Izbor iz današnjih vijesti

Zagrebačka županija će za svako novorođeno dijete u 2018. godini dodijeliti 1000 kuna jednokratne novčane pomoći. Zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u pravilu u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta, a krajnji rok za dostavu je 10. siječnja 2019. godine.
Pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti roditelji, državljani Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana.
Postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu.
Obrazac Zahtjeva kao i sve dodatne informacije objavljene su na web stranici Zagrebačke županije.

Na sastanku s predstavnicima gradova i općina kojemu je domaćin bio zamjenik župana Hrvoje Frankić, o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu govorili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede - državni tajnik Tugomir Majdak te Manda Suman-Jovanović i Ivan Dumić.
Najznačajnija odredba je da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države „spušta“ na gradove i općine. Oni su stoga do 9. lipnja dužni donijeti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Kod utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja za zakup zemljišta prednost će imati vlasnici ili posjednici stoke koji ne ispunjavaju uvjet „prosječnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina“, dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici te domicilni poljoprivrednici. Novina je da će se novim Zakonom u zakup moći dati i poljoprivredno zemljište u privatnome vlasništvu koje je neobrađeno ili zapušteno, a čiji su vlasnici nedostupni ili imaju nepoznato boravište. Takvo će zemljište u zakup, na rok do deset godina, moći dati Ministarstvo poljoprivrede.
Na kraju sastanka, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Krajičković, prisutne je upoznao s projektom navodnjavanja poljoprivrednih površina u županiji i rekao da je Županija još 2006. godine izradila Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, a sada je pravo vrijeme da se on realizira europskim sredstvima. Kroz Program ruralnog razvoja RH, operaciju „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ moguće je dobiti do 100% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, odnosno do 15 milijuna eura. Županija će do kraja ove godine, istaknuo je Kraljičković, započeti s anketiranjem zainteresiranih i odabrati pilot lokaciju na kojoj bi se kroz idućih pet do šest godina sagradio sustav navodnjavanja.

Udruga umirovljenika Općine Križ održala je Izvještajno izbornu skupštinu kojoj su nazočili ispred Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije Ankica Pavičić i načelnik Općine Križ Marko Magdić.
Na Skupštini je bilo riječi o Planu rada i financijskom planu za sljedeće razdoblje. Zaključeno je da će i nadalje provoditi svoje redovne programe u cilju unapređenja života umirovljenika u Općini Križ. I u 2018. godini nastavljaju s mjerenjem tlaka svaki tjedan, jednom mjesečno kontrolom šećera u krvi, dva puta tjedno tjelovježbom uz stručno vodstvo, a tu su jednom tjedno probe pjevačkog zbora pod vodstvom Ivana Konjuga, tjedna druženja te svake subote druženje uz muziku i ples i izleti članova Udruge.
Nakon izvještajnog dijela skupštine održani su izbori za novo vodstvo te je za novog predsjednika izabran Ivan Marenić, a dopredsjednika Ivan Konjug pošto su dosadašnja predsjednica Ljiljana Grmek i dopredsjednik Tomo Benko podnijeli ostavke iz zdravstvenih razloga.
Novom vodstvu načelnik Marko Magdić zaželio je puno uspjeha u daljnjem radu na zadovoljstvo svih umirovljenika Općine Križ.

Danas je u Parku hrvatskih branitelja kod pisanice s motivima narodnog veza i čipke našeg kraja održano druženje za djecu povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa.
Pisanice su ručno izradili članovi Fašničke udruge Žaba, a u gradski park i kod raskrižja Moslavačke i Ulice kralja Tomislava postavljene su uz pomoć radnika Komunalnog centra Ivanić- Grad.
Druženju su prisustvovale skupine Dječjeg vrtića Ivanić- Grad Ladybugs, Dabrići, Konjići, Pačići i Leptirići koje su za sve prisutne otpjevali par prigodnih pjesama.
Djecu su čokoladnim pisanicama darivali Uskršnji zec te gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegov zamjenik Željko Posilović .

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić