Izbor iz današnjih vijesti

Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom jedinice lokalne samouprave trebale su do 1. veljače donijeti Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, što su naše tri jedinice lokalne samouprave, Grad Ivanić-Grad i Općine Križ i Kloštar Ivanić na svojim zadnjim sjednicama i donijele a provodit će komunalno društvo Ivakop.

Uredba definira odvojeno prikupljanje otpada i obvezu odvojene primopredaje svih frakcija otpada, istaknula je direktorica Ivakopa Sanja Radošević te da sustav treba graditi tako da se otpad odvaja na kućnom pragu, sa zelenim otocima i mobilnim reciklažnim dvorištima.

Odluke o načinu pružanja usluge koje su donijele lokalne jedinice propisuju uvjete za pojedinačno korištenje javne usluge, dokaz izvršenja - čipiranje kanti, sustav digitalne evidencije, odredbu o cijeni minimalne javne usluge te ugovornu kaznu. Prema hodogramu novu cijenu usluge odvoza otpada od korisnika treba definirati do 1. ožujka, zatim do 1. svibnja treba ustrojiti digitalni sustav evidencije, do 1. studenoga završiti čipiranje zelenih kanti. Tada bi započela i primjena novog cjenika.

Svrha sustava sakupljanja komunalnog otpada je osiguranje korištenja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te poticanje na odvojenu predaju otpada, kako bi se ispunila obveza Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, metala, plastike i stakla te posebnih kategorija otpada i tako smanjila količina otpada koji se zbrinjava odlaganjem.
Obveze Hrvatske prema Europskoj uniji su zabrana odlaganja neobrađenog otpada te do 2020. osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje 50 posto papira, metala, stakla i plastike. Ako to ne učinimo, nakon 2020. možemo očekivati penale, koji će se prema zakonu, decentralizirati na lokalne jedinice, koje nisu ispunile svoje obaveze.


Upravni odjel za lokalnu samoupravu, pravne poslove i društvene djelatnosti Grada Ivanić-Grada raspisao je Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga ili organizacija civilnog društva za 2018. godinu.
Za financiranje je izdvojeno 1.040.000 kuna i to za projekte iz područja kulture, sporta, civilnog društva, te zdravstva i socijalne zaštite.
Najmanji iznos sredstava koji se može zatražiti i odobriti je 2.000 kuna, a najveći 160.000 kuna.
Udruge i organizacije mogu prijaviti program,projekt ili manifestaciju koji doprinose razvoju Grada Ivanić-Grada sukladno „Strategiji ekonomskog razvoja grada za razdoblje 2014- 2020 - Ivanić-Grad 2020 – Velikim koracima naprijed u 21. Stoljeće“, te drugim planskim dokumentima Grada.
Rok za podnošenje prijedloga je zaključno do 28.veljače ove godine, poštom ili osobno u urudžbeni ured Gradske uprave Grada Ivanić-Grada, Park hrvatskih branitelja 1, Ivanić-Grad, dok sve informacije o Javnom pozivu možete dobiti putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na web stranicama Grada Ivanić- Grada gdje se može preuzeti sva potrebna dokumentacija.


U završnoj su fazi radovi na dogradnji Dječjeg vrtića Proljeće u Kloštru Ivaniću, a očekuje se i pozitivan odgovor po natječaju za mjeru 7.4.1. doznajemo od općinskog načelnika Željka Filipovića.

Sa novom pedagoškom godinom u mjesecu rujnu sva će upisana djeca biti kvalitetno smještena u jednom objektu, što je i jedan od preduvjeta zadržavanja mladih obitelji na području Općine Kloštar Ivanić.
Isto tako nakon najave ministrice obitelji Nade Murganić o mogućnosti uvođenja dvosmjenskog rada u vrtićima, razmišlja se u Općini i o toj opciji, što bi rezultiralo još jednim pozitivnim trendom - novim zapošljavanjem.

 

Tijekom Aktualnog sata na sjednici Općinskog vijeća Križa načelnik Marko Magdić je vijećnike informirao da je Općina Križ sklopila ugovor o kupoprodaji nekretnine za kupnju parcele na antičkom arheološkom nalazištu Sipčina.
Cijena od 38. 569 kuna utvrđena je na temelju procjene, odnosno, nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za poljoprivredno zemljište.
Trenutno je u postupku provedba uknjižbe prava vlasništva Općine križ na nekretnini u katastarskoj općini Okešinec, odnosno, na oranici Sipčina, površine 12 053 kvadratna metra.
Isto tako, načelnik Magdić je održao i sastanak s arheolozima koji provode istraživanja u cilju dogovora oko ovogodišnjim iskapanja i zajedničke izložbe u sklopu obilježavanja Europske godine arheološke baštine.


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jučer je objavila Natječaj za provedbu podmjere 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" tipa operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Svrha ovog natječaja je stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta, s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.
Stoga je moguće ulagati u sektor prerade i marketinga ili izravne prodaje proizvoda, sektor pružanja usluga u ruralnim područjima koji može obuhvaćati: usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge. Moguće je ulagati i u sektor turizma u ruralnom području te u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu, koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 1.000 eura, u rangu mikro ili malog poduzeća.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 187.787.500 kuna, dok visina potpore po korisniku iznosi 375.575 kuna.
Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. ožujka od 12:00 sati do 23. travnja do 12:00 sati.

Svi zainteresirani detalje o natječaju mogu pronaći na internetskim stranicama agencije.


U subotu, 27. siječnja u OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu je održano 11. po redu ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovne škole u elementarnoj robotici “Robokup“, u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture uz suradnju Hrvatskog robotičkog saveza.

U prvom zadatku su natjecatelji rješavali jednostavni strujni krug, dok su u drugom imali zadatak sastaviti heksapoda koji će proći zadanu stazu. Ukupni pobjednici 11. Robokupa je ekipa Zajednice Tehničke Kulture Grada Siska u sastavu: Lovro Hadžić, Matija Severović i Viktor Benedetti, pod vodstvom mentora Ivana Sablića koje će HZTK nagraditi sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture.

U ime Grada Ivanić Grada je svim natjecateljima i njihovim mentorima puno uspjeha u natjecanju poželio zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj, a cijelom događaju je prisustvovao i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić.


Zbog povećanog broja prometnih nesreća s poginulim sudionicima na području PU zagrebačke u siječnju 2018.godine, u dane vikenda od 2. do 18.veljače, na području Policijske postaje Ivanić-Grad bit će provedene akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, u svrhu povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu i sprječavanju činjenja najtežih prometnih prekršaja. To su prvenstveno prekoračenje dopuštene brzine vožnje, vožnja pod utjecajem alkohola i/ili droga i drugo.

U nadzoru prometa alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.


Službenici policijske postaje Ivanić Grad su u proteklih 48 sati zaprimili nekoliko zahtjeva za intervencijama od kojih izdvajaju prometnu nesreću s materijalnom štetom u Ivanić-Gradu, nasilje u obitelji u Donjoj Obreški, postupanje prema stranim državljanima – migrantima koji su bili zatečeni na auto cesti na području općine Križ,
provalu u obiteljsku kuću u Kloštru Ivaniću i kazneno djelo oštećenje tuđe stvari- razbijanjem izloga na caffe baru u Savskoj ulici u
Ivanić-Gradu.

Javna vatrogasna postrojba Ivanić Grad nije imala intervencija.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić