Izbor iz današnjih vijesti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jučer je započela s izdavanjem konačnih odluka poljoprivrednicima koji su se prijavili na drugi natječaj za operaciju 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima, u okviru Mjere 6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Financirat će se 366 projekata, u vrijednosti od 136.152.000 kuna. Korisnici potpore po ovom natječaju su mladi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, čija je ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura.

Odobrenim sredstvima mladi poljoprivrednici mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Iz ministarstva poljoprivrede naglašavaju da se radi o bespovratnim financijskim sredstvima u fiksnom iznosu od 372.000 kuna za provedbu prihvatljivih aktivnosti, a sve u cilju poticanja demografske obnove sela i zadržavanja mladih u ruralnim područjima.
Korisnicima će biti izdana Odluka o dodjeli sredstava ili Odluka o odbijanju, a može se preuzeti u AGRONET-u.
dodatne informacije svi zainteresirani mogu pronaći i na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

 

Zagrebačka županija, gradovi Karlovac i Jastrebarsko te općine Klinča Sela i Stupnik su potpisali Sporazum o partnerstvu s trgovačkim društvom Autocesta Rijeka-Zagreb za izradu studije izvodljivosti za projekt „Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb-Karlovac“, a koji podrazumijeva gradnju treće trake na autocesti od Zagreba do Karlovca.
Projekt, uz gradnju treće trake, predviđa i gradnju bukobrana i zaštitne odbojne ograde na cijeloj trasi, uvođenje led rasvjete, opremanje i proširenje čvora Jastrebarsko, kao i izmještanje čvora Lučko i čvora Karlovac, a podijeljen je u četiri etape. Prva je bila izrada Masterplana, druga je izrada studije izvodljivosti, treća projektiranje dok četvrta uključuje samu gradnju.
Za pripremu projekta «Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb-Karlovac“ bila su ključna dva parametra - protočnost i sigurnost prometa, a pokaže li studija izvodljivosti opravdanost projekta, on se namjerava realizirati sredstvima EU fondova.
U ime Zagrebačke županije Sporazum o partnerstvu potpisao je zamjenik župana Hrvoje Frankić, koji je izjavio da je na sastanku još bilo riječi i o naplati cestarine za građane Jastrebarskog, ali i o problematici zaobilaženja autocesta. Naime, teška vozila u tranzitu nastoje 'eskivirati' plaćanje cestarine i tako oštećuju ceste koje su u nadležnosti županijske, odnosno lokalne uprave. Time se uzrokuje dvostruka šteta jer autoceste gube prihod, a županijske i lokalne ceste se uništavaju, te zamjenik župana Frankić smatra da bi se trebao uputiti apel policiji da se promet teških vozila kvalitetnije kontrolira.

 

Sutra se u Ivanić-Gradu održava ŠkrletOVO, poludnevna manifestacija o izvornoj moslavačkoj sorti vina škrlet. Program drugog po redu ŠkrletOVA u organizaciji Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je i pokrovitelj, sastoji se od stručnog dijela, i ŠkrletOVO PARTY-ja otvorenog za građane.

U stručnom dijelu će se održati znanstveno-stručna panel diskusija „Potencijali škrleta u čaši“, koja bi trebala rezultirati prijedlozima za daljnja postupanja kako bi škrlet pokazao puni potencijal na sve zahtjevnijem vinskom tržištu. U vođenoj vinskoj degustaciji će sudionici stručnog skupa na slijepo kušati 8 uzoraka škrleta berbe 2017. godine, te dodijeliti priznanje za najbolji uzorak.

Na ŠkrletOVO PARTY-ju od 18 do 22 sata proizvođači predstavljaju škrlete i ostala vina iz vlastite proizvodnje, pa posjetitelji imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstavljaju se i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog, uz zakusku i glazbu. Ulaznice po cijeni od 80 kuna prodaju se na ulazu i uključuju neograničenu konzumaciju vina do 22 sata.

 

Na području Općine Kloštar Ivanić i ove će godine biti provedena ekološka akcija Zelena čistka u subotu 7. travnja u organizaciji Lovačkog društva Srndać. Akcija će započeti u 9 sati okupljanjem u Čemerničkoj ulici na Stočnom sajmištu a završetak se planira u 14 sati uz ručak za sve sudionike u Lovačkom domu u Čemernici Lonjskoj.
Zelena čistka provodit će se na na lokacijama - šuma Ovršine i Marča, Glogovnica prema Obreški, Zviranec, Put u trojičke vinograde, Kućni dok, Čikada, šuma Sobočani, Kloštar uz nogometno igralište, Lipovec Lonjski put uz obitelj Predrag i druge lokacije prema dojavi građana.

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Orle, za naselja Drnek, Orle, Vrbovo, Stružec Posavski, Veleševec, Ruča i Suša.
Šteta je na navedenom prostoru nastala na poljoprivrednim usjevima uslijed poplave od 23. do 26. ožujka ove godine.
Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Općinsko povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Općina je dužna unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

 

Odred izviđača Siniša Pavković nakon osam godina pauze, ovog vikenda, od 6. do 8. travnja organizira natjecanje u formi državne izviđačke lige koje po prvi put postaje i međunarodno.
Na natjecanju se očekuje oko 40 ekipa s ukupno oko 250 izviđača koji će se natjecati u dvije kategorije.
Mlađi izviđači se natječu u orijentaciji od Novoselca do Križa i nazad, a stariji će pješice prijeći put od Marče do Križa u dužini od 16 kilometara i putem odrađivati zadatke.

 

SPORT

U 20. kolu 1. županijske lige Istok, vodeća Sloga Križ putuje na neugodno gostovanje u Sop Hruščicu petom klubu s ljestvice, Savi. Četvrti NK Kloštar također odlazi u goste i to ekipi Bune koja trenutno drži devetu poziciju.
Križani svoju utakmicu igraju u subotu od 16 sati, dok Kloštar svoj susret počinje u istom terminu dan kasnije.
U 2. županijskoj ligi, vodeći Naftaš Ivanić na parku Zelenjak dočekuje uvjerljivo posljednju momčad lige Žabnicu. Milka Trnina u Vezišću dočekuje Croatiu, a Mladost iz Obedišća gostuje kod Kupe.
Graničar iz Križa u derbiju donjeg dijela ljestvice na svom terenu ugošćuje Lipovec.
Sve utakmice na rasporedu su u nedjelju od 16 sati.
......................
Nakon kratke uskršnje stanke nastavljaju se i seniorska rukometna natjecanja.
Rukometašice Ivanića u 20. kolu 1. hrvatske lige dočekuju ekipu Zameta. Ivanić se nalazi u teškoj situaciji na predzadnjoj poziciji s 5 bodova, dok je ekipa Zameta na petom mjestu s 23 boda.
No podsjetimo kako je jedna od dvije ovosezonske pobjede postignuta upravo u Rijeci kada je Ivanić bio bolji 23:19.
Hoće li se ponoviti priča iz prvog dijela sezone saznajte u subotu u 18 sati u Sportskoj dvorani Žeravinec.
Odmah nakon rukometašica od 20:00 sati na teren izlaze i rukometaši Ivanića. Gosti su vrlo jaka ekipa Bjelovara koja lovi važne bodove za plasman u Premier ligu.
Bjelovarčani su trenutno drugi s četiri boda manje od vodećeg Rudara, dok je Ivanić na desetoj poziciji s 10 pobjeda i 11 poraza u dosadašnjem dijelu prvenstva.
U predzadnjem kolu 2. lige Centar košarkaši Ivanića odlaze na još jedno teško gostovanje u Dom košarke Cedevita protiv ekipe Mladosti. Ivanić se i dalje nalazi u opasnoj zoni s 3 pobjede i 17 poraza, dok je Mladost u sredini ljestvice s omjerom 11-9.
.............
U nedjelju će se u dvorani Žeravinec održati 14. prvenstvo Hrvatske u gađanju field samostrelom u dvorani na 18 metara. Organizator prvenstva je Streljački klub Ivanić koji se dobivanjem nove streljane prošle godine uključio u redovan ciklus natjecanja, kako natjecateljski, tako i organizacijski.
Svečano otvorenje natjecanja je u 9:45, a proglašenje pobjednika je predviđeno oko 16:30.
............
Najavama dodajmo i jedan sportski rezultat.
Veterani NK Naftaš Ivanića jučer su na umjetnoj travi Sportskog parka Zelenjak u pripremnoj utakmici odigrali neriješeno 1:1 protiv Sloge iz Križa.
U ponedjeljak se nastavlja prvenstvo za veterane domaćom utakmicom u18 sati protiv ekipe Sesvetskog Kraljevca.

O nama

Obiteljski radio Ivanić od osnutka 23.10.1970.godine emitira raznovrsan program namijenjen svim uzrastima i strukturama.Biti na usluzi svojim slušateljima, kao informativni servis građanima pružiti sve informacije koje bi im mogle zatrebati, te omogućiti slobodan pristup eteru - temelj je poslovne i programske politike. Bogat informativni program govori o lokalnim, te o temama i problemima od šireg značaja, koje tangiraju lokalno stanovništvo, nastojeći biti veza između malog, običnog čovjeka i neizbježne birokracije.

Opširnije

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić