Izbor iz današnjih vijesti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jučer je započela s izdavanjem konačnih odluka poljoprivrednicima koji su se prijavili na drugi natječaj za operaciju 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima, u okviru Mjere 6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Financirat će se 366 projekata, u vrijednosti od 136.152.000 kuna. Korisnici potpore po ovom natječaju su mladi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, čija je ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura.

Odobrenim sredstvima mladi poljoprivrednici mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Iz ministarstva poljoprivrede naglašavaju da se radi o bespovratnim financijskim sredstvima u fiksnom iznosu od 372.000 kuna za provedbu prihvatljivih aktivnosti, a sve u cilju poticanja demografske obnove sela i zadržavanja mladih u ruralnim područjima.
Korisnicima će biti izdana Odluka o dodjeli sredstava ili Odluka o odbijanju, a može se preuzeti u AGRONET-u.
dodatne informacije svi zainteresirani mogu pronaći i na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

 

Zagrebačka županija, gradovi Karlovac i Jastrebarsko te općine Klinča Sela i Stupnik su potpisali Sporazum o partnerstvu s trgovačkim društvom Autocesta Rijeka-Zagreb za izradu studije izvodljivosti za projekt „Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb-Karlovac“, a koji podrazumijeva gradnju treće trake na autocesti od Zagreba do Karlovca.
Projekt, uz gradnju treće trake, predviđa i gradnju bukobrana i zaštitne odbojne ograde na cijeloj trasi, uvođenje led rasvjete, opremanje i proširenje čvora Jastrebarsko, kao i izmještanje čvora Lučko i čvora Karlovac, a podijeljen je u četiri etape. Prva je bila izrada Masterplana, druga je izrada studije izvodljivosti, treća projektiranje dok četvrta uključuje samu gradnju.
Za pripremu projekta «Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb-Karlovac“ bila su ključna dva parametra - protočnost i sigurnost prometa, a pokaže li studija izvodljivosti opravdanost projekta, on se namjerava realizirati sredstvima EU fondova.
U ime Zagrebačke županije Sporazum o partnerstvu potpisao je zamjenik župana Hrvoje Frankić, koji je izjavio da je na sastanku još bilo riječi i o naplati cestarine za građane Jastrebarskog, ali i o problematici zaobilaženja autocesta. Naime, teška vozila u tranzitu nastoje 'eskivirati' plaćanje cestarine i tako oštećuju ceste koje su u nadležnosti županijske, odnosno lokalne uprave. Time se uzrokuje dvostruka šteta jer autoceste gube prihod, a županijske i lokalne ceste se uništavaju, te zamjenik župana Frankić smatra da bi se trebao uputiti apel policiji da se promet teških vozila kvalitetnije kontrolira.

 

Sutra se u Ivanić-Gradu održava ŠkrletOVO, poludnevna manifestacija o izvornoj moslavačkoj sorti vina škrlet. Program drugog po redu ŠkrletOVA u organizaciji Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je i pokrovitelj, sastoji se od stručnog dijela, i ŠkrletOVO PARTY-ja otvorenog za građane.

U stručnom dijelu će se održati znanstveno-stručna panel diskusija „Potencijali škrleta u čaši“, koja bi trebala rezultirati prijedlozima za daljnja postupanja kako bi škrlet pokazao puni potencijal na sve zahtjevnijem vinskom tržištu. U vođenoj vinskoj degustaciji će sudionici stručnog skupa na slijepo kušati 8 uzoraka škrleta berbe 2017. godine, te dodijeliti priznanje za najbolji uzorak.

Na ŠkrletOVO PARTY-ju od 18 do 22 sata proizvođači predstavljaju škrlete i ostala vina iz vlastite proizvodnje, pa posjetitelji imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstavljaju se i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog, uz zakusku i glazbu. Ulaznice po cijeni od 80 kuna prodaju se na ulazu i uključuju neograničenu konzumaciju vina do 22 sata.

 

Na području Općine Kloštar Ivanić i ove će godine biti provedena ekološka akcija Zelena čistka u subotu 7. travnja u organizaciji Lovačkog društva Srndać. Akcija će započeti u 9 sati okupljanjem u Čemerničkoj ulici na Stočnom sajmištu a završetak se planira u 14 sati uz ručak za sve sudionike u Lovačkom domu u Čemernici Lonjskoj.
Zelena čistka provodit će se na na lokacijama - šuma Ovršine i Marča, Glogovnica prema Obreški, Zviranec, Put u trojičke vinograde, Kućni dok, Čikada, šuma Sobočani, Kloštar uz nogometno igralište, Lipovec Lonjski put uz obitelj Predrag i druge lokacije prema dojavi građana.

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Orle, za naselja Drnek, Orle, Vrbovo, Stružec Posavski, Veleševec, Ruča i Suša.
Šteta je na navedenom prostoru nastala na poljoprivrednim usjevima uslijed poplave od 23. do 26. ožujka ove godine.
Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Općinsko povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Općina je dužna unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

 

Odred izviđača Siniša Pavković nakon osam godina pauze, ovog vikenda, od 6. do 8. travnja organizira natjecanje u formi državne izviđačke lige koje po prvi put postaje i međunarodno.
Na natjecanju se očekuje oko 40 ekipa s ukupno oko 250 izviđača koji će se natjecati u dvije kategorije.
Mlađi izviđači se natječu u orijentaciji od Novoselca do Križa i nazad, a stariji će pješice prijeći put od Marče do Križa u dužini od 16 kilometara i putem odrađivati zadatke.

 

SPORT

U 20. kolu 1. županijske lige Istok, vodeća Sloga Križ putuje na neugodno gostovanje u Sop Hruščicu petom klubu s ljestvice, Savi. Četvrti NK Kloštar također odlazi u goste i to ekipi Bune koja trenutno drži devetu poziciju.
Križani svoju utakmicu igraju u subotu od 16 sati, dok Kloštar svoj susret počinje u istom terminu dan kasnije.
U 2. županijskoj ligi, vodeći Naftaš Ivanić na parku Zelenjak dočekuje uvjerljivo posljednju momčad lige Žabnicu. Milka Trnina u Vezišću dočekuje Croatiu, a Mladost iz Obedišća gostuje kod Kupe.
Graničar iz Križa u derbiju donjeg dijela ljestvice na svom terenu ugošćuje Lipovec.
Sve utakmice na rasporedu su u nedjelju od 16 sati.
......................
Nakon kratke uskršnje stanke nastavljaju se i seniorska rukometna natjecanja.
Rukometašice Ivanića u 20. kolu 1. hrvatske lige dočekuju ekipu Zameta. Ivanić se nalazi u teškoj situaciji na predzadnjoj poziciji s 5 bodova, dok je ekipa Zameta na petom mjestu s 23 boda.
No podsjetimo kako je jedna od dvije ovosezonske pobjede postignuta upravo u Rijeci kada je Ivanić bio bolji 23:19.
Hoće li se ponoviti priča iz prvog dijela sezone saznajte u subotu u 18 sati u Sportskoj dvorani Žeravinec.
Odmah nakon rukometašica od 20:00 sati na teren izlaze i rukometaši Ivanića. Gosti su vrlo jaka ekipa Bjelovara koja lovi važne bodove za plasman u Premier ligu.
Bjelovarčani su trenutno drugi s četiri boda manje od vodećeg Rudara, dok je Ivanić na desetoj poziciji s 10 pobjeda i 11 poraza u dosadašnjem dijelu prvenstva.
U predzadnjem kolu 2. lige Centar košarkaši Ivanića odlaze na još jedno teško gostovanje u Dom košarke Cedevita protiv ekipe Mladosti. Ivanić se i dalje nalazi u opasnoj zoni s 3 pobjede i 17 poraza, dok je Mladost u sredini ljestvice s omjerom 11-9.
.............
U nedjelju će se u dvorani Žeravinec održati 14. prvenstvo Hrvatske u gađanju field samostrelom u dvorani na 18 metara. Organizator prvenstva je Streljački klub Ivanić koji se dobivanjem nove streljane prošle godine uključio u redovan ciklus natjecanja, kako natjecateljski, tako i organizacijski.
Svečano otvorenje natjecanja je u 9:45, a proglašenje pobjednika je predviđeno oko 16:30.
............
Najavama dodajmo i jedan sportski rezultat.
Veterani NK Naftaš Ivanića jučer su na umjetnoj travi Sportskog parka Zelenjak u pripremnoj utakmici odigrali neriješeno 1:1 protiv Sloge iz Križa.
U ponedjeljak se nastavlja prvenstvo za veterane domaćom utakmicom u18 sati protiv ekipe Sesvetskog Kraljevca.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić