Izbor iz današnjih vijesti

Jučer je u Zagrebu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa suradnicima održao prvi ovogodišnji radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima.
Na sastanku je predložen model sufinanciranja kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji te su dane informacije o tome kakvo je trenutno stanje i koji su daljnji koraci po pitanju Plana gospodarenja otpadom, razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa, projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok“ te projekta rekonstrukcije javne rasvjete.
Zagrebačka županija sufinancirala bi nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola po modelu sufinanciranja 60 posto vrijednosti dok bi ostalih 40 posto sufinancirali gradovi i općine. Osim županije i grada/općine sporazum o zajedničkom financiranju potpisale bi i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo.
Predstavnici gradova i općina upoznati su s predstojećim aktivnostima po pitanju uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području županije koje podrazumijevaju izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje.
Govorilo se i o izgradnji širokopojasne infrastrukture kojom bi svim kućanstvima bio omogućen pristup Internetu minimalne brzine 40 MB/s. Uskoro se očekuje objava poziva resornog ministarstva za dostavu projekata koji će se financirati EU sredstvima.
Također, prisutni su informirani da je izrada tender dokumentacije za odabir izvođača radova na projektu RVS - Zagreb Istok u završnoj fazi te da će natječaj biti otvoren čim stigne potvrda od strane Hrvatskih voda i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović je među 212 čelnika jedinica lokalne samouprave koji su četvrtak u Zagrebu potpisali ugovore kojima će se sa preko 647 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja RH financirati projekti izgradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije. Riječ je o tipu operacije 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta”. Sredstva odlaze u 20 županija, a namijenjena su gradnji novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5.000 stanovnika. Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova. Ugovore je s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.
Općina Kloštar Ivanić ostvarila je potporu u iznosu od 2.265.975 kuna. Potpora će se koristiti za rekonstrukciju dijela ceste u Čemernici Lonjskoj.
Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u kojem je kroz 19 mjera do 2020. na raspolaganju 18 milijardi kuna. Iako je većina mjera Programa ruralnog razvoja usmjerena isključivo investicijama u poljoprivredu, neke od mjera odnose se na poboljšanje ruralne infrastrukture, kao što je mjera 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”. U okviru provedbe mjere 7, u travnju ove godine planira se raspisivanje još dva natječaja, za tip operacije 7.2.1. Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te za tip operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”– dječji vrtići i zajednički projekti vatrogasnih domova.

 

Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom, tvrtkom CROSCO i Sindikatom Naftnog Gospodarstva jučer je u Ivanić- Gradu održala akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Akcija je potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži trogodišnjem Ivanu Marušiću ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.
U registar su se mogli upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti tako što su popunili pristupnicu i zdravstveni upitnik te dali uzorka krvi za tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.
Na akciji u Ivanić- Gradu u registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisale su se ukupno 154 nove osobe, a iz Zaklade javljaju kako su jako zadovolji odazivom, te ističu kako je ovo bila jedna od najuspješnijih akcija u posljednjih godinu dana.
Poruka i ove akcije je bila „lijek je u nama“, kojom Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.
Do sada je djelovanjem Zaklade i Hrvatskog registra, upisano više od 58.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

SPORT

Ovoga vikenda nastavljaju se natjecanja u rukometnim ligama.
Muški rukometni klub Ivanić svoju prvu ovogodišnju domaću utakmicu igra protiv Maksimir Pastele. Ivanić se sa sedam pobjeda i sedam poraza nalazi na sedmom mjestu ljestvice, a svega dva boda više ima Maksimir na šestoj poziciji.
Utakmica počinje sutra u dvorani Žeravinec u 18 sati.
Ženski rukometni klub Ivanić će se iz vrlo teške situacije pokušati izvući na gostovanju kod Splita.
Na samom početku sezone Splićanke su u Ivaniću ostvarile pobjedu od 6 razlike iako u toj utakmici domaće igračice nisu bile bez prilike za osvajanjem bodova.
Trenutno, Ivanić je predzadnji s 5 bodova, dok se Split nalazi na osmoj poziciji u skupini od četiri kluba s po 13 bodova.
Košarkaši Ivanića na domaćem parketu love važne bodove protiv Petra Zrinskog.
Ivanić susret dočekuje na desetom mjestu ljestvice, nakon važne gostujuće pobjede protiv Maksimira, dok je klub iz Vrbovca uvjerljivo na posljednjem mjestu tablice sa svega jednom pobjedom nakon 13 kola.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić