Izbor iz današnjih vijesti

U Zagrebačkoj županiji je za predstavnike gradova i općina organiziran sastanak na kojemu se govorilo o provedbi Zakona o zaštiti životinja odnosno obvezama jedinica lokalne i regionalne samouprave. Domaćin sastanka bio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.
Zakon o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio krajem prošle godine, uz ostalo obvezuje županije da na svome području, ako ga dosad nije bilo, oforme sklonište za životinje.
Na području Zagrebačke županije zasad je registrirano šest skloništa. Obveza županija je i osnivanje Koordinacijske radne skupine, koja će koordinirati primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Odlukom župana, Koordinacijska radna skupina Zagrebačke županije ima 11 članova, a za predsjednicu je imenovana Gordana Županac iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Ona je prisutne pobliže upoznala s obvezama gradova i općina. Oni su, uz ostalo, dužni organizirati i financirati poslove sakupljanja napuštenih životinja te plaćati troškove skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja. Također gradovi i općine su dužni do 30. lipnja ove godine osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa. O Zakonu o zaštiti životinja govorio je i Luka Oman, predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“.
Kako ovaj Zakon više ne predviđa eutanaziju životinja dugotrajno smještenih u skloništu, Štefica Kramarić, viša stručna suradnica za poljoprivredu u Gradu Sveti Ivan Zelina, rekla je da će jedinice lokalne samouprave za godišnji smještaj napuštenih pasa u skloništu morati izdvajati i po 15.000 kuna za jednoga psa. Na sastanku je ukazano i na problem namjerno ostavljenih pasa u šumama i ruralnim naseljima Županije. Ostavljaju ih oni koji ih se žele riješiti, a ako nisu mikročipirani njihovo zbrinjavanje, kao i zbrinjavanje pasa lutalica, također ide na teret gradova i općina na čijem se području takav pas zatekne. Prema iznesenim podacima na prostoru Županije je mikročipirano 36.180 pasa, a pretpostavka je da još 30 do 50 posto nije mikročipirano.

U subotu 24. ožujka su u Općini Kloštar Ivanić konstituirana vijeća svih 11 mjesnih odbora nakon provedenih izbora koji su održani 4. ožujka.
Najveći mjesni odbor Kloštar Ivanić ima 11 članova, mjesni odbori Bešinec, Lipovec Lonjski, Predavec i Soboćani imaju 5 članova, a mjesni odbori Stara Marča, Ščapovec, Donja Obreška, Gornja Obreška i Krišci 3 člana.
Zbog izjednačenog izbornog rezultata u mjesnom odboru Čemernica Lonjska, a temeljem Zakona o lokalnim izborima, Vijeće mjesnog odbora ima 6 članova.

U Općini Križ je povodom uskrsnih blagdana otvorena izložba pod nazivom «Cvjetni Uskrs» koju su pripremile članice udruge Ženske ruke.
Kako je glavni moto udruge recikliranje, i ova proljetna izložba zasnovana je na recikliranju tekstila čija je okosnica proljetni cvijet svih mogućih oblika s porukom da cvijet znači život i da je duboko u svakom srcu te ako on opstane da će opstati i naša zemlja koju smo dužni čuvati za one koji dolaze.
Izložbom koja je otvorena u Galeriji Križ, udruga Ženske ruke obilježava desetljeće uspješnog postojanja i rada, na čemu im je i tijekom otvorenja čestitao zamjenik načelnika Općine Križ Zlatko Hrastić.
Izložba je prodajna i za posjetitelje će biti otvorena do Uskrsa.

U organizaciji udruge „Prijatelji Kloštra“ jučer je u Pučkom domu u Kloštru Ivaniću održana izložba „U susret Uskrsu“.
Uz bogat Uskrsni stol, prostor uz pozornicu, uz blagdan Cvjetnice ukrasili su pisanicama i cvijećem. Središnji dio Pučkog doma krasila je velika pisanica s motivima Kloštra Ivanića.
Svoje radove predstavili su članovi udruge „Sveta Margareta“ iz Dubrave, Anica Vrtarić iz Zagreba, članovi udruge „Sv. Martin“ iz Dubrave te Natalija Salopek iz Zagreba.
Među izlagačima bio je i Ivica Gregurec iz Ivanić Grada čija je pisanica dan ranije osvojila drugo mjesto na izložbi u Đurđevcu. Posebnu pozornost posjetitelja privlačile su gravirane pisanice Suzane Juričić iz Križa a naročito popularani bili su radovi učenika Osnovne škole Braće Radića iz Kloštra Ivanića.
Izložbu je otvorio načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović. Za dobru atmosferu pobrinula se pjevačka skupina Angeline.

SPORT
Ovoga vikenda odigrane su utakmice 18. kola 1. županijske nogometne lige.
NK Kloštar osvojio je bod u Mraclinu remiziravši 1:1, dok je Sloga Križ zadržala diobu prvog mjesta gostujućom pobjedom protiv Vatrogasca 3:0. Golove su zabili Tomislav Bosankić Goran Korman i Dominik Ivanović, no epitet igrača utakmice ipak ide golmanu Sloge Dariju Tičaku koji je domaćinima uspio obraniti dva udarca s bijele točke.
U 2. županijskoj ligi vodeći Naftaš je zadržao prvo mjesto domaćom pobjedom protiv Gaja 6:0. Milka Trnina ostala je u igri za vrh svladavši u Vezišću Graničar iz Tučenika 2:0. Lipovec je poražen u Brezinama 3:1, dok je u lokalnom derbiju Graničar u Križu svladao Mladost iz Obedišća 2:1.

U 21. kolu 1. lige Sjever, rukometaši Ivanića upisali su očekivani poraz protiv Rudara 36:27. Klub iz Ruda ovom je pobjedom povećao prednost na samom vrhu ljestvice dok Ivanić trenutno drži devetu poziciju s 10 pobjeda i 11 poraza.
Košarkaši Ivanića u Zagrebu nisu uspjeli iznenaditi ekipu Zapruđa. U 16. ovosezonskom porazu 93:70 Renato Havliček je sudjelovao postignuvši 34 koša.

Odbojkašice Ivanića izgubile su utakmicu 3. kola razigravanja od 13. do 16. mjesta 2. nacionalne lige. U dvorani Žeravinec bolje su bile igračice Vivere Gline 3:0 u setovima.

U posljednjem kolu 2. lige, Zanatlija Ivanić je na kuglani Zelenjak svladao ekipu Ponikva iz Zagreba 5:3.
Poene su osvojili Igor Cepetić, Zdravko Serdar i Tomo Krznarić, te još dva na razliku čunjeva.
U vrlo napetom susretu, ujedno i derbiju kola, osvojena je treća pozicija na ljestvici, a ispred Zanatlije je iščekivanje tradicionalne ljetne lige i nove kuglane.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić