica Snježana Hajdinović i predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Novske Antun Pelivanović, zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada Tomislav Cuvaj, predsjednik Općinskog vijeća Kloštra Ivanića Krešimir Bunjevac i zamjenik načelnika Branko Šafran, načelnik Općine Križ Marko Magdić, zamjenik načelnika Zlatko Hrastić i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Rogić te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Predstavnici Županije, gradova i općina i udruga proizašlih iz Domovinskog rata počast poginulim braniteljima odali su i posjetom Spomen sobe poginulih branitelja Domovinskog rata u Galeriji Križ.
Pjevanu misu zadušnicu za poginule i umrle branitelje Otoka Ivanića je prije 25 godina osmislio pokojni slikar i počasni pripadnik 65. bojne Ivan Lacković Croata, služi se svake godine naizmjence u Ivanić- Gradu, Križu i Kloštru Ivaniću, a organizira je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.


Komemoracijom u Novskoj, na lokaciji „Trokut“, odana je počast hrvatskim braniteljima poginulima u akcijama „Orkan 91“, „Otkos 10“ i „Papuk 91“, prvim napadnim akcijama hrvatske vojske u Domovinskome ratu, vođenima od 29. listopada 1991. do 03. siječnja 1992. godine.
„Ovim akcijama agresor i ideja o ‘velikoj’ Srbiji doživjeli su ’91. najteži poraz“, rekao je umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, koju su sačinjavale i braniteljske postrojbe s današnjeg prostora Zagrebačke županije. Stipčić je dodao da je ovim akcijama oslobođeno 21 naselje te je „razbijen“ 5. banjalučki korpus, zajedno s pobunjenim Srbima.
Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Novske Marin Piletić, a u ime Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, suorganizatora komemoracije, govorio je župan Stjepan Kožić. Istakao je da se na „Trokutu“ s ponosom sjećamo razdoblja kada je zajedništvo bilo na vrhuncu te da „Trokut“ čuva uspomenu na heroje, a mladima prenosi istinu o Domovinskome ratu, braniteljima i njihovoj žrtvi koju su podnijeli.
Prisutnim braniteljima i obiteljima poginulih obratio se i umirovljeni general zbora Josip Lucić, prvi ratni zapovjednik 1. gardijske brigade – „Tigrova“, naglasivši da se mora znati tko je bio agresor, a tko se u Domovinskome ratu branio.
U ime predsjednika Vlade RH i ministra obrane govorio je brigadni general Zdravko Jakop, a u ime predsjednice RH general pukovnik Mladen Markač.
Nakon obraćanja uzvanika, položeni su vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. U izaslanstvu Zagrebačke županije bili su, uz ostale, župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Hrvoje Frankić i potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović. Vijence su položila i izaslanstva gradova i općina Zagrebačke županije čije su ratne postrojbe sudjelovale u operacijama na novljanskoj i novogradiškoj bojišnici.

Šesnaestorici poginulih branitelja s područja “Otoka Ivanića”, vijenac je položila zajednička delegacija Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ koje su predstavljali zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović, načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović u pratnji predstavnika HVIDR-e Kloštar Ivanić, Vlade Dokmanića i Đure Đurića. Općinu Križ predstavljao je načelnik Marko Magdić u pratnji zamjenika Zlatka Hrastića. Osim dužnosnika grada i općina komemoraciji su nazočili i predstavnici branitelja s područja “Otoka Ivanića”.
Na stećku, kojeg predstavlja granitni monolit uklesana su imena šesnaestorice poginulih branitelja: Jozo Čalušić, Zdravko Katić, Marijan Lažeta, Renato Smolčić, Josip Konečni, Josip Tkalčević, Igor Philips, Đuro Brkanić, Željko Brenc, Marijan Presnec, Ivica Domitrović i Damir Đenđeš iz 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, te Igor Fiket i Mladen Dijanek iz 1. Gardijske brigade “Tigrovi”, Rudolf Perešin iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zdravko Malnar pripadnik MUP-a koji nisu dočekali oslobođenje naše Domovine, ali su dali velik doprinos njenoj obrani i stvaranju.

U prigodi obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana u utorak 31. listopada bit će polaganje vijenca i paljenje svijeća na centralnom križu na groblju u Kloštru Ivaniću za sve poginule i umrle hrvatske branitelje s početkom u 15 sati i 30 minuta.
Odbor za branitelje Općine Kloštar Ivanić, zajedno s udrugama proizašlim iz domovinskog rata s područja Općine Kloštar Ivanić i predstavnicima općine, obići će u utorak sva groblja na kojima su pokopani poginuli i umrli hrvatski branitelji s područja općine .
- groblje Stara Marča 13,30 sati,
- groblje Bešlinec 14,00 sati,
- groblje Sobočani 14,30 sati,
- groblje Caginec 15,00 sati,
Okupljanje će biti u 13 sati ispred zgrade Općine Kloštar Ivanić, te će se prema navedenom redoslijedu krenuti u obilazak grobova.
Obilasku se mogu priključiti svi građani koji to žele.

Odlukom vijećnika, poslovi redovitog održavanja nerazvrstanih cesta na području Općine križ u zimskim uvjetima povjereni su zajednici ponuditelja Elektrocentru Petek i Kapitelu iz Ivanić Grada.
Ugovor će biti zaključen za razdoblje od 1. studenog ove do 31. ožujka 2018. godine.
Vrijednost poslova iznosi 313. 949 kuna s PDV-om.
Poslovi redovitog održavanja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima podrazumijevaju čišćenje cestovnih i drugih prometnih površina od snijega i leda ralenjem i posipavanjem kamenom sipinom i industrijskom solju.

Na ovogodišnjem Međunarodnom robotičkom festivalu "RoboFinist" koje je održano u Sankt-Peterburgu od 26. do 29. listopada, Hrvatsku su zastupale četiri ekipe u tri kategorije, te se kući vraćaju sa zlatnom medaljom i 3D printerom.
Na natjecanju je sudjelovalo 670 ekipa u 32 različite kategorije.
U kategoriji Rescue line ekipa CroBiH je osvojila prvo, a ekipa CroLine u kojoj se natjecao i Roko Bekavac, učenik OŠ Đure Deželića iz Ivanić Grada četvrto mjesto. U ostalim kategorijama predstavnici Hrvatske su još osvojili 10 i 14. mjesto, te su stekli jedinstvenu priliku za vrednovanje i poboljšanje njihove profesionalne razine.

Vatrogasna postrojba Ivanić Grad je ovog vikenda imala nekoliko intervencija.
U petak, 27. listopada, su zaprimili dojave građana o srušenom stablu uslijed jakog vjetra u Hercegovačkoj i Kriškoj ulici u Ivanić Gradu koje su uspješno uklonili.
Istog dana u popodnevnim satima zaprimili su dojavu o požaru vikendice u Trdošćevom brijegu u Kloštru Ivaniću, no po dolasku na mjesto događaju, utvrđeno je da je dojava bila lažna.
U subotu, 28. listopada u 3 sata i 30 minuta u Industrijskoj cesti u Ivanić Gradu su intervenirali na poziv Županijskog vatrogasnog operativnog centra zbog prometne nesreće. Prilikom izlaska na teren izvukli su ozlijeđenu osobu iz automobila, te ju je potom preuzela Hitna medicinka služba.
Istog dana u večernjim satima primili su dojavu građana s područja Dolanca, Ivanić Grad o mogućem ispuštanju plina, no nakon mjerenja pokazalo se da nije došlo do probijanja plina, te opasnosti za građane nije bilo.

Uz nadolazeći blagdan „Svih svetih“ budući je uočeno da građani ostavljaju torbe i vrijedne stvari na vidljivim mjestima u automobilima iz PP Ivanić Grad mole građane na pojačani oprez prilikom zadržavanja na grobljima radi sprječavanja krađa.
Iz PP Ivanić Grad savjetuju da ne ostavljate torbu, novčanik, mobitel ili druge vrijedne stvari u vozilima u kojima dolazite na groblja, a ako takve predmete imate sa sobom ne premještajte ih u prtljažnik na prostorima parkirališta, ne odlažite torbicu na grobno mjesto, posebice ako se grobno mjesto nalazi uz prolaze koje koriste posjetitelji, torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop, držite je uz tijelo a ne sa strane ili straga. Novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta. U novčaniku držite onoliko novca koliko ste planirali potrošiti, zapamtite PIN-ove bankovnih kartica koje koristite a nikako ih ne zapisivati i držati uz karticu, ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali bez dokumenata, ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni

Ako se ipak dogodi krađa ne paničarite i radi prijave krađe odmah nazovite policiju. Ukoliko vam je otuđen i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove - možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je, pretražite vašu okolicu jer postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac i novčanik odbacio u blizini, a ukoliko ga pronađete do dolaska policije novčanik ne dirajte, ukoliko su Vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.

SPORT

U 12. kolu 1. županijske lige Istok, Sloga je u Križu poražena od Bana Jelačića iz Vukovine rezultatom 3:1, dok je Kloštar na svom terenu došao do vrijedna tri boda pobijedivši Meštricu 2:1.
Gosti su poveli u 22. minuti, no odlični domaćini u 66. i 67. min preko Maria Drče i Matea Kiđemeta postižu golove vrijedne nova 3 boda i 3. mjesta na prvenstvenoj tablici.
U 2. županijskoj ligi, Mladost je u Obedišću remizirala protiv Croatie 2:2, Graničar iz Križa je izgubio na gostovanju kod Kupe 4:0, dok je Lipovec također poražen u Tučeniku 2:1.
U derbiju kola Naftaš je u Ivaniću pobijedio Milku Trninu 3:0 čime se vratio na vrh ljestvice s bodom više od kluba iz Vezišća.
Utakmica je protekla u dominaciji domaće momčadi, a odlučile su tri identične lopte prebačene preko gostujuće obrane koje su završile pogotcima Naftaša.
..........
U 1. ligi za rukometašice, Ivanić je na svom terenu uvjerljivo izgubio od Lokomotive 33:19. Domaće igračice su držale priključak do pred kraj prvog poluvremena kada aktualne osvajačice Challange kupa zabijaju četiri gola u nizu i odlaze na odmor s prednošću 13:9. U nastavku Lokomotiva podiže ritam što rezultira s konačnih 14 razlike za gošće. Kod Ivanića najbolja Katarina Mrazović sa 6 golova, dok je Tina Barišić dodala četiri.
Ivanićanke su tako ostale na jednom osvojenom bodu , dok je Lokomotiva zadržala vrh ljestvice s 10 bodova iz šest utakmica.

Ovoga vikenda rukometaši Ivanića su u Đakovu upisali prve gostujuće bodove protiv istoimenih domaćina 25:21. Ivanić je trenutno na 4 pobjede i 3 poraza što je dovoljno za sedmo mjesto ljestvice.
Rukometašice Trnine su u 6. kolu 3. lige Središte izgubile na gostovanju kod treće ekipe Lokomotive 37:32.
Košarkaši Ivanića su u 2. kolu A2 lige Centar izgubili i drugi ovosezonski susret. U dvorani Žeravinec tijesnu pobjedu 85:82 ostvarila je ekipa Maksimira.
Kod Ivanića najraspoloženiji su bili Havliček s 25 i Nikola Grobotek s 23 koša.
Kuglači Zanatlije upisali su prvi ovosezonski poraz na kuglani Zelenjak od ekipe Dugog Sela rezultatom 6:2, čime su pali na peto mjesto ljestvice.
Poene su osvojili Igor Cepetić i Zdravko Serdar, a iduća utakmica je već u četvrtak kada Zanatlija gostuje kod ekipe Centar na kuglani Pongračevo u Zagrebu.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić