Izbor iz današnjih vijesti

Povodom Dana Svih svetih i Dušnog dana, delegacija Zagrebačke županije jučer je položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko.
U izaslanstvu Županije, vijence su položili župan Stjepan Kožić, zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, članovi odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije i predstavnici Općine Pokupsko. Molitvu je predvodio vlč. Antun Pećar.

Prema  polugodišnjem izvještaju,  za prvih  6 mjeseci  ove godine,   proračun Općine  Kloštar Ivanić  koji je  za  ovu  godinu  nakon  drugih izmjena i  dopuna   planiran  u  iznosu  od  34.466.344  kuna,  ostvareni   prihodi  i  primici  iznosili  su  6.675.600  kuna  ili  23,05 posto  dok  su  ostvareni  rashodi  i  izdaci   u iznosu   od  6.394.866 kuna  ili  18,55 posto.
Na  datum  30. lipnja  2017.  godine Općina  nije imala   nepodmirenih  dospjelih  obaveza,  a  stanje  žiro  računa  bilo je   17.404  kuna.

Polugodišnji  prihodi   od  poreza iznosili  su  3.304.153 kune  a polugodišnji prihodi  od  pomoći  sa  državne i županijske  razine   bili   su  736.211 kuna , prihodi od  rudne  rente  568.446  kuna,  prihodi od komunalnog  doprinosa  141.983 kune, od  komunalne  naknade  761.993 kune   te  od  grobne  naknade  174.750  kuna.

Kod rashoda   i  izdataka  u prvih   6 mjeseci ove  godine,  rashodi poslovanja   iznosili  su  5.436.873  kuna, rashodi  nabave  nefinancijske imovine  557.993 kune  a   izdaci  za  financijsku imovinu, odnosno kreditiranje  proljetne   sjetve  400.000 kuna.

Vijećnici  su  ovogodišnje  polugodišnje  izvješće  o   izvršenju  općinskog  proračuna  prihvatili   sa  13 glasova  i  2  suzdržana. Vijećnici  Nezavisne liste boljih  Jelena  Lacković - Žertuš  i  Mislav Lukša  nisu  podržali  izvješće   jer  smatraju   da  je  ovogodišnji proračun  nerealno  planiran.   Općinski  načelnik  Željko  Filipović  je  pak   ustvrdio kako u najvišim  državnim  strukturama   nema  dobrog planiranja  pa   ni  realizacije  sredstava   iz   fondova  Europske unije  te  su   projekti Općine  Kloštar Ivanić prijavljeni  na  natječaje, a to  su  dogradnja Dječjeg  vrtića  i   rekonstrukcija   ceste u  Čemernici  još uvijek  na čekanju.

Na prošlotjednoj sjednici  Općinskog  vijeća  Kloštra Ivanića  vijećnici  su jednoglasno  usvojili  dopunu odluke  o   sudjelovanju  roditelja  u  ekonomskoj  cijeni  Dječjeg  vrtića  Proljeće  u  Kloštru   Ivaniću   za  skraćeni program boravka  djece  s  teškoćama  u  razvoju  u ovoj  ustanovi  u iznosu  od  200  kuna  mjesečno.
Podsjetimo   za  redovni  10-satni program   roditelji plaćaju  610 kuna  mjesečno,  za kraći program  ranog učenja  engleskog  jezika  130 kuna  a  za  dramsko  scenski program   80  kuna  mjesečno.

Vijećnik  Mislav Lukša   predložio  je  da se  razmisli  o smanjenju cijene vrtića  za roditelje, obzirom  da smatra  kako je  ta cijena  najviša u okruženju.
Načelnik Željko Filipović je istaknuo kako  se razmišlja o smanjenju cijene vrtića,  ali donošenje  takve odluke  planiraju  za  iduću godinu.

U Velikoj Trnovitici je održan 3. koordinacijski sastanak predstavnika jedinica lokalne samouprave, osnivača Lokalne akcijske grupe Moslavina. Na sastanku su dogovorene osnovne smjernice za buduće aktivnosti LAG-a, te je dogovoreno vrijeme i mjesto održavanja 7. Sjednice Upravnog odbora te Redovne programske Skupštine LAG-a Moslavine. Plan je da se sjednice održe 14. studenog u Dubravi.
Na sastanku je naglašeno da je izašao novi Pravilnik za mjeru LEADER, podmjere 19.2-19.4, koje provode odabrani LAG-ovi. Tom je mjerom LAG Moslavina, kao prvorangirani LAG, ostvario potporu u iznosu od 12,6 milijuna kuna. Veći dio ostvarene potpore, iznos od 9,6 milijuna kuna, plasirat će se raspisom LAG natječaja, zainteresiranim korisnicima na LAG području.
Prvi LAG natječaji, koji se planiraju raspisati do kraja ove ili odmah početkom iduće godine, odnose se na natječaje za mala poljoprivredna gospodarstva i natječaje za društvenu infrastrukturu.
Okupljeni predstavnici LAG-a izrazili su veliku želju i nadanje da će Ministarstvo poljoprivrede, kao upravljačko tijelo provedbe LEADER mjere te Agencija za plaćanje u poljoprivredi, LAG-ovima što prije dopustiti da raspišu LAG natječaje i plasiraju odobrena sredstava krajnjim korisnicima, za projekte koji će bar malo doprinijeti razvoju našeg područja i zadržavanju mladih ljudi na istom.

Gradsko i općinska društva Crvenog križa Ivanić - Grada, Kloštra Ivanića i Križa pripremaju za srijedu, 8. studenog četvrtu malu akciju darivanja krvi.
Akcija će se u vremenu od 12 do 16 sati provoditi u Ivanić Gradu u Hotelu Crosco. Plan je prikupiti 70 doza krvi.

U akciji za zdravlje, Klub osoba s dijebetesom «Za bolji život» pri Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić Grad u suradnji s tvrtkom Salvus i u mjesecu studenom građanima poklanjaju besplatno mjerenje tlaka i glukoze u krvi.
Akcija će u Posavskim Bregima u ljekarni Švaljek biti u petak, 3. studenog, u Ivanić –Gradu u predvorju Doma zdravlja u ponedjeljak, 6. studenog, a u Kloštru Ivaniću u Pučkom domu u srijedu, 8. studenog.
Akcije se provode od 8 do 10 sati.


Ministarstvo poljoprivrede će uzgojne organizacije u stočarstvu sufinancirati sa 645 tisuća kuna.
Cilj sufinanciranja uzgojnih organizacija u području stočarstva je podrška institucionalnom, organizacijskom i programskom razvoju uzgojnih organizacija u području stočarstva.
Sufinancira se utemeljenje i/ili vođenje matičnih knjiga, provođenje postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja u svrhu procjene uzgojne vrijednosti, unaprjeđenja i očuvanje pasmina i/ili vrsta domaćih životinja.

Korisnici potpore moraju imati suglasnost Ministarstva poljoprivrede za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, a djeluju na nacionalnoj razini kao uzgojne udruge, uzgojni savezi ili središnji uzgojni savezi.
Udio opravdanih troškova (bez PDV-a) koji sufinancira Ministarstvo za provođenje programa rada uzgojnih organizacija iznosi 90%, a najviše do 40.000 kuna za uzgojne udruge koje djeluju na nacionalnoj razini i 110.000 kuna za uzgojne saveze ili središnje uzgojne saveze.
Ako ukupni iznos svih prijava bude veći od iznosa osiguranog u Državnom proračunu za ovu namjenu, Ministarstvo poljoprivrede će Odlukom proporcionalno umanjiti jedinične iznose.
Rok za dostavu prijava je do petka, 10. studenog u ponoć.

Prijava na Poziv dostavlja se isključivo poštom preporučeno s povratnicom, u zatvorenoj omotnici na čijoj poleđini treba OBAVEZNO čitko ispisati ime i adresu pošiljatelja, na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb; s naznakom za Javni poziv za sufinanciranje rada uzgojnih organizacija u području stočarstva u 2017. godini, "NE OTVARATI".


Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad u proteklom tjednu evidentirano je devet  kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Radi se očetiri  kaznena djela teških krađa, jednom kaznenom djelu rukovanja općeopasnim tvarima i jednom kaznenom djelu ubijanja i mučenja životinja, počinjenih od strane nepoznatih počinitelja, te po jednom  kaznenom djelu tjelesne ozljede, izazivanja prometne nesreće, i povrede tuđih prava, za koja djela su počinitelji poznati, te su podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 55 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je 4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.
PP Ivanić Grad je podnijela 6 optužnih prijedloga, i to 2 iz Zakona o  zaštiti od nasilja u obitelji, 3 iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i 1 iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Na prometnicama se u proteklom tjednu dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.

Jučer se u prijepodnevnim satima, od 9.30 do 12.30 sati u Kloštru Ivaniću u Zagrebačkoj ulici, dogodila provala u obiteljsku kuću. Nepoznati je počinitelj otuđio nakit i novac, oštetivši 41-godišnjakinju i 40-godišnjakinju za više tisuća kuna.
Policija traga za počiniteljem.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić