Izbor iz današnjih vijesti

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.
Dodjela bespovratnih sredstava vršit će se putem javnog poziva koji će u narednim danima biti objavljen na web stranicama Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave koje su dužne provoditi izobrazno-informativne aktivnosti, a na području koje obuhvaća više od 10.000 stanovnika.
Jedinice lokalne samouprave koje imaju manje od 10.000 stanovnika ne mogu se samostalno prijaviti na javni poziv već je potrebno da se više lokalnih samouprava udruži i to na način da ukupan zbroj svih gradova i općina koji se udružuju prelazi 10.000.
Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, među ostalim, uključuju letke, brošure i plakate za sprječavanje nastanka otpada, odgovorno postupanje s otpadom, odvojeno sakupljanje otpada, ponovnu uporabu predmeta i kompostiranje. Također, sufinanciraju se i specijalizirane radijske i TV emisije o gospodarenju otpadom, uspostavljanje mrežnih stranica o gospodarenju otpadom gradova i općina ili nadogradnju postojećih stranica Jedinica lokalne samouprave, izrada aplikacija za pametne telefone, javne i edukacijske tribine za građane, informativno-obrazovni materijali, radionice, te kostimirani igrokazi i predstave za predškolsku i školsku djecu o održivom gospodarenju otpadom.
Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Udio EU sufinanciranja je maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.
Projektni prijedlozi mogu se podnositi od 15. veljače ove godine do 1. veljače 2019. ili do iskorištenja svih sredstava.

.................

Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović obišao je društveni dom u Lijevom Dubrovčaku i utvrdio zajedno sa domarom potrebne zahvate na uređenju kako velike, tako i male, stare sale.
Potrebno je riješiti grijanje u velikoj sali a iza pozornice u dvije prostorije postaviti laminat.
Uz to, u velikoj sali potrebno je obnoviti inventar i nabaviti 200 stolica a kod velikog ulaza u salu koji se koristi za dostavu nasuti kamen.
Malu salu, koja se može koristiti za manja okupljanja također je potrebno urediti, srušiti pozornicu te postaviti pločice u predvorju i na samom ulazu.

..................

Kako je najavio načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović za 30. siječnja priprema se održavanje sjednice Općinskog vijeća na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te o prijedlogu Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Općine Kloštar Ivanić.
O tome su već raspravljali Odbor za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i Komisija za statut i poslovnik, a sada je na vijećnicima donošenje odluke.

................

Ministarstvo kulture je objavilo popis odabranih programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. godini, a među njima nalaze se 44 programa s područja Zagrebačke županije kojima će biti dodijeljeno 4.098.500 kuna.
Riječ je o crkvama, župnim dvorima, samostanima, kapelama i tradicijskim kućama, a dodijeljena sredstva koristit će se za konzervatorska i restauratorska istraživanja, izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova.
S područja Grada Ivanić Grada, za Kuću obitelji Grgac u Kundekovoj ulici odobrena su sredstva u iznosu od 50 000, a za Tradicijsku drvenu prizemnicu u Tvrđavskoj ulici 70 000 kuna.
Za Franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja u Kloštru Ivaniću je odobreno 75 000 kuna, dok su za Crkvu Uzvišenja sv. Križa u Križu odobrena sredstva u iznosu od 100 000 kuna.
Najveći iznos od 300.000 kuna odobren je za crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Zelini, po 250.000 kuna odobreno je za crkvu Sv. Petra i Pavla u Novom Mjestu, kompleks crkve Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj i za župani dvor u Rozgi, a 200.000 kuna za dvorac Oršić u Jakovlju.
Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, potvrđen je od strane Hrvatskog vijeća za kulturna dobra te odobren od ministrice kulture.

...................

Početkom siječnja se u Virovitici održao međunarodni seminar i natjecanje klarinetista Virovitica International Music Meeting, na kojem je sudjelovala i natjecala se Nela Vulinec, učenica 5.r. klarineta glazbenih odjela Osnovne škole Stjepana Basaričeka i osvojila 3. mjesto.
Virovitica international music meeting se održava od 2013. godine, a osmišljen je u suradnji s glazbenom školom Jan Vlašimsky i namijenjen je klarinetistima svih uzrasta. Cilj seminara je unaprjeđivanje tehnike i umjetnosti sviranja, nastupanja, rad na osnovnim glazbenim elementima, rad na disanju i veća popularizacija klarineta u Hrvatskoj, a ove godine je na radionicama sudjelovalo
30-ak kandidata iz cijele Hrvatske.
Seminar se održavao u prostoru glazbene škole u sklopu kojeg su održane vježbe, probe i zajednički nastup orkestra koji je bio sastavljen od polaznika seminara. Zadnjeg dana se održalo natjecanje za polaznike seminara u dvije kategorije - za učenike od prvog razreda osnovne, do drugog razreda srednje glazbene škole i za učenike trećeg i četvrtog razreda srednje glazbene škole i studente Muzičke akademije.
Nela Vulinec se natjecala u prvoj kategoriji, te osvojila treće mjesto.

................

Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić Grada, organizira 11. Robokup s ciljem populariziranja robotike.
Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici, a od 2008. godine se održava zadnju subotu u siječnju.
Sastavni dio Robokupa je natjecanje RoboStart namijenjeno djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Smotra dječjeg stvaralaštva također je dio Robokupa, koja daje priliku djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, pa će tako ove godine članovi Malih knjižničara i robotičari OŠ Stjepana Basaričeka u sklopu smotre prezentirati svoj projekt «Roboti u kazalištu» i izvesti predstavu «Ljubavna balada u blizini Ivanić Grada», koja je adaptacija istoimene slikovnice koju su izdali prošle školske godine. Uz njih nastupit će mali robotičari iz Dječjeg vrtića Zvončić i članovi Udruge Mali princ.

Ovogodišnje natjecanje Robokup će se održati sljedeće subote, 27. siječnja u OŠ Stjepana Basaričeka.

.......................

Tehnički muzej u Zagrebu i ove će godine Danima Nikole Tesle obilježiti život i rad jednog od najvećih izumitelja u povijesti.
Program započinje u utorak 30. siječnja u 17 sati otvaranjem natječaja za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2018. godinu nakon čega slijedi panel diskusija na temu „Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama.“
U srijedu 31. siječnja talentirani inovator iz Ivanić- Grada Ivan Kožar održat će predavanje „Tesla u oku mladih inovatora“ na kojem će objasniti što Tesla predstavlja hrvatskim inovatorima, a što stranim; Kako na njega gledaju mladi i mogu li nakon svih ovih godina još uvijek ponešto naučiti od Tesle. Ivan će se također prisjetiti kako je krenuo u rad s Teslinim zavojnicama i bežičnim prijenosom energije, te kakvo je stanje bežičnog prijenosa prije, sada i u budućnosti? Na kraju odgovorat će na pitanja publike uz praktične primjere i pokuse.
Zadnjeg dana profesor Vladimir Paar objasnit će pionirsku ulogu Nikole Tesle u otkriću rendgenskih zraka, kozmičkih zraka, nuklearnih akceleratora, elektronskog mikroskopa, robotike, čipa i drugih otkrića na području elektrotehnike koja su omogućila Drugu tehnološku revoluciju.
Ulaz je besplatan, broj mjesta je ograničen, a ulaznice možete podići na dan predavanja od 9 do 18 sati na blagajni Muzeja, Savska 18. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 30. siječnja.

........................

Na području Policijske Uprave zagrebačke je u dane vikenda od 12. do 14. siječnja provedena preventivno represivna akcija poduzimanja pojačanih aktivnosti nadzora poštivanja prometnih propisa.
Tijekom akcije ukupno su utvrđena 1132 prometna prekršaja: 141 prekršaj vozača s alkoholom ili odbijanja alkotestiranja, 344 prekršaja nepropisne brzine, 75 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 82 prekršaja nepropisne uporabe mobitela i 490 ostalih prekršaja.
Zabilježeno je i 60 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe smrtno stradale, tri su osobe teško ozlijeđene, a 13 lakše.
Najviša zabilježena koncentracije alkohola od 2.7 promila zabilježena je u nedjelju, 14. siječnja u 2.50 sati, u Velikoj Gorici kod 49-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnom automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka. Oduzeta mu je vozačka dozvola i smješten je u prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Službenici Policijske postaje Ivanić Grad su u protekla 24 sata zaprimili 3 zahtjeva za intervencijama od strane građana.
Intervenirali su prilikom krađe osobnog automobila marke BMW u vrijednosti 130 000 kuna u Kolodvorskoj ulici, samoubojstva vješanjem i provale u kuću na području Grada Ivanić Grada.
Javna vatrogasna postrojba Ivanić Grad je jutros oko 7 sati zaprimila dojavu o požaru kuće u Vinogradskoj ulici u Kloštru Ivaniću. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokaliziran.
Hitna medicinska služba Ivanić Grad je jučer imala 5 intervencija od kojih je jedna bila zbog suicida i 18 ambulantnih pregleda čiji su uzrok bile bolesti pacijenata.

.....................

Službenu rukometnu 2018. godinu u Ivanić- Gradu ovoga vikenda otvaraju djevojčice Ivanića ’06. godište nastupom u Međužupanijskoj ligi.
U Sportskoj dvorani Žeravinec u subotu od 14 sati uz domaćina nastupit će i Trnina, Moslavac i Novska.
Prije njih na parket će seniorke Ivanića koje će od 12 sati u prijateljskoj utakmici ugostiti Zaprešić.
Kadetkinje putuju u Istru na peti završni krug državne lige u kojem će odmjeriti snage s domaćinima Porečom i riječkim Zametom.
Djevojčice ’08/09. godište u nedjelju će nastupiti na humanitarnom  turniru u mini rukometu u Čazmi.
A u nedjelju od 8 ujutro do 8 navečer u organizaciji Škole nogometa NK Naftaš Ivanića održat će se malonogometni turnir za limače „Ivanić 2018.“
Uz Naftaš Ivanić sudjeluju i klubovi iz Križa, Dugog Sela, Brezja, Okića, Čazme i Kutine.
Za najbolje klubove i igrače osigurani su pehari i medalje.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić