Izbor iz današnjih vijesti

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš raspisao je javni natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada.
Dvije nekretnine su u Ivanić-Gradu, jedna u ulici Zelenjak a druga u Vukovarskoj ulici, dok je treća nekretnina u Posavskim Bregima u ulici Katanci.
Natječaj je otvoren do prodaje svih nekretnina ponuđenih na ovom javnom natječaju, a do kraja godine ponude će se otvarati 15. studenoga i 15. prosinca u 12 sati.
Više informacija dostupno je na web stranicama Grada Ivanić-Grada.

Krajem prošlog tjedna u Ivanić Gradu i Kloštru Ivaniću održani su radni sastanci vezano uz prijave na natječaj LAG-a kroz LEADER mjeru – Podmjeru 19.2., a koja je sukladna Podmjeri 7.4.1. iz programa ruralnog razvoja. Na sastancima je bilo riječi i o ostalim tekućim pitanjima u vezi rada LAG-a Moslavine.
Grad Ivanić-Grad se misli prijaviti na natječaj LAG-a s projektom izgradnje dječjeg igrališta u sklopu osnovne škole u jednom od ruralnih naselja. Već su započeli s pripremom dokumentacije, a najavljena je i radionica LAG-a gdje će potencijalnim prijaviteljima biti objašnjene procedure kod prijave na LAG natječaje. Suorganizator će biti Razvojna agencija „IGRA“ iz Ivanić-Grada.
Na radnom sastanku u Kloštru Ivaniću bilo je riječi o projektu kojeg Općina misli prijaviti na natječaj LAG-, a odnosi se na izgradnju ograde oko općinskog groblja. Investicija je veća od potpore koju Općina može dobiti od LAG-a, pa će udio sufinanciranja Općine u spomenutom projektu biti veći od 10 posto.
Predstavnici Ivanić Grada i Kloštra Ivanića upoznati su i s ostalim natječajima koje će LAG raspisivati, a na koje će se, osim Jedinica lokalnih samouprava, uglavnom moći prijavljivati poljoprivrednici s ruralnog područja LAG-a Moslavine.

Prenosimo priopćenje Udruge gradova u vezi s gospodarenjem otpadom i primjenom Uredbe o komunalnom otpadu.
“Hrvatski gradovi, itekako svjesni potrebe promjene paradigme postupanja s otpadom, s nestrpljenjem i zabrinutošću očekivali su donošenje Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koju je država pripremala i odgađala pune četiri godine! Novi, dugoročno održivi sustav zasnovan na cirkularnoj ekonomiji zahtijeva blisku suradnju države, županija, gradova i općina, komunalnih društava te građana. Svi moraju uložiti dodatne napore kako bi se izgradio potpuno drugačiji sustav kompatibilan s onime u “starim državama” Europe, od promjene svijesti korisnika usluge, ulaganja u infrastrukturu neophodnu za gradnju sustava (sortirnice, kompostane, reciklažna dvorišta, sustavi informatičke podrške koji će omogućiti identifikaciju količine otpada preuzetu od pojedinog korisnika).
Gradovi i općine imaju u svemu tome presudnu ulogu: kontinuirano moraju raditi na edukaciji korisnika, sustav komunalnog redarstva učiniti znatno učinkovitijim kako bi se i na taj način disciplinirali korisnici koji se odbijaju educirati i mijenjati svoje postupanje s otpadom. Potrebna ulaganja u infrastrukturu, ukoliko ih gradovi i komunalna društva izvršavaju vlastitim sredstvima, svakako će dovesti do porasta cijene za krajnje korisnike. Iz tog razloga (kao i iz razloga nedovoljnog fiskalnog kapaciteta pojedinih JLS), neophodno je što više koristiti sredstva EU fondova. Ono što se dobije bespovratno – neće opteretiti građane kroz cijenu!
Od države očekujemo da pomogne u smislu pojednostavljenja i ubrzanja procedura neophodnih za pripremu projekata za EU sufinanciranje, jer složene i dugotrajne procedure onemogućuju brzu reakciju JLS, gradnju infrastrukture i implementaciju novog sustava. Također, potrebni su i razumijevanje i podrška pravosuđa u sankcioniranju prekršitelja komunalnog reda. Županije bi se također trebale uključiti i surađivati s JLS na način da ubrzavaju i pojednostavljuju svoj dio posla (prostorno planiranje na nivou županije, s kojim moraju biti usuglašeni gradski planovi kao planovi nižeg reda, suglasnost na plan gospodarenja otpadom JLS itd.).

Hrvatska je preuzela obvezu odvojenog prikupljanja čak 50% komunalnog otpada do 2020. godine, kao i obvezu gradnje velikih centara koji će obrađivati ostatak otpada (izgrađena su samo 2) jer se neobrađeni otpad neće smjeti deponirati na neusklađenim deponijama kao do sada, zabranu deponiranja biorazgradivog otpada (dakle trebat će graditi i veći broj kompostana za njegovu obradu). Sa stanovišta gradova racionalno je i odgovorno prema građanima lokalno graditi sustav zasnovan na primarnoj selekciji, dodatnom sortiranju ovako prikupljenog otpada, kompostiranju biootpada, te odvozu što je moguće manje ostatnog otpada na skupi centar na obradu. Na ovaj način gradovi će pokazati brigu za svoje građane, jer će im odvoz i zbrinjavanje otpada poskupjeti najmanje. Uspješnost u provedbi obveza koje je država u pretpristupnim pregovorima preuzela značit će i da građani neće biti dodatno opterećeni plaćanjem EU penala.
Tri mjeseca prijelaznog razdoblja svakako su vrlo kratak rok i nerealno je očekivati kompletnu implementaciju svih odredbi Uredbe, mada je veliki broj gradova počeo raditi na tome još u svibnju, odmah po donošenju Uredbe o gospodarenju otpadom. Također, veliki broj gradova na ovaj ili onaj način već godinama gradi različite sustave bazirane na primarnoj selekciji otpada u domovima građana, u čemu su neki dostigli i europske rezultate.
Udruga gradova uključila se u ovaj veliki posao još 2013. godine, kada je donesen Zakon o održivom gospodarenju komunalnim otpadom. Mada se godinama čekalo na provedbene propise, još tada smo krenuli s organizacijom edukacija o održivom gospodarenju otpadom za svoje članove koje smo financirali vlastitim sredstvima. Edukacije zasnovane na objašnjavanju zakonodavnog okvira i modusa njegove primjene u praksi održavaju se i danas, te za njih ima sve više interesa.”

Do 31. prosinca ove godine produljen je rok pčelarima za upis u Jedinstveni registar domaćih životinja, bez obzira jesu li članovi neke od pčelarskih udruga ili pčelarskog Saveza, doznajemo od Nedjeljke Houška iz Hrvatske poljoprivredne agencije. Pčelari koji imaju jednu ili više pčelinjih zajednica upis mogu obaviti besplatno u Uredu Hrvatske poljoprivredne agencije u Posavskim Bregima, u prizemlju Društvenog doma, utorkom i četvrtkom od 10 do 13 sati, uz prethodnu najavu na broj 099 317 52 65.
Od početka iduće godine upis u Jedinstveni registar domaćih životinja naplaćivati će se 60 kuna.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Klub osoba s dijabetesom « Za bolji život» u suradnji s Gradskih društvom Crvenog križa Ivanić Grad i tvrtkom Salvus, organizira predavanje pod nazivom «Što zapravo znamo o vodi i zdravlju» koje će održati magistra nutricionizma Zrinka Šmuljić.

Predavanje će biti u utorak, 14. studenog s početkom u 17 sati i 30 minuta u Domu Alojza Vulinca u Ivanić Gradu.
Prije predavanja, od 16 sati organiziraju besplatno mjerenje tlaka, šećera u krvi, težine i visceralnih masnoća.zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić