Izbor iz današnjih vijesti

U nazočnosti njihovog ratnog zapovjednika general-pukovnika Mladena Markača u Kutini je jučer predstavljena tek objavljena monografija o ratnom putu Specijalne jedinice policije RIS Kutina. Osnovana 15. ožujka 1991. godine, SJP RIS je tijekom Domovinskog rata imala 523 djelatna i pričuvna pripadnika organizirana u vodovima Policijskih postaja Kutina, Garešnica, Novska i Ivanić-Grad.
Tijekom Domovinskog rata je poginulo 8 RIS-ova, ranjeno 50, uz stotinjak povrijeđenih i oboljelih. Monografija od 350 stranica je ilustrirana brojnim fotografijama, kartama i drugim dokumentima, uz svjedočenja pripadnika SJP RIS koja su prikupljena kako bi se kvalitetnije prezentirali dokumenti.
Monografiju su predstavili autori dr. znanosti Jakša Raguž i prof. Domagoj Štefančić, recenzenti i urednik. Svečanoj promociji su se, uz pripadnike RIS-ova i obitelji poginulih, te druge udruge specijalaca, odazvali brojni uzvanici, od izaslanika nadležnih ministara, do predstavnika Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina čiji su građani bili pripadnici RIS-ova, te sponzora koji su sufinancirali pisanje i objavu ove znanstvenim metodama pripremljene knjige.
Goste je u ime Udruge specijalaca Domovinskog rata RIS pozdravio njen predsjednik Jozo Vuković iz Kloštra Ivanića, u ime Grada Kutine gradonačelnik Zlatko Babić, a u ime Sisačko-moslavačke županije zamjenik župana Ivan Celjak. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja izdavanje monografije je pozdravio pomoćnik ministra Vinko Tandara, a najveći aplauz je dobio ratni zapovjednik specijalaca general-pukovnik Mladen Markač.
Grad Ivanić-Grad je predstavljao zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, Općinu Križ zamjenik načelnika Zlatko Hrastić, a Zajednicu udruga iz Domovinskog rata Ivanić-Grada Goran Leš.
Predstavljanje monografije RIS-ova će u Ivanić-Gradu biti 1. svibnja prije podne, u okviru obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak.

 

Danas su se u Vrbovcu održale radionice Ministarstva poljoprivrede na temu novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja, u okviru kojih je bio i radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Radionice su započele u 9 sati, nakon čega je slijedilo predstavljanje proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije, te hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih u EU. Poslije radnog ručka slijedio je nastavak radionica za poljoprivrednike, te prezentacija o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike jedinica lokalne samouprave.
Radnom ručku s ministrom poljoprivrede prisustvovao je i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

 

Radi lakšeg održavanja zelenih površina u nadležnosti Općine Križ koje obavlja trgovačko društvo Poduzetnička zona Križ, kupljen je radni stroj, traktor za površinsku obradu tla.
Traktor je opremljen i dodatnom opremom, malčerom, ralicom, škarama za rezanje većeg raslinja, kojim od sada trgovačko društvo Poduzetnička zona Križ d.o.o. može samostalno obavljati poslove košnje na većim površinama, visoke trave, raslinja i živica bez potrebe angažiranja vanjskih suradnika.
Nabava stroja prijavljena je za sufinanciranje kroz program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iz kojeg planiraju osigurati sredstva i za kupnju dijela građevne mehanizacije čime će se završiti potrebna nabava opreme za komunalne potrebe.

 

Nakon održanih susreta u prostorima osnovnih škola i dječjih vrtića na području Ivanić Grada slikovnica „Žaba na izletu“ našeg poznatog pisca za djecu i mlade Krunoslava Božića predstavljena je i ivanićgradskoj publici.
Slikovnica je nastala u sklopu projekta „Približimo knjigu djeci – moja prva knjiga – slikovnica“, a namijenjena je djeci nižih razreda osnovne škole. Djelo je ilustrirala Lidija Lovreković koja je istaknula kako se oslikavajući slikovnicu vratila u svoje djetinjstvo.
U sklopu promocije održana je projekcija filma na temu slikovnice nakon čega se publici obratio sam autor koji se u kratkom osvrtu zahvalio Ivanić Gradu na podršci ali i svima koji su dali svoj doprinos da priča o zaigranom dječaku i njegovoj avanturi sa žabom dobije što više čitatelja.
Da je dječja slikovnica poučna dokazali su i učenici 5-og razreda Osnovne škole Đure Deželića kratkim čitanjima o žabi Gatalinki, a da je ispričana dječja avantura svevremenska dokazao kazališni glumac Dubravko Sidor kratkim uprizorenjem.

 

Jučer je u Gradskoj pivnici održana 56. redovna godišnja skupština Muškog rukometnog kluba Ivanić.
Izvješća o radu kluba u prošloj godini izložili su predsjednik Josip Majdek, treneri svih uzrasta i financijska direktorica Sanja Radošević.
Napomenuto je kako se rukometom u klubu trenutno bavi 115 djece koji su redovno trenirali i nastupali u županijskim i državnim ligama, te brojnim turnirima diljem Hrvatske.
U financijskom izvješću istaknuto je kako su prihodi u 2017. godini bili 480.000 kuna, dok su rashodi iznosili 428.000, čime je smanjen preneseni manjak kluba iz prethodne godine, a u isto vrijeme sklopljeni su ugovori s trenerima i igračima, te je nabavljena oprema za seniorsku i juniorsku ekipu.
Iz kluba poručuju kako su ostvareni skoro svi zadani ciljevi i ostvareni uvjeti za nadogradnju sustava na način da se realiziraju projekti koji se prijavljuju na javne pozive s ciljem da se što više djece i mladih uključi u rad Muškog rukometnog kluba Ivanić, te popularizira sport i zdrav život.
Iz ambicioznog plana za 2018. godinu, sportski direktor Igor Abramović izdvojio je već uspješno održan memorijalni turnir u mini rukometu Antonio Matijević, a u planu su ljetni kamp, susreti generacija, sudjelovanje na sportskim igrama mladih, organiziranje međunarodnih turnira za mlađe uzraste, te razvojni projekti „Želim rukomet“ za 3. i 4. razrede Osnovnih škola i „Studenti sportaši“.
Prisutne članove, sponzore i prijatelje kluba pozdravili su u predstavnici Grada Ivanić- Grada, Gradske zajednice Sportskih udruga, Hrvatskog rukometnog saveza, te županijskog saveza i zbora rukometnih sudaca.

 

U sportskom vikendu ispred nas na rasporedu je nogometni derbi dviju najbolje pozicioniranih ekipa Otoka Ivanića. U Križu domaća Sloga, vodeći klub 1. županijske lige, dočekuje četvrtog s ljestvice Nogometni klub Kloštar.
Utakmica počinje u subotu u 16:30 na Sportskom parku u Križu.
U 2. županijskoj ligi, prvoplasirani Naftaš po nove bodove putuje u Brezine, Graničar Križ gostuje kod Donje Zeline, Mladost u Obedišću dočekuje Turopolje, dok Lipovec na svom terenu ugošćuje Milku Trninu iz Vezišća.
Naftaš svoju utakmicu igra u subotu od 16:30, dok su svi ostali susreti na rasporedu u nedjelju u istom terminu.

Ženski rukometni klub Ivanić u subotu u 21. kolu 1. hrvatske lige gostuje u Pitomači, dok rukometaši Ivanića u 23. kolu 1. lige Sjever odlaze u Osijek.
Odbojkašice Ivanića u nedjelju od 16 sati u Sportskoj dvorani Žeravinec ugošćuju ekipu iz Brckovljana.

Košarkaši Ivanića u nedjelju od 20 sati na svom parketu igraju posljednje prvenstveno kolo 2. lige regije Centar.
Protivnici su ekipa Podsuseda koja je sigurno smještena u sredini ljestvice, dok bi predzadnja pozicija Ivanića trebala biti dostatna za ostanak u ligi.
Posljednji klub je sigurno Petar Zrinski iz Vrbovca, a Ivanić ispada samo u slučaju da iz prve lige bude degradiran Šanac iz Karlovca, a prvak 2. lige Dubrava ne bude promoviran u 1. ligu.
Pobjedom protiv Podsuseda vjerojatno bi se preskočio Maksimir na 10. mjestu čime bi bila riješena sva pitanja oko ostanka.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić