Izbor iz današnjih vijesti

Zbog nezadovoljstva načinom rada te brojnih propusta u vođenju Skupštine, 29. studenog formirana je nova većina u skupštini Zagrebačke županije, no jučerašnja sjednica nije održana. Iz županijskog HDZ-a priopćili su kako je zbog toga predsjednik Skupštine Mihael Zmajlović povukao „očajnički“ potez i sat i pol prije zakazanog početka odgodio sjednicu.

Sjednica je pripremljena, sazvana na vrijeme, odrađene su sve pripreme, a na sjednici se trebalo raspravljati o proračunu za 2018. godinu, no predsjednik Skupštine odgodio ju je. Iz Županijske organizacije HDZ-a optužili su zbog toga Zmajlovića kako su mu " važniji osobni interesi – a nemuštim i „amaterskim“ objašnjenjem odgode sjednice, potvrdio je ono zbog čega su se vijećnicima HDZ-a pridružili i HNS, Bandić Milan Stranka rada i solidarnosti 365, HSLS, Hrvatska stranka umirovljenika te nezavisni vijećnici".

-Dosta je bilo više čuvanja fotelja, vrijeme je da se krene s radom! Ne možemo više stajati prekriženih ruku i čekati vladajuće, dok kapitalni projekti za građane Zagrebačke županije stoje na mjestu. Prikupili smo 26 potpisa i podnosimo Ministarstvu uprave zahtjev za nadzor zbog odgađanja sjednice. Također ćemo uputiti i zahtjev Županu Zagrebačke županije za sazivanjem izvanredne sjednice, što je on dužan u roku od 15 dana i napraviti – rekao je Damir Mikuljan, budući predsjednik Skupštine iz redova novoformirane većine.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dražen Barišić javno je pozvao župana Stjepana Kožića, kao i Mihaela Zmajlovića na odgovornost prema građanima Županije.
-Pred nama je donošenje proračuna , stoga molim Župana za razboritost i odgovornost prema javnim financijama i prema svim našim stanovnicima. Nedopustivo je i neodgovorno odgađati pripremljenu sjednicu uz objašnjenje koje sadrži doslovno samo jednu rečenicu – Sjednica se odgađa zbog produljenja roka savjetovanja s javnošću - poručio je Barišić.


U Vodicama je od 22. do 24. studenoga održan 9. susret gradonačelnika i poduzetnika kojeg su organizirali Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik Lider.
Ovogodišnji susret okupio je preko 350 predstavnika gradova, općina, komunalnih društava, državnih institucija i poduzetnika. Glavne teme susreta bile su efikasno gospodarenje otpadom i lokalni razvoj, kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem lokalne zajednice i budućnost lokalne samouprave. Održane su dvije prezentacije lokalnih praksi, brojna izlaganja i nekoliko okruglih stolova. Susretu su prisustvovali i predstavnici jedinica lokalne samouprave i tvrtke Ivakop – načelnik Općine Križ Marko Magdić, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj i direktorica Sanja Radošević.
Za predstavnike komunalnih poduzeća najinteresantnija su bila izlaganja ministra zaštite okoliša, Tomislava Ćorića, koji je predstavio mogućnosti koje se otvaraju jedinicama lokalne samouprave u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Najavio je i javne pozive za sufinanciranje komunalne opreme i infrastrukture te edukativno-informativnih aktivnosti, a prvi natječaji očekuju se do kraja godine.
Iz Fonda za zaštitu okoliša, na okruglom stolu posvećenom zbrinjavanju otpada i lokalnom razvoju najavljeno je da se iduće godine sprema velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti namijenjeni jedinicama lokalne samouprave. Uvjet za prijavu na natječaj bit će da jedinica lokalne samouprave ima dovršen Plan gospodarenja otpadom. Iz Ministarstva zaštite okoliša ističu kako je pred komunalnim društvima obiman posao usklađivanja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Osim tema iz područja gospodarenja otpadom mogla su se čuti i razmišljanja o turističkom razvoju lokalnih zajednica i budućnosti lokalne samouprave. U sklopu okruglog stola o budućnosti lokalne samouprave ministar financija Zdravko Marić je gradonačelnicima i načelnicima predstavio novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te pojasnio nejasnoće. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudionicima konferencije kazala je kako će se u saborskoj proceduri uskoro naći prijedlog nacrta Zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvoja, što će biti od velike važnosti za okupljene nosioce vlasti u jedinicama lokalne samouprave. Na temelju tog Zakona moći će se uspostaviti strateška baza razvojnih projekata na nacionalnoj razini te će se u skladu s tim idejama i projektnim dokumentacijama planirati aktivnosti razvoja na temelju lokalnih i regionalnih potreba. Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako u mobilizaciji i aktiviranju državne imovine leži veliki gospodarski potencijal, ali da predstoji veliki posao rješavanja kompliciranih imovinsko pravnih odnosa.

Mjesni odbor Breška Greda i ove godine priprema prigodne poklone djeci za Sv. Nikolu u nedjelju 3. prosinca od 15 sati ispred vatrogasnog spremišta.
Tom prigodom bit će i kićenje božićne jelke koju je ove godine darovao mjesnom odboru sumještanin Milivoj Bugarin.
Sveti Nikola djeci mjesnog odbora Breška Greda uz poklon pakete priprema u nedjelju i gosta iznenađenja.

Udruga Prijatelji Kloštra organizira ove nedjelje 3. prosinca Božićni sajam kreativnosti u sali Pučkog doma u vremenu od 9 do 16 sati. Na sajmu će sudjelovati devetero izlagača, među njima i učenici Osnovne škole Braće Radić iz Kloštra Ivanića, u suradnji s općinom Dubrava Vrbovečka - Udruga žena liječenih od raka dojke, izlagači iz Zagreba, ali i domaćini - udruga Prijatelji Kloštra.
Na Božićnom sajmu kreativnosti u Kloštru Ivaniću moći ćete nabaviti kuglice, čestitke, rukom izrađene jaslice i druge božićne ukrase.
Sajam će iza podneva upotpuniti božićnim pjesmama ženska pjevačka skupina Angeline, Kulturno umjetničkog društva Kloštar.

Ovog utorka, 28.studenog, u prostoru Udruge Mali princ održan je uvodni sat informatičke radionice, koja se provodi u sklopu trogodišnjeg programa „Rastimo s Malim princem“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Voditeljica ove aktivnosti je Željana Tupek, diplomirana učiteljica razredne nastave s pojačanim predmetom informatika, koja je članove Udruge upoznala s pretraživanjem Interneta i programom Word u kojem su učili pisati i uređivati tekst.

Informatičke radionice provode se s ciljem stjecanja vještina korisnih za uključivanje u tržište rada i povećanje konkurentnosti i samostalnosti primjenom asistivne tehnologije za potpomognutu komunikaciju.
Na radionici je sudjelovalo 7 članova Udruge, a sljedeća radionica je zakazana za prosinac.


Jučer je u izložbenom prostoru Muzeja Ivanić Grada svečano otvorena Samostalna retrospektivna izložba likovnih radova od 1971. do 2017. godine Borisa Tudovića, umjetnika iz Ivanić Grada.

Izborom iz radova nastalih u više intrigantnih ciklusa, od prvih početaka do recentnijih ostvarenja, autor se predstavio kao senzibilni promatrač, pronicljivi mislilac i vrstan crtač neiscrpne likovne invencije, koji se u svome slikarstvu udaljava od svake politike, propagande i dodvoravanja bilo kakvoj ideologiji i prvenstveno progovara o čovjeku, te njegovoj snazi i nemoći.

Boris Tudović je do sada pripremio sedam samostalnih i nekoliko skupnih izložbi u Ivanić Gradu u razdoblju od 1973. do 2000. godine.
Ovo mu je prva samostalna izložba nakon dugog vremena pauze.


Naš poznati pisac za djecu i odrasle Krunoslav Božić početkom prosinca kreće s projektom "Približimo knjigu djeci - moja prva knjiga - slikovnica".

Riječ je o slikovnici "Žaba na izletu" koju je ilustrirala slikarica Lidija Lovreković. Slikovnica je primjerena djeci predškolskog uzrasta i prvog i drugog razreda osnovne škole. Zbog toga će knjigu predstaviti u prostorijama svih osnovnih škola na području Grada Ivanić Grada i Kloštra Ivanića, te u pet dječjih vrtića s područja Grada.
Tri predstavljanja će biti u prosincu, a ostala početkom iduće godine. Službena promocija planirana je u Knjižnici Ivanić-Grad u ožujku 2018. godine, uz osvrt na cijeli projekt "Približimo knjigu djeci - moja prva knjiga - slikovnica"
Prvo predstavljanje slikovnice «Žaba na izletu» će biti sutra u OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu u 16 sati.


SPORT
U 10. kolu 1. hrvatske lige, rukometašice Ivanića su na svom terenu poražene od Bjelovara 25:22.
Gošće su zasluženo osvojile dva boda zahvaljujući prvenstveno vrlo dobroj 5-1 obrani kojom su u potpunosti zaustavile napade domaćih igračica.
Kod Ivanića najraspoloženije su bile Marta Pezić sa 6 i Ana Malec s 5 pogodaka, dok je prvi strijelac utakmice bila Bjelovarčanka Ivana Dragišić s osam golova.
Ivanić se nakon 10 odigranih susreta i dalje nalazi u zoni ispadanja na 12. mjestu s 5 osvojenih bodova.
Do početka zimske stanke Ivanić očekuje gostovanje ove subote kod Sesveta i teška domaća utakmica protiv Koke iz Varaždina sedam dana kasnije.

U utakmici 9. kola kuglači Zanatlije Ivanić gostovali su na kuglani Pongračevo kod ekipe KK Harmica.
Konačni rezultat utakmice - KK Harmica Zagreb - KK Zanatlija Ivanić - bodovi 0:2, poeni 2:6, setovi 8:16, čunjevi 3050:3165.
Za Zanatliju Ivanić su igrali Igor Cepetić (562 čunja), Milan Lovrić (490 čunjeva), Davor Serdar (519 čunjeva), Pavao Banić (499 čunjeva), Zdravko Serdar (560 čunjeva) i Tomo Krznarić (535 čunjeva)...

Ovom pobjedom zadržano je prvo mjesto na ljestvici, a iduća utakmica je na rasporedu u subotu, 9.12., kada na kuglani Zelenjak dolazi ekipa Sesveta.


Pioniri Škole nogometa mladeži Naftaš Ivanića su, nakon pobjede protiv Solina, u 1/8 finala Hrvatskog nogometnog kupa izvukli ekipu Intera iz Zaprešića.
Utakmica se igra u Zaprešiću u utorak 12. prosinca.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić