Izbor iz današnjih vijesti

Ove subote je u Specijalnoj bolnici Naftalan održan Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze, u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske.
Kongres je okupio stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, te domaće i strane udruge pacijenata iz Srbije, Češke, Slovačke, Španjolske i Italije, koji su razmjenjivali iskustva i upoznali strane goste s naftalanoterapijom, jedinstvenom biološkom terapijom ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije, dok se u Hrvatskoj taj broj procjenjuje na oko 70 tisuća.
Ravnatelj SB Naftalan Goran Maričić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što su u programu ovog kongresa sudjelovali i vrhunski liječnici dermatovenerologije, te je naglasio dobru i kontinuiranu suradnju dermatoveneroloških klinika KBC-a Zagreb, Sestre Milosrdnice i KBC Rijeka s Naftalanom.
U sklopu kongresa organizirane su i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih. Radi bolje i kvalitetnije suradnje Društvo psorijatičara Hrvatske i udruga oboljelih iz Španjolske potpisali su ugovor o suradnji, a Goran Filipović i Vladimir Kecić iz srpskog Udruženja “Pacijenti protiv psorijaze“ rado bi da po pitanju psorijaze odnosno naftalanoterapije njihov Republički fond za zdravstveno osiguranje i Specijalna bolnica Naftalan potpišu ugovor o subvencioniranju liječenja psorijatičara iz Srbije.
U ime Županije, osnivača SP „Naftalan“, otvorenju kongresa prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.

 

Na prvom ovogodišnjem radnom sastanku župana s načelnicima i gradonačelnicima predložen je model sufinanciranja kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji na način da bi Zagrebačka županija nabavu udžbenika sufinancirala sa 60 posto vrijednosti dok bi ostalih 40 posto sufinancirali gradovi i općine. Osim županije i grada, odnosno općine, sporazum o zajedničkom financiranju potpisale bi i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo.
U proračunu Zagrebačke županije za nabavu udžbenika je osigurano 12 milijuna kuna.
Kako nas je informirao načelnik Općine Križ Marko Magdić, na području Općine ima oko 500.-tinjak učenika, sufinanciranje udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda iznosi oko 310 kuna , a za učenike od 5. do 8. razreda oko 600 kuna.
Važno je reći da je Općina Križ u svom Proračunu za 2018. godinu, za sufinanciranje udžbenika predvidjela iznos od 400.000 kuna.

 

Društvo prijatelja prirode iz Ivanić-Grada održalo je u subotu u Graberju Ivanićkom svoju redovnu godišnju skupštinu kojoj su se uz članove odazvali, zamjenik ivanićgradskog gradonačelnika Željko Posilović te predstavnici prijateljskih planinarskih društava iz Bjelovara i Čazme, Gorske službe spašavanja, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Grada Ivanića i drugih prijateljskih udruga s našeg područja.
Na skupštini je podnijeto izvješće o radu za prošlu godinu tijekom koje su organizirani brojni pohodi i izleti dijeljen Hrvatske, organizirane brojne akcije čišćenja i očuvanja prirode, radne akcije uređenja Planinarske kuće u Graberskom Brdu, sudjelovanje u programu Bučijade - susret planinara i izložba gljiva, te edukativne i promotivne akcije upoznavanja i očuvanju prirode i kulturne baštine.

I za ovu godinu plan je opsežan i podijeljen u tri skupine - pohodi, manifestacije i ostale akcije što uključuje i sudjelovanje u svim važnijim događanjima u organizaciji gradske turističke zajednice i Grada Ivanića.
Društvo prijatelja prirode pokrenulo je akciju pod nazivom «Buraz kupi ciglu» prikupljajući donacije za kupnju stare cigle za izgradnju pečenjare kod Planinarskog doma u Graberskom Brdu.
Kako bi Društvo prijatelja prirode ostvarilo i financijsku potporu Grada Ivanić-Grada u ovoj godini zamjenik ivanićgradskog gradonačelnika Željko Posilović podsjetio ih je da je do kraja veljače raspisan javni poziv udrugama za ostvarivanje prava na financiranje programa/projekata/manifestacija udruga iz proračuna Grada Ivanić-Grada za 2018. godinu, te im zaželio uspjeh u daljnjim aktivnostima.

 

Klub osoba s dijabetesom «Za bolji život» poziva na edukativno predavanje pod nazivom « Debljina – bolest stila života» koje će održati dr. Marko Brkić.
Predavanje će biti u Domu Alojza Vulinca u utorak, 20. veljače s početkom u 17 sati.

Nakon predavanja, s početkom u 18 sati bit će održana i redovna godišnja skupština Kluba na kojoj će, između ostaloga, biti podnesen i prijedlog plana rada za 2018. godinu.
Za sve prisutne pripremaju druženje uz domjenak i ples.

 

SPORT
Rukometaši Ivanića su u 16. kolu 1. lige Sjever upisali uvjerljivu pobjedu na gostovanju kod Garešnice 36:25. Osmom ovosezonskom pobjedom Ivanić je zadržao sedmu poziciju na ljestvici sa 16 skupljenih bodova.

Ženski rukometni klub Ivanić očekivano je izgubio na domaćem terenu od Podravke Vegete 34:18.
Usprkos vrlo dobrih prvih 30 minuta igre kada su gošće imale svega 3 gola prednosti, u nastavku je snaga aktualnih prvakinja Hrvatske došla do izražaja i Ivanić je upisao 13. poraz u 16 odigranih utakmica.
Jedine koje su mogle fizički parirati klubu iz Koprivnice su bile Katarina Mrazović s 5 i Tina Barišić sa 6 golova.

Ženski rukometni klub Trnina pobijedio je u 16. kolu 3. lige Središte na gostovanju drugu ekipu Trešnjevke 30:25.
Prednost je u jednom trenutku iznosila velikih 10 razlike, a jedna od najzaslužnijih za nova dva boda je kružna napadačica Lorena Petreković s 9 postignutih golova.
Ovo je rukometašicama iz Križa 10. pobjeda i već treća u nizu u 2018. godini.

U 17. Kolu 2. kuglačke lige centar, Zanatlija je poražen na gostovanju u Zaprešiću kod ekipe Ban Jelačić rezultatom 5:3. Poene su osvojili Mile Krznarić, Goran Lovrić i Igor Cepetić, a usprkos porazu Zanatlija je zadržao 3. mjesto na ljestvici.
Iduća utakmica je na rasporedu već u četvrtak, kada na kuglanu Zelenjak dolazi Zanatlija iz Zagreba.

Odbojkašice Ivanića poražene su na domaćem parketu u 13. kolu 2. nacionalne lige od druge ekipe Dinama 3:0 u setovima.
Ivanić i dalje drži pretposljednje mjesto na ljestvici kolo prije kraja prvog dijela prvenstva.

Ovog vikenda karatisti Mladosti nastupili su na 20. po redu DELTA KUPU u sportskoj dvorani 3.Maj u Rijeci .
U konkurenciji 55 klubova iz 4 zemlje karatisti Mladosti zauzeli su u ukupnom poretku 12. mjesto, a u borbama su postigli sljedeće rezultate:
Prva mjesta osvojili su Leo Marković i Teo Crnogaj, dok su brončani Antun Vujević, Leonard Golubić, Ivan Huzanić, Nelly Džanić i Franko Valentić.
U Rijeci su nastupili i borci Karate kluba KIK. Filip Cvetko osvojio je treće mjesto, dok je Matej Gorić zauzeo dva druga mjesta u katama i borbama.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić