Izbor iz današnjih vijesti

 Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada tema je bila priprema županijske terensko-pokazne vježbe operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada Sava Ivanić 2018., koja će se održati 26. svibnja od 9 do 19 sati.
Scenarij će biti poplava između Lijevog Dubrovčaka i Prevlake, a u vježbi će sudjelovati gradski i županijski stožer Civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatske vode, policija, Hitna pomoć i Crveni križ, HGSS i sve druge potrebne snage Civilne zaštite Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije; ukupno 250 do 300 sudionika.
Cilj vježbe je utvrditi spremnost i eventualne nedostatke u sustavu uzbunjivanja, komunikacije, koordinacije i izvršavanja poslova operativnih snaga u slučaju poplave.
Zagrebačka županija financira vježbu s 50.000 kuna, a i svi ostali sudionici sudjeluju u troškovima vježbe sa svojim kapacitetima.
Stožer civilne zaštite Grada Ivanić-Grada informiran je i o obveznoj zajedničkoj obuci, koju će za članove stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada i općina Križ i Kloštar Ivanić provesti zagrebački Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Ivanić-Gradu 26. travnja od 10 do 13,30 sati.

 

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije ima 6 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 1,9 milijuna kuna čija je nabava bila ugovorena u 2017. godini. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Dugom Selu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.
Prema riječima ravnatelja Gajnika vozila će biti raspoređena u ispostave Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Samobor. U 2018. godini osigurano je 2,7 milijuna kuna za nabavu 4 vozila hitne medicinske pomoći i 5 vozila za sanitetski prijevoz koja će prema potrebama biti raspoređena u ispostave Zavoda.
Od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna.
Inače, Zagrebačka županija će i ove godine financirati timove hitne medicinske pomoći u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini s 1,2 milijuna kuna. Također, s istim iznosom financirat će rad 8 punktova posebnog dežurstva u neradne dane i blagdane u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije kako bi se smanjio pritisak na hitnu medicinu.

 

Općina Križ je na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova prijavila uređenje prve dionice Staklene ulice u Bunjanima u dužini od 1400 metara, ukupne vrijednosti 613.000 kuna. Ako prođu na natječaju, od Ministarstva očekuju 276.000 kuna, dok bi preostali dio od 337.000 kuna pokrila općina, a to znači da bi prva dionica ove godine bila i uređena.

Inače, ukupna dužina ulice je preko 3 kilometra, investicija kompletnog asfaltiranja prema izrađenom troškovniku bi iznosila oko milijun i dvjesto tisuća kuna s PDV-om, pa je odlučeno da bi se Staklena ulica uređivala u 3 faze.

 

Vatrogasna limena glazba Općine Križ dobila je domaćinstvo i čast organizirati 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske koji okuplja oko tridesetak puhačkih, limenih orkestara iz cijele zemlje.
Tim povodom sastali su se predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Križ Branko Arbanas i predsjednik Vatrogasne limene glazbe Željko Dokupil s predstavnicima Hrvatske Vatrogasne zajednice predvođenim načelnikom Željkom Popovićem i utanačili pojedinosti oko organizacije.

Dogovoreno je da će se 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske održati u Križu 15. rujna, uz obilježavanje 90 godina postojanja limene glazbe u Križu.

 

U Muzeju Ivanić Grada danas će biti otvorena izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom «Razotkrivanje» na kojoj će biti izložene fotografije kukaca iz Zbirke kornjaša Mikšić koja zbog osjetljivosti i jedinstvenosti biološkog materijala gotovo ne izlazi iz matičnog muzeja. Fotografije su snimljene u kombinaciji s uzorcima minerala iz mineraloško-petrografskih zbirki Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.
Autori izložbe su Nives Borčić, Petar Crnčan, dr.sc. Iva Mihoci i Ivan Razum, a autorica fotografija Nives Borčić.
Ova iznimno zanimljiva izložba otvara i povezuje mnoga pitanja iz biologije i geologije, no ljepotom boja i oblika u velikoj mjeri ulazi i u dimenzije estetike likovnoga izričaja čovjeka koji se, i kad mislimo da nije tako, u najvećoj mjeri nadahnjuje upravo čudesnim bogatstvom boja, oblika i tekstura koje uvijek iznova otkriva u nepresušnom vrelu raznolikosti života prirode.
Svečano otvorenje izložbe je u utorak, 10. travnja u 18 sati.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 11. travnja do 12. svibnja.

 

SPORT
U nedjelju je u Sportskoj dvorani Žeravinec u organizaciji Streljačkog kluba Ivanić održano 14. prvenstvo Hrvatske u gađanju samostrelom. Nastupilo je 26 strijelaca iz šest klubova.
Ekipno, prvo mjesto je zauzela ekipa S.D. „Dubrava 1094“ predvođeni svjetskim prvacima Domagojom i Valentinom Pereglin s 1722 kruga. Drugo mjesto pripalo je ekipi S.D. Veliko Trgovišće s 1656 kruga, a treće mjesto je pripalo S.K. Požega s 1636 kruga. Kao četvrti završio je Ivanić sa samo dva kruga zaostatka za Požegom.
Za ekipu Ivanića nastupili su Milenko Šaško, Iva Popović Gecan i Lorena Jerković.
U pojedinačnoj konkurenciji Milenko Šaško je zauzeo treće mjesto u kategoriji seniora. U kategoriji kadeta Ivanić je imao tri predstavnika: Iva Popović Gecan zauzela je četvrto mjesto, Lorena Jerković peto i Petar Blagec šesto mjesto. Sva tri predstavnika Ivanića pucala su u finalu osam najboljih kadeta Hrvatske.
Dodajmo kako su juniorke Streljačkog kluba Ivanić zahvaljujući nastupu na Prvenstvu Hrvatske zračnom puškom izborile od iduće sezone nastup u hrvatskoj ligi.
Iduću nedjelju u Vrbovcu se održava županijsko prvenstvo za kadete i kadetkinje, a iz kluba se nadaju kako će i oni napraviti normu za Prvenstvo Hrvatske i tako ući u republičku ligu.

ŠAH
U 2. kolu IV. lige Centar, Šahovski klub Ivanić ostvario je sigurnu pobjedu s maksimalnih 6:0 na gostovanju kod ekipe Obrtnika iz Novske.
Meč 1. kola Ivanić- Jasenovac koji se trebao odigrati 25 ožujka odgođen je na zahtjev Jasenovca zbog obrane od poplave, a bit će odigran u nedjelju 29. travnja.
............
Proteklog vikenda u Velikoj Gorici u novootvorenom hotelu Garden Hill odigrano je pojedničano kadetsko prvenstvo Zagrebačke županije u šahu.
Nastupilo je 53 igrača od čega pet članova Šahovskog kluba Ivanić kojima je ovo bilo prvo takmičenje izvan kluba, a nije nastupio kadetski prvak Ivanića Matteo Golubić.
Prvenstvo je igrano u 7 kola, a pravo nastupa imali su igrači i igračice 2003. godište i mlađi.
U kategoriji kadetkinja do 13 godina nastupile su Petra Batinić i Karla Jasnić. Nakon šest odigranih partija Petra Batinić je osvojila 4 boda što je bilo dovoljno za brončanu medalju, dok je Karla Jasnić osvojila 2 boda i zauzela peto mjesto.
U kategoriji kadeta do 9. godina nastupilo je tri igrača Ivanića. Nakon sedam partija Noa Batinić osvojio je s 3 boda plasman od 7. do 9. mjesta, Toma Gašparović s 1,5 bodom zauzeo je 11 mjesto, dok je Jakov Injić završio na 12. mjestu s osvojenih 0,5 boda.

SUPERMARATON
U nedjelju je održano 43. izdanje međunarodnog supermaratona Zagreb – Čazma, najduže cestovne utrke u Hrvatskoj, poznate i pod nazivom “Od Kaptola do Kaptola”, u organizaciji Grada Čazme te Sportske i Turističke zajednice Grada Čazme.
U utrci dugoj 61 km s Trga bana Josipa Jelačića iz Zagreba do Čazme krenulo je 20 ultramaratonki i 71 ultramaratonac.
Do cilja su dotrčala 63 muškarca i svih 20 žena.
U muškoj konkurenciji pobijedio je Mađar Peter Steib, koji je iz Zagreba u Čazmu dotrčao za 4 sata, 9 minuta i 59 sekundi. Najbrža žena je bila hrvatska ultramaratonka Marija Vrajić, kojoj je u odnosu na muškog kolegu trebalo nešto više od pola sata vremena više za doći do cilja, u koji je utrčala nakon 4 sata 47 minuta i 16 sekundi.
Najbolji Hrvat je ukupno drugi – Dejan Radanac – koji je gotovo cijelu utrku trčao rame uz rame s pobjednikom, ali su ga na zadnjim kilometrima uhvatili grčevi te je morao usporiti.
Od domaćih trkača, nastupio je Nenad Vuković koji je na cilj stigao 38., s vremenom 5:55:45.

---------
Sportskim vijestima dodajmo kako su veterani Ivanića jučer u zaostaloj prvenstvenoj utakmici na Zelenjaku odigrali neriješeno sa Sesvetskim Kraljevcem 3:3.

 

Humanitarna akcija

Iskra Glavak Šeperić iz Lekenika je još u ranom djetinjstvu oboljela od progresivne spinalne mišićne atrofije i već godinama je vezana uz kolica. Najviše joj pomaže vježbanje na uređaju “Lokomatu”, uz pomoć kojega je za nekoliko dana postigla veći napredak nego kroz godine vježbanja i fizikalnih terapija te joj je dao nadu da bi mogla prohodati barem uz pomoć štaka. Za Iskrinu terapiju potrebno je izdvojiti 5.600 kn tjedno pa je pokrenuta humanitarna akcija “Iskra ljubavi i nade za Iskru – pomoć jednoj djevojci da stane na svoje noge”.

Stoga Vas pozivamo, da pomognete ovoj izuzetnoj djevojci uplatom u skladu sa svojim mogućnostima

NA RAČUN ZA POSEBNE NAMJENE: pomoć za Iskru Glavak Šeperić; ZAGREBAČKA BANKA - KUNSKI RAČUN: HR3523600003513256514; ZAGREBAČKA BANKA - DEVIZNI RAČUN: HR6523600003245845889.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić