Izbor iz današnjih vijesti

U nazočnosti njihovog ratnog zapovjednika general-pukovnika Mladena Markača u Kutini je jučer predstavljena tek objavljena monografija o ratnom putu Specijalne jedinice policije RIS Kutina. Osnovana 15. ožujka 1991. godine, SJP RIS je tijekom Domovinskog rata imala 523 djelatna i pričuvna pripadnika organizirana u vodovima Policijskih postaja Kutina, Garešnica, Novska i Ivanić-Grad.
Tijekom Domovinskog rata je poginulo 8 RIS-ova, ranjeno 50, uz stotinjak povrijeđenih i oboljelih. Monografija od 350 stranica je ilustrirana brojnim fotografijama, kartama i drugim dokumentima, uz svjedočenja pripadnika SJP RIS koja su prikupljena kako bi se kvalitetnije prezentirali dokumenti.
Monografiju su predstavili autori dr. znanosti Jakša Raguž i prof. Domagoj Štefančić, recenzenti i urednik. Svečanoj promociji su se, uz pripadnike RIS-ova i obitelji poginulih, te druge udruge specijalaca, odazvali brojni uzvanici, od izaslanika nadležnih ministara, do predstavnika Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina čiji su građani bili pripadnici RIS-ova, te sponzora koji su sufinancirali pisanje i objavu ove znanstvenim metodama pripremljene knjige.
Goste je u ime Udruge specijalaca Domovinskog rata RIS pozdravio njen predsjednik Jozo Vuković iz Kloštra Ivanića, u ime Grada Kutine gradonačelnik Zlatko Babić, a u ime Sisačko-moslavačke županije zamjenik župana Ivan Celjak. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja izdavanje monografije je pozdravio pomoćnik ministra Vinko Tandara, a najveći aplauz je dobio ratni zapovjednik specijalaca general-pukovnik Mladen Markač.
Grad Ivanić-Grad je predstavljao zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, Općinu Križ zamjenik načelnika Zlatko Hrastić, a Zajednicu udruga iz Domovinskog rata Ivanić-Grada Goran Leš.
Predstavljanje monografije RIS-ova će u Ivanić-Gradu biti 1. svibnja prije podne, u okviru obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak.

 

Danas su se u Vrbovcu održale radionice Ministarstva poljoprivrede na temu novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja, u okviru kojih je bio i radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Radionice su započele u 9 sati, nakon čega je slijedilo predstavljanje proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije, te hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih u EU. Poslije radnog ručka slijedio je nastavak radionica za poljoprivrednike, te prezentacija o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike jedinica lokalne samouprave.
Radnom ručku s ministrom poljoprivrede prisustvovao je i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

 

Radi lakšeg održavanja zelenih površina u nadležnosti Općine Križ koje obavlja trgovačko društvo Poduzetnička zona Križ, kupljen je radni stroj, traktor za površinsku obradu tla.
Traktor je opremljen i dodatnom opremom, malčerom, ralicom, škarama za rezanje većeg raslinja, kojim od sada trgovačko društvo Poduzetnička zona Križ d.o.o. može samostalno obavljati poslove košnje na većim površinama, visoke trave, raslinja i živica bez potrebe angažiranja vanjskih suradnika.
Nabava stroja prijavljena je za sufinanciranje kroz program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iz kojeg planiraju osigurati sredstva i za kupnju dijela građevne mehanizacije čime će se završiti potrebna nabava opreme za komunalne potrebe.

 

Nakon održanih susreta u prostorima osnovnih škola i dječjih vrtića na području Ivanić Grada slikovnica „Žaba na izletu“ našeg poznatog pisca za djecu i mlade Krunoslava Božića predstavljena je i ivanićgradskoj publici.
Slikovnica je nastala u sklopu projekta „Približimo knjigu djeci – moja prva knjiga – slikovnica“, a namijenjena je djeci nižih razreda osnovne škole. Djelo je ilustrirala Lidija Lovreković koja je istaknula kako se oslikavajući slikovnicu vratila u svoje djetinjstvo.
U sklopu promocije održana je projekcija filma na temu slikovnice nakon čega se publici obratio sam autor koji se u kratkom osvrtu zahvalio Ivanić Gradu na podršci ali i svima koji su dali svoj doprinos da priča o zaigranom dječaku i njegovoj avanturi sa žabom dobije što više čitatelja.
Da je dječja slikovnica poučna dokazali su i učenici 5-og razreda Osnovne škole Đure Deželića kratkim čitanjima o žabi Gatalinki, a da je ispričana dječja avantura svevremenska dokazao kazališni glumac Dubravko Sidor kratkim uprizorenjem.

 

Jučer je u Gradskoj pivnici održana 56. redovna godišnja skupština Muškog rukometnog kluba Ivanić.
Izvješća o radu kluba u prošloj godini izložili su predsjednik Josip Majdek, treneri svih uzrasta i financijska direktorica Sanja Radošević.
Napomenuto je kako se rukometom u klubu trenutno bavi 115 djece koji su redovno trenirali i nastupali u županijskim i državnim ligama, te brojnim turnirima diljem Hrvatske.
U financijskom izvješću istaknuto je kako su prihodi u 2017. godini bili 480.000 kuna, dok su rashodi iznosili 428.000, čime je smanjen preneseni manjak kluba iz prethodne godine, a u isto vrijeme sklopljeni su ugovori s trenerima i igračima, te je nabavljena oprema za seniorsku i juniorsku ekipu.
Iz kluba poručuju kako su ostvareni skoro svi zadani ciljevi i ostvareni uvjeti za nadogradnju sustava na način da se realiziraju projekti koji se prijavljuju na javne pozive s ciljem da se što više djece i mladih uključi u rad Muškog rukometnog kluba Ivanić, te popularizira sport i zdrav život.
Iz ambicioznog plana za 2018. godinu, sportski direktor Igor Abramović izdvojio je već uspješno održan memorijalni turnir u mini rukometu Antonio Matijević, a u planu su ljetni kamp, susreti generacija, sudjelovanje na sportskim igrama mladih, organiziranje međunarodnih turnira za mlađe uzraste, te razvojni projekti „Želim rukomet“ za 3. i 4. razrede Osnovnih škola i „Studenti sportaši“.
Prisutne članove, sponzore i prijatelje kluba pozdravili su u predstavnici Grada Ivanić- Grada, Gradske zajednice Sportskih udruga, Hrvatskog rukometnog saveza, te županijskog saveza i zbora rukometnih sudaca.

 

U sportskom vikendu ispred nas na rasporedu je nogometni derbi dviju najbolje pozicioniranih ekipa Otoka Ivanića. U Križu domaća Sloga, vodeći klub 1. županijske lige, dočekuje četvrtog s ljestvice Nogometni klub Kloštar.
Utakmica počinje u subotu u 16:30 na Sportskom parku u Križu.
U 2. županijskoj ligi, prvoplasirani Naftaš po nove bodove putuje u Brezine, Graničar Križ gostuje kod Donje Zeline, Mladost u Obedišću dočekuje Turopolje, dok Lipovec na svom terenu ugošćuje Milku Trninu iz Vezišća.
Naftaš svoju utakmicu igra u subotu od 16:30, dok su svi ostali susreti na rasporedu u nedjelju u istom terminu.

Ženski rukometni klub Ivanić u subotu u 21. kolu 1. hrvatske lige gostuje u Pitomači, dok rukometaši Ivanića u 23. kolu 1. lige Sjever odlaze u Osijek.
Odbojkašice Ivanića u nedjelju od 16 sati u Sportskoj dvorani Žeravinec ugošćuju ekipu iz Brckovljana.

Košarkaši Ivanića u nedjelju od 20 sati na svom parketu igraju posljednje prvenstveno kolo 2. lige regije Centar.
Protivnici su ekipa Podsuseda koja je sigurno smještena u sredini ljestvice, dok bi predzadnja pozicija Ivanića trebala biti dostatna za ostanak u ligi.
Posljednji klub je sigurno Petar Zrinski iz Vrbovca, a Ivanić ispada samo u slučaju da iz prve lige bude degradiran Šanac iz Karlovca, a prvak 2. lige Dubrava ne bude promoviran u 1. ligu.
Pobjedom protiv Podsuseda vjerojatno bi se preskočio Maksimir na 10. mjestu čime bi bila riješena sva pitanja oko ostanka.

O nama

Obiteljski radio Ivanić od osnutka 23.10.1970.godine emitira raznovrsan program namijenjen svim uzrastima i strukturama.Biti na usluzi svojim slušateljima, kao informativni servis građanima pružiti sve informacije koje bi im mogle zatrebati, te omogućiti slobodan pristup eteru - temelj je poslovne i programske politike. Bogat informativni program govori o lokalnim, te o temama i problemima od šireg značaja, koje tangiraju lokalno stanovništvo, nastojeći biti veza između malog, običnog čovjeka i neizbježne birokracije.

Opširnije

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić