Izbor iz današnjih vijesti

Danas je u Gradskoj upravi u Ivanić-Gradu održana 4. sjednica Vijeća za prevenciju, koje je na dnevnom redu imalo Stanje sigurnosti na području Grada i prijedlog Odluke o uvođenju video-nadzora na javnim površinama Ivanić-Grada.

Vijeće za prevenciju čine ravnatelji svih odgojno-obrazovnih ustanova sa gradskog područja, predstavnici Policijske postaje Ivanić-Grad, Centra za socijalnu skrb, Župe Ivanić-Grad, Komunalnog centra i drugi koji se direktno susreću s devijantnim ponašanjima, a predsjedava zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Novi načelnik Policijske postaje Ivanić-Grad je Vijeće za prevenciju upoznao sa stanjem sigurnosti na području Grada, te ga ocijenio zadovoljavajućim. Od 1. siječnja do danas je zabilježeno 150 kaznenih djela, ili 60% manje nego prije 5 godina; bila su 102 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, ili 50% manje nego prije 5 godina; 76 slučajeva nasilja u obitelji, što je također nešto manje nego prije; a u prometu je na području Grada tijekom ove godine do danas poginula jedna osoba. Ocijenio je da je provođenje preventivno-represivnih akcija u prometu na području Zagrebačke županije rezultiralo bitnim smanjenjem broja poginulih, jer ih je prošle godine bilo ukupno 55, a ove godine do 14. studenoga 37.

U vezi ovisnosti o drogama je rekao, da se uglavnom konzumira marihuana, a da su daleko veći problemi pušenje duhana i pijenje alkohola, što stvara veliki broj ovisnika. Pozvao je škole i Crkvu, da što više upoznaju mlade s opasnostima ovisnosti o cigaretama i alkoholu, pa će se automatski smanjiti potencijal za nastajanje ovisnosti o drogama.

Kad je riječ o vandalizmu nad gradskom i drugom javnom imovinom, kao glavni problem u njegovom sprečavanju su istaknute zakonom propisane preblage kazne.

Stoga je u drugoj točki dnevnog reda Vijeće za prevenciju jednoglasno podržalo prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca, da Grad dade postaviti 32 video-kamere za nadzor javnih površina, čije će se snimke pratiti u Policijskoj postaji Ivanić-Grad.

U prvoj fazi će video-nadzor biti postavljen u centru Ivanić-Grada: oko obrazovnih ustanova, u parku i na trgu, i to, kako je planirano, do kraja ove godine. U 2018. godini će se projekt nastaviti i u ostalim dijelovima Ivanić-Grada.

 

Na zadnjoj sjednici Općinskog  vijeća  Kloštra Ivanića, vijećnici su jednoglasno prihvatili ponudu tvrtke Elektorcentar Petek za  obavljanje zimske službe u iduće četiri sezone na području Općine. 

Pripravnost zimske službe započinje 15.  studenoga   te  je  stoga   za   sutra  u  13  sati   dogovoreno     predstavljanje  potrebne  mehanizacije, odnosno smotra  zimske  službe   i   izvedbenog programa radova održavanja lokalnih cesta na području Općine Kloštar Ivanić u zimskom razdoblju  2017./2018. godine,  doznajemo u Općini.

Koordinator   zimske  službe u  Općini Kloštar Ivanić je Dean  Dokmanić  i  bit će  vam dostupan  na  broju   099 329 56 77.

 

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općine Križ utvrdilo je listu kandidata koji ispunjavaju uvijete za dodjelu stipendija.

Lista je objavljena na internetskoj stranici Općine Križ i Oglasnoj ploči. Pisani prigovor na listu dostavlja se u roku od osam dana od njenog objavljivanja Općinskom načelniku Općine Križ koji Odluku o prigovoru donosi u roku  od osam dana od dana isteka roka.

 

Treću samostalnu izložbu radova polaznica likovne radionice, za srijedu, 15. studenog priprema Gradska udruga umirovljenika Ivanić Grad.

Izložba će biti u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, a svečano otvorenje je u 19 sati. Za sve posjetitelje pripremili su i prigodnu tombolu na način da će svaki posjetitelj na ulazu dobiti kupon za tombolu. Dodijelit će tri nagrade, a prva je umjetnička slika-ulje na platnu.

 

Nakon Zaprešića, Dugog Sela, Samobora, Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada i Svetog Ivana Zeline, Dječjem vrtiću „Radost“ iz Jastrebarskog dodijelit će se komplet tradicijskih igračaka u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, koji provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio KAJ. 

Cilj projekta je očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra koji je na listi UNESCO-a.

U ime Zagrebačke županije, koja je partner projekta, igračke će dodijeliti zamjenica župana Nadica Žužak.

 

U suradnji s Gradom Ivanić Gradom, a na inicijativu Vlatke Richter, mame predivne Palčice i članice Udruge Mali princ iz Ivanić Grada te studentice socijalnog rada i volonterke Udruge Petre Liber, u Ivanić Gradu će ove godine po prvi puta biti obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Cilj obilježavanja je usmjeriti pažnju na globalni problem prijevremenog rođenja, odnosno, rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. kada ga je inicirala Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci.

Pozivaju se roditelji malenih i velikih Palčića i Palčica, rodbina, prijatelji i poznanici te ljudi dobre volje da se pridruže obilježavanju Dana palčića  u petak, 17. studenog u 16 sati, na malom trgu u centru Ivanić -Grada.

Kako je ljubičasta boja, boja Palčića, mali trg će u 17 sati zasjati ljubičastom bojom, a isto tako će s malog trga biti pušteni ljubičasti baloni!  

Organizatori pozivaju građane da podrže ovu vrijednu inicijativu, a roditelje Palčića na druženje i razmjenu iskustva.

Ukoliko ste u mogućnosti odjenite nešto ljubičasto ili ponesite svoj balon!

 

Na području Policijske postaje Ivanić Grad u proteklom tjednu evidentirano je jedno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Radi se o kaznenom djelu Uništenje ili oštećenje javnih naprava počinjeno od strane nepoznatog počinitelja, te se od strane policijskih službenika provode izvidi u cilju utvrđivanja počinitelja, dok će kaznene prijave biti podnijete nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 52 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 7 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.

PP Ivanić Grad je podnijela jedan optužni prijedlog iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U proteklom tjednu nije se dogodila niti jedna prometna nesreća.

 

Javna Vatrogasna postaja Ivanić- Grad jučer je oko 20:30 intervenirala zbog požara skladišta pogona INA-Industrije nafte u naftnom polju Žutica koji je vrlo brzo ugašen i lokaliziran.

Pritom je jedan djelatnik INA-e zadobio opekline, a službenici Policijske postaje Ivanić- Grad još utvrđuju razloge nastanka požara.

U jučer odigranoj utakmici 7. kola 2. lige centar, kuglači Zanatlije Ivanić gostovali su na kuglani Grmoščica kod ekipe Zanatlije Zagreb i odigrali neriješeno 4:4. Poene su osvojili Igor Cepetić, Pavao Banić, Zdravko Serdar i Tomo Krznarić.
Iduća utakmica je na rasporedu u subotu, 25.studenog  kada na kuglani Zelenjak gostuje ekipa Medvedgrad iz Zagreba.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić