Izbor iz današnjih vijesti

 Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada tema je bila priprema županijske terensko-pokazne vježbe operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada Sava Ivanić 2018., koja će se održati 26. svibnja od 9 do 19 sati.
Scenarij će biti poplava između Lijevog Dubrovčaka i Prevlake, a u vježbi će sudjelovati gradski i županijski stožer Civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatske vode, policija, Hitna pomoć i Crveni križ, HGSS i sve druge potrebne snage Civilne zaštite Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije; ukupno 250 do 300 sudionika.
Cilj vježbe je utvrditi spremnost i eventualne nedostatke u sustavu uzbunjivanja, komunikacije, koordinacije i izvršavanja poslova operativnih snaga u slučaju poplave.
Zagrebačka županija financira vježbu s 50.000 kuna, a i svi ostali sudionici sudjeluju u troškovima vježbe sa svojim kapacitetima.
Stožer civilne zaštite Grada Ivanić-Grada informiran je i o obveznoj zajedničkoj obuci, koju će za članove stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada i općina Križ i Kloštar Ivanić provesti zagrebački Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Ivanić-Gradu 26. travnja od 10 do 13,30 sati.

 

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije ima 6 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 1,9 milijuna kuna čija je nabava bila ugovorena u 2017. godini. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Dugom Selu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.
Prema riječima ravnatelja Gajnika vozila će biti raspoređena u ispostave Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Samobor. U 2018. godini osigurano je 2,7 milijuna kuna za nabavu 4 vozila hitne medicinske pomoći i 5 vozila za sanitetski prijevoz koja će prema potrebama biti raspoređena u ispostave Zavoda.
Od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna.
Inače, Zagrebačka županija će i ove godine financirati timove hitne medicinske pomoći u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini s 1,2 milijuna kuna. Također, s istim iznosom financirat će rad 8 punktova posebnog dežurstva u neradne dane i blagdane u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije kako bi se smanjio pritisak na hitnu medicinu.

 

Općina Križ je na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova prijavila uređenje prve dionice Staklene ulice u Bunjanima u dužini od 1400 metara, ukupne vrijednosti 613.000 kuna. Ako prođu na natječaju, od Ministarstva očekuju 276.000 kuna, dok bi preostali dio od 337.000 kuna pokrila općina, a to znači da bi prva dionica ove godine bila i uređena.

Inače, ukupna dužina ulice je preko 3 kilometra, investicija kompletnog asfaltiranja prema izrađenom troškovniku bi iznosila oko milijun i dvjesto tisuća kuna s PDV-om, pa je odlučeno da bi se Staklena ulica uređivala u 3 faze.

 

Vatrogasna limena glazba Općine Križ dobila je domaćinstvo i čast organizirati 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske koji okuplja oko tridesetak puhačkih, limenih orkestara iz cijele zemlje.
Tim povodom sastali su se predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Križ Branko Arbanas i predsjednik Vatrogasne limene glazbe Željko Dokupil s predstavnicima Hrvatske Vatrogasne zajednice predvođenim načelnikom Željkom Popovićem i utanačili pojedinosti oko organizacije.

Dogovoreno je da će se 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske održati u Križu 15. rujna, uz obilježavanje 90 godina postojanja limene glazbe u Križu.

 

U Muzeju Ivanić Grada danas će biti otvorena izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom «Razotkrivanje» na kojoj će biti izložene fotografije kukaca iz Zbirke kornjaša Mikšić koja zbog osjetljivosti i jedinstvenosti biološkog materijala gotovo ne izlazi iz matičnog muzeja. Fotografije su snimljene u kombinaciji s uzorcima minerala iz mineraloško-petrografskih zbirki Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.
Autori izložbe su Nives Borčić, Petar Crnčan, dr.sc. Iva Mihoci i Ivan Razum, a autorica fotografija Nives Borčić.
Ova iznimno zanimljiva izložba otvara i povezuje mnoga pitanja iz biologije i geologije, no ljepotom boja i oblika u velikoj mjeri ulazi i u dimenzije estetike likovnoga izričaja čovjeka koji se, i kad mislimo da nije tako, u najvećoj mjeri nadahnjuje upravo čudesnim bogatstvom boja, oblika i tekstura koje uvijek iznova otkriva u nepresušnom vrelu raznolikosti života prirode.
Svečano otvorenje izložbe je u utorak, 10. travnja u 18 sati.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 11. travnja do 12. svibnja.

 

SPORT
U nedjelju je u Sportskoj dvorani Žeravinec u organizaciji Streljačkog kluba Ivanić održano 14. prvenstvo Hrvatske u gađanju samostrelom. Nastupilo je 26 strijelaca iz šest klubova.
Ekipno, prvo mjesto je zauzela ekipa S.D. „Dubrava 1094“ predvođeni svjetskim prvacima Domagojom i Valentinom Pereglin s 1722 kruga. Drugo mjesto pripalo je ekipi S.D. Veliko Trgovišće s 1656 kruga, a treće mjesto je pripalo S.K. Požega s 1636 kruga. Kao četvrti završio je Ivanić sa samo dva kruga zaostatka za Požegom.
Za ekipu Ivanića nastupili su Milenko Šaško, Iva Popović Gecan i Lorena Jerković.
U pojedinačnoj konkurenciji Milenko Šaško je zauzeo treće mjesto u kategoriji seniora. U kategoriji kadeta Ivanić je imao tri predstavnika: Iva Popović Gecan zauzela je četvrto mjesto, Lorena Jerković peto i Petar Blagec šesto mjesto. Sva tri predstavnika Ivanića pucala su u finalu osam najboljih kadeta Hrvatske.
Dodajmo kako su juniorke Streljačkog kluba Ivanić zahvaljujući nastupu na Prvenstvu Hrvatske zračnom puškom izborile od iduće sezone nastup u hrvatskoj ligi.
Iduću nedjelju u Vrbovcu se održava županijsko prvenstvo za kadete i kadetkinje, a iz kluba se nadaju kako će i oni napraviti normu za Prvenstvo Hrvatske i tako ući u republičku ligu.

ŠAH
U 2. kolu IV. lige Centar, Šahovski klub Ivanić ostvario je sigurnu pobjedu s maksimalnih 6:0 na gostovanju kod ekipe Obrtnika iz Novske.
Meč 1. kola Ivanić- Jasenovac koji se trebao odigrati 25 ožujka odgođen je na zahtjev Jasenovca zbog obrane od poplave, a bit će odigran u nedjelju 29. travnja.
............
Proteklog vikenda u Velikoj Gorici u novootvorenom hotelu Garden Hill odigrano je pojedničano kadetsko prvenstvo Zagrebačke županije u šahu.
Nastupilo je 53 igrača od čega pet članova Šahovskog kluba Ivanić kojima je ovo bilo prvo takmičenje izvan kluba, a nije nastupio kadetski prvak Ivanića Matteo Golubić.
Prvenstvo je igrano u 7 kola, a pravo nastupa imali su igrači i igračice 2003. godište i mlađi.
U kategoriji kadetkinja do 13 godina nastupile su Petra Batinić i Karla Jasnić. Nakon šest odigranih partija Petra Batinić je osvojila 4 boda što je bilo dovoljno za brončanu medalju, dok je Karla Jasnić osvojila 2 boda i zauzela peto mjesto.
U kategoriji kadeta do 9. godina nastupilo je tri igrača Ivanića. Nakon sedam partija Noa Batinić osvojio je s 3 boda plasman od 7. do 9. mjesta, Toma Gašparović s 1,5 bodom zauzeo je 11 mjesto, dok je Jakov Injić završio na 12. mjestu s osvojenih 0,5 boda.

SUPERMARATON
U nedjelju je održano 43. izdanje međunarodnog supermaratona Zagreb – Čazma, najduže cestovne utrke u Hrvatskoj, poznate i pod nazivom “Od Kaptola do Kaptola”, u organizaciji Grada Čazme te Sportske i Turističke zajednice Grada Čazme.
U utrci dugoj 61 km s Trga bana Josipa Jelačića iz Zagreba do Čazme krenulo je 20 ultramaratonki i 71 ultramaratonac.
Do cilja su dotrčala 63 muškarca i svih 20 žena.
U muškoj konkurenciji pobijedio je Mađar Peter Steib, koji je iz Zagreba u Čazmu dotrčao za 4 sata, 9 minuta i 59 sekundi. Najbrža žena je bila hrvatska ultramaratonka Marija Vrajić, kojoj je u odnosu na muškog kolegu trebalo nešto više od pola sata vremena više za doći do cilja, u koji je utrčala nakon 4 sata 47 minuta i 16 sekundi.
Najbolji Hrvat je ukupno drugi – Dejan Radanac – koji je gotovo cijelu utrku trčao rame uz rame s pobjednikom, ali su ga na zadnjim kilometrima uhvatili grčevi te je morao usporiti.
Od domaćih trkača, nastupio je Nenad Vuković koji je na cilj stigao 38., s vremenom 5:55:45.

---------
Sportskim vijestima dodajmo kako su veterani Ivanića jučer u zaostaloj prvenstvenoj utakmici na Zelenjaku odigrali neriješeno sa Sesvetskim Kraljevcem 3:3.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić