Izbor iz današnjih vijesti

Jučer je u Zagrebu održana 5. sjednica Skupštine Zagrebačke županije, za koju su bile predložene 52 točke dnevnog reda.

Pošto se vladajuća većina u predstavničkom tijelu i izvršna vlast nisu uspjeli usuglasiti o načinu provedbe programa, župan Stjepan Kožić je povukao s dnevnog reda prijedloge programa razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i prijedloge provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova. Na temelju spomenutih programa raspisuju se natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama. Prijepor je nastao o načinu provedbe programa. Naime, dugi niz godina odluku o provedbi programa donosio je župan, a sada koalicija HDZ-a, HSU-a, HSLS-a i Bandić Milan 365 – stranke rade i solidarnosti inzistira da o tome odlučuje županijska skupština, dok izvršna vlast smatra da to nije u skladu sa Zakonom o područnoj i lokalnoj samoupravi.
„Glavna točka prijepora je intencija trenutno vladajuće većine da derogira ovlasti župana“ – izjavio je Mihael Zmajlović (SDP). Župan Kožić izrazio je žaljenje što će se zbog nemogućnosti postizanja dogovora odgoditi raspisivanje natječaja. „Siguran sam da će korisnici biti izrazito nezadovoljni ako će se natječaji raspisati u drugoj polovici godine“ – poručio je Kožić. Damir Tomljenović (HDZ) rekao je da su i prije neki natječaji raspisivali u svibnju.
S dnevnog reda Kožić je skinuo i prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojna agencija Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije mora se transformirati u javnu ustanovu. Većina u Skupštini predložila je, pozivajući se na Zakon o ustanovama, niz amandmana kojim se čitav niz prava i dužnosti župana prebacuju na Županijsku skupštinu. Kožić je pojasnio da je njegov prijedlog odluke napravljen na temelju prijedloga kojeg je izradila Koordinacija direktora svih regionalnih agencija u Hrvatskoj i koja je usuglašena s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. „Takva je odluka donesena i u Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji u kojoj je na vlasti HDZ, pa ne vidim razloga da druga pravila vrijede u Zagrebačkoj županiji“ – pojasnio je Kožić.
Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2017. godinu. Ukupna šteta od mraza, tuče, olujnog i orkanskog vjetra i suše u 2017. godini za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinski povjerenstava, iznosi skoro 96 milijuna kuna, a Vlada Republike Hrvatske je za 8 gradova i 15 općina s područja Zagrebačke županije te za Županijsku upravu za ceste osigurala pomoć u ukupnom iznosu od 3,97 milijuna kuna.
Usvojen je Plan razvoja palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije 2018.-2022. u cilju organiziranja i razvijanja skrbi o pacijentima koji boluju od neizlječivih malignih i progresivnih bolesti te osiguranja podrške njihovim obiteljima.
Prihvaćene su izmjene i dopune Statuta i Poslovnika Županijske skupštine, Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2017. godine i niz zaključaka o imenovanjima u skupštinske odbore, nekoliko povjerenstava i savjeta.
Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo što Županija poduzima za saniranje divljih odlagališta otpada, energetsku obnovu zgrada javne namjene, unapređenje komunalne infrastrukture oko Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman te izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola. Pitali su hoće li Županija pokrenuti inicijativu za oslobađanje od plaćanja cestarine prema gradovima Ivanić-Grad i Jastrebarsko te kako napreduje izgradnja nadvožnjaka na području grada Vrbovca.
Vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi obnova osnovne škole u Rakovom Potoku te jesu li su osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi. Vezano za sredstva Europske unije, vijećnike je zanimalo hoće li Županija sufinancirati rad LAG-ova i kako općenito informira svoje gradove i općine o raspoloživim EU mjerama i programima. Preostala vijećnička pitanja odnosila su se na realizaciju projekta Mali tehnopolis Samobor, izdavanje koncesija u zdravstvu te novi Zakon o zaštiti životinja.

 

Danas je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila novi natječaj iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1.: Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 360 milijuna kuna za ulaganja u sektore ratarstva, vinogradarstva te cvijeća i ukrasnog bilja, kao i u proizvodnju šećerne repe.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije. Važno je imati na umu, da se Zahtjev za potporu sastoji od dva dijela, a prvi dio zahtjeva može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. ožujka do 16. travnja.

Kako bi mogli kvalitetno pripremiti svoje zahtjeve, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi organiziraju za zainteresirane poljoprivrednike niz radionica, a prva će biti u Osijeku u prostoru Županijske komore u srijedu 21. veljače.

Ovim sredstvima financirat ćemo mehanizaciju, opremu te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnju industrijskog bilja (poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje), proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja“ – pojasnio je ministar Tomislav Tolušić.

 

Kako doznajemo, jedan portal je na svoj web stranici objavio netočne podatke o zaposlenosti na području Grada Ivanića-Grada, na što su reagirali iz Grada i tražili demanti.

Točne podatke o broju zaposlenih iznio nam je predsjednik Gradskog vijeća Ivanić-Grada Željko Pongrac. Na području Grada Ivanić-Grada je preko 9.000 osoba zaposleno, dok je nešto više od 630 osoba bez posla, odnosno njih 7 posto. Točne podatke o broju zaposlenih ima Porezna uprava, ispostava u Ivanić-Gradu a o nezaposlenima Zavod za zapošljavanje u Ivanić-Gradu.
Prema tim podacima Grad Ivanić–Grad je u vrhu po zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji i u Republici Hrvatskoj.

 

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Kloštar Ivanić donijelo je rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Općine za predstojeće izbore za Vijeća mjesnih odbora koji će biti održani u nedjelju 4. ožujka ove godine. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Općinsko izborno povjerenstvo odredilo je 12 biračkih mjesta, za mjesni odbor Kloštar Ivanić zbog veličine i broja birača određena su dva biračka mjesta, jedno u osnovnoj školi a drugo u Pučkom domu, dok je za preostalih 10 mjesnih odbora određeno je po jedno biračko mjesto, u pučkim domovima, koje obuhvaća birače iz Donje Obreške, Gornje Obreške, Stare Marče, Bešlinca, Krišci, Čemernice Lonjske, Lipovca Lonjskog, Ščapovca, Predavca i Sobočana.
Detalji su dostupni na web stranicama Općine Kloštar Ivanić.

 

Iz Općine Križ obavještavaju putnike da im je HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Zagreb uputio dopis vezan uz izradu Nacrta novog voznog reda za 2018./2019. godinu.
Građani koji kao način prijevoza koriste vlak, svoje prijedloge, primjedbe i sugestije zaključno s 22. veljače trebaju dostaviti elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi oni na vrijeme mogli dostaviti očitovanja, a time i pripomogli u postavljanju smjernica prilikom izrade novog voznog reda.
HŽ Putnički prijevoz d.o.o. tijekom izrade smjernica za Nacrt novog voznog reda za 2018./2019. godinu, nastoji uključiti sve relevantne subjekte, kako bi dobivanjem povratnih informacija od svojih korisnika, ovaj oblik prijevoza učinili što kvalitetnijim i dostupnijim većem broju korisnika.

 

Društvo prijatelja prirode - planinarsko društvo iz Ivanić-Grada održat će ove subote 17. veljače s početkom u 19 sati svoju redovnu godišnju skupštinu u Društvenom domu u Graberju Ivanićkom.
Uz članove Društva, na skupštini se očekuju i brojni predstavnici prijateljskih planinarskih društava, gradskih udruga, županijskih i gradskih institucija. Na skupštini će biti riječi o radu Društva u 2017. godini, koji obuhvaća planinarske aktivnosti, sudjelovanja u ekološkim akcijama i projektima, promotivnim akcijama o upoznavanju i očuvanju prirodne i kulturne baštine, kao i svim važnijim događanjima u organizaciji Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada.

 

SPORT

U unaprijed odigranoj utakmici 16. kola 1. rukometne lige, Ženski rukometni klub Ivanić izgubio je na gostovanju kod Umaga 30:26.
12 ovosezonskim porazom Ivanić je zadržao pretposljednju poziciju s 5 osvojenih bodova.
Rukometašice Ivanića iduća utakmica očekuje već sutra kada u dvorani Žeravinec od 18 sati gostuje aktualni prvak Hrvatske, Podravka Vegeta.

Muški rukometni klub Ivanić nove će bodove u 1. ligi Sjever loviti na gostovanju kod pretposljednjeg na ljestvici Garešnice. Ivanić je nakon 15 odigranih kola na osmom mjestu ljestvice s 14 bodova, dok je ekipa iz Garešnice skupila svega pet.
Nakon iznenađujućeg poraza od Petra Zrinskog u prošlom kolu, košarkaši Ivanića imaju mogućnost popravka na gostovanju kod Zrinjevca 1937.
Na ljestvici klub iz Zagreba ima tri pobjede više, no u prvom dijelu sezone Ivanić je na domaćem parketu svladao upravo Zrinjevac sedam koševa razlike.
Odbojkašice Ivanića u predzadnjem kolu 2. nacionalne lige dočekuju drugu ekipu Dinama. U dosadašnjem dijelu prvenstva Ivanićanke su upisale 3 pobjede i 8 poraza, dok Dinamo drži drugu poziciju na ljestvici s 10 pobjeda i svega dva poraza.
Utakmica u dvorani Žeravinec na rasporedu je u nedjelju u 18 sati.
Kuglački klub Zanatlija svoju utakmicu 17. kola 2. lige igra danas u Zaprešiću protiv Bana Jelačića. Zanatlija trenutno drži treće mjesto ljestvice s 20 bodova, dok je Ban Jelačić poziciju iza s dva boda manje.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić