Izbor iz današnjih vijesti

Sukladno realiziranim projektima i potrebama do kraja godine, Odluka o I. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Križ za 2017. godinu i projekcije za 2018. i 2019. godinu usvojena je u ukupnom iznosu od 38.788.698 kuna što je za 5.147.000 kuna ili 11,3% manje u odnosu na planirano Proračunom za 2017. godinu.
Vezano uz stavke Odluke o I. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Križ za 2017. godinu bilo je potrebno donijeti i dokumente odnosno programe koji su usklađeni sukladno stvarnoj realizaciji tijekom godine.
S 11 glasova ZA i dva suzdržana vijećnici su donijeli Odluku o izmjenama i dopunama Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Križ za 2017. godinu, Odluku o izmjenama Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Križ za 2017. godinu, Odluku o izmjeni Programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju i sportu na području Općine Križ u 2017. godini te Odluku o izmjenama Programa socijalnih potreba Općine Križ za 2017. godinu.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, načelnik Marko Magdić vijećnike je informirao da LAG-a Moslavina planira u svakoj jedinici lokalne samouprave realizirati barem jedan projekt putem podmjere 7.4 iz programa ruralnog razvoja koja se odnosi na ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo i da Općina Križ priprema dokumentaciju za prijem na natječaj, a riječ je o projektu Tržnica na malo s popratnom infrastrukturom.

Predviđena lokacija bila bi u parku u Križu gdje bi se uredio betonski plato kvadrature dostatne za desetak štandova na kojima bi svoje proizvode plasirali lokalni OPG-i.
Ono što je bitno za naglasiti je, da bi LAG-ova mjera trebala biti otvorena krajem godine, što znači, da bi već u prvoj polovici iduće godine cijeli projekt trebao biti izrealiziran.
Grad Ivanić-Grad organizira u suradnji s Učilištem DMD Naturalis, ustanovom za obrazovanje odraslih iz Zagreba, osposobljavanje za rukovoditelje motornom pilom, traktorom s radnim priključcima, trimerom, viličarom, kombajnom i bagerom te za voditelje OPG-a, lovaca i lovočuvara.
Grad Ivanić-Grad će sudjelovati u sufinanciranju osposobljavanja polaznika te mole sve zainteresirane da se jave u Gradsku upravu do 10. prosinca radi predbilježbe na odabrane programe.
Uvodno izlaganje i pobliže upoznavanje sa samim programima bit će u petak, 15. prosinca s početkom u 18 sati.
Sve ostale informacije (cijene modula, način plaćanja, termini, itd.) mogu se dobiti na porti Gradske uprave ili telefonom na broj 091 22 000 11.

U srijedu je u dvorcu Lužnica održan sastanak VISION ONE VIP KLUBA na kojem su predstavljene funkcionalnosti Vision One aplikacije u 2017. godini te najavljene njene nove funkcionalnosti za 2018. godinu.
Radi se o projektu mreže mobilnih aplikacija koja povezuje aplikacije iz različitih kategorija interesa poput turističke ponude, gastro ponude i sl. Vizija projekta „Vision One“ je umrežavanje svih dionika u turizmu kontinentalne Hrvatske u suradnji s gradovima i turističkim zajednicama, promocija lokalnih poduzetnika, njihovih proizvoda i usluga
Preuzimanjem samo jedne mobilne aplikacije - Vision One, na jednostavan, brz i praktičan način mogu se na jednom mjestu saznati informacije o turističkoj ponudi 14 kontinentalnih županija. Aplikacija, u svega godinu dana, bilježi više od 10.000 preuzimanja. Turistička zajednica Zagrebačke županije bila je prva županija koja je u projekt uključila sve svoje gradove.
Projekt je pokrenut u ljeto 2016., a krajnji mu je cilj umrežiti turističku ponudu svih hrvatskih županija. U međuvremenu je prešao i granice RH, te se razvija i u susjednoj Sloveniji.
Korištenjem ove aplikacije turisti dobivaju umreženu i kompletnu informaciju bez da moraju preuzimati na desetke drugih aplikacija mijenjajući gradove, županije i svoje interese. Sve što turistima treba objedinjeno je na jednome mjestu.
Aplikacija se besplatno može preuzeti preko Google Play Store-a i App Store-a.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije postavila je 10 kućica za sove jastrebače na području Šume Žutice i u Pokupskom bazenu. Jastrebača je strogo zaštićena vrsta sove, a značajna je i kao Natura 2000 vrsta. U Hrvatskoj je to druga najveća sova, a obitava u starim i zdravim šumama te njezino prisustvo obično označava visoku kvalitetu staništa.
Hrani se malenim životinjama, uglavnom glodavcima, te je vrlo korisna u kontroli njihove brojnosti! Gnijezdi se u dupljama i zbog toga su joj potrebna velika i stara stabla koja prirodno imaju duplje npr. stari hrastovi.
Kućice se postavljaju na visinu 5-6 metara, trebaju biti barem 50 metara udaljene od najbliže ceste, a razmak između kućica treba biti barem 1000 metara. Postavljaju se na zdrava stabla, u potpunosti su izrađene od drva te djelomično napunjene hoblovinom koja čini meku podlogu za jaja. Trajnost im je oko 10 godina.
Jastrebače započinju s gniježđenjem krajem zime pa vjeruju da će već iduće godine većina kućica biti naseljena. Javna ustanova provodit će redovit monitoring sova,a mladunce prstenovati.

Hitne službe
Službenici policijske postaje Ivanić Grad su u posljednjih 48 sati imali 16 intervencija na zahtjev građana.
U srijedu su intervenirali prilikom narušavanja javnog reda i mira u Ivanić Gradu gdje je okrivljena osoba vikala i pogrdnim se riječima obraćala svojoj susjedi. Napravili su i očevid prilikom teške krađe u Širincu, te prilikom požara na sabirnoj stanici IVA-2, gdje je tijekom rada tehnološkog postrojenja, došlo do kontroliranog spaljivanja plina na baklji što je svojevrsni sigurnosni element proizvodnog sustava. Tijekom spaljivanja pojavila se manja količina plinskog kondenzata koja je pala na tlo unutar zaštitnog bazena baklje te se zapalila. Prema propisanoj proceduri pozvani su vatrogasci Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad kako bi nadzirali kontrolirano spaljivanje kondenzata unutar zaštitnog bazena. Nakon toga nastavilo se s normalnim radom, a sam događaj nije imao utjecaja na zdravlje i okoliš, a nije predstavljao ni ugrozu za susjedne objekte, saznajemo od Sektora korporativnih komunikacija INE.
Jučer su službenici policije podnijeli 2 kaznene prijave i to zbog kaznenih djela Utaja i Prijetnja, te su evidentirane dvije prometne nesreće.


Javna vatrogasna postrojba je jučer imala 3 intervencije. U prijepodnevnim satima su primili dojavu o sudaru dvaju automobila u Šemovcu Breškom, od kojih se jedno vozilo zapalilo. požar je brzo stavljen pod kontrolu, 2 osobe su bile ozlijeđene, od toga jedna teže, a jedna lakše.
u popodnevnim satima primili su još jednu dojavu o izlijetanju osobnog automobila na autocesti A3, petstotinjak metara prije izlaza Ivanić Grad iz smjera Križa, gdje je jedna osoba smrtno stradala.
u noćnim satima obavili su i tehničku intervenciju u Ulici Ruža gdje je bio prijavljen miris plina, no detektiranjem se pokazalo da se nije radilo o opasnoj koncentraciji.
Hitna medicinska postaja IG je imala 9 terenskih intervencija od čega su bile tri prometne nezgode, od čega jedna sa smrtnim ishodom, dok su u ostalima uzrok bile teže ozlijede.

Sport
U 7. kolu A2 lige Sjever, košarkaši Ivanića nakon dva uzastopna poraza gostuju u Zagrebu kod ekipe Univers. Obje ekipe su na omjeru od dvije pobjede i četiri poraza, a utakmica počinje u subotu u 20 sati.
Odbojkašice Ivanića svoj susret 6. kola druge nacionalne lige, igraju u ponedjeljak u gostima kod druge ekipe Odbojkaškog kluba Dinamo.
Iz programa Sportske dvorane Žeravinec ovoga vikenda, izdvajamo utakmicu kadeta Košarkaškog kluba Ivanić koji u subotu od 16:30 dočekuju Dugo Selo, te nedjeljni turnir za rukometašice 2004. godište, na kojem uz Ivanić nastupaju i ekipe Rudara, Arene i Dugog Sela.
....................
Ove subote u Novom Sadu održat će se drugi po redu borilački spektakl Megdan fighting pod nazivom „Ni na nebu ni na zemlji“ na kojem će nastupiti i član Kickboxing kluba Ivanić- Grad Ivan Novosel.
Ivanu je ovo prva profesionalna borba, a snage će odmjeriti protiv domaćeg borca Nikole „Glasswalkera“ Todorovića.
Borbe u dvorani Spensa počinju sutra u 20 sati.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić