Izbor iz današnjih vijesti

U Popovači je održana redovna izvještajna Skupština LAG-a „Moslavina“ kojoj je od 75 nazočio 51 predstavnik članova LAG-a.
Članovima je predstavljeno Izvješće o radu i Financijsko izvješće LAG-a za 2017. godinu, te prijedlog Izmijene LRS LAG-a u kojeg LAG Moslavina ide kako bi osigurao kvalitetniju i uspješniju provedbu same Strategije.
LAG je zadužen za provedbu LEADER mjere iz Programa ruralnog razvoja po kojem je ostvario potporu u iznosu 12,6 milijuna kuna. Veći dio te potpore, odnosno 10 milijuna kuna, LAG će dalje plasirati, putem LAG Natječaja, za odabrane mjere iz Programa ruralnog razvoja.
Upravo je završila objava 1. LAG Natječaja koji se odnosi na „Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. U tom je Natječaju prvotno planirana potpora za 13 OPG-ova, ali je interes malih poljoprivrednika na terenu puno veći, pa se dio sredstava, namijenjenih za LAG natječaje namjerava alocirati na već objavljeni natječaj LAG-a. Novi je prijedlog LAG-a, da se kroz 1. LAG Natječaj plasira potpora za 34 mala poljoprivredna gospodarstva.
Predlaže se da LAG smanji broj tipova operacija s planiranih devet na osnovne četiri te da se alokacija s tih operacija prebaci na natječaj za male poljoprivrednike, za kojeg postoji najveći interes na terenu. LAG bi do kraja ovog obračunskog razdoblja, odnosno do kraja 2020.g., raspisao još najmanje 3 LAG natječaja i dodijelio potporu za društvenu infrastrukturu u ruralnim prostorima čiji će prijavitelji biti jedinice lokalne samouprave, potporu za velike poljoprivrednike te potporu za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, što se uglavnom odnosi na razvoj ruralnog turizma, ugostiteljstvo i ostale uslužne djelatnosti.

Članovi Skupštine LAG-a Moslavina usvojili su izmijenjenu LRS LAG-a „Moslavina“ i Plan provedbe LRS. Odobrena je izmjena Statuta LAG-a „Moslavina“ koja je prilagođena novoj ulozi LAG-a kod raspisa LAG Natječaja. Prilagođena je i struktura Nadzornog odbora, primajući dva nova člana, kako bi mogla imati funkciju Tijela LAG-a Nadležnog za prigovore, ukoliko bude potrebno.
Na Skupštini je donesena Odluka o pokretanju projekta suradnje s još tri LAG-a; LAG-om „5“ iz Orebića te dva poljska LAG-a, koji će LAG „Moslavina“ provoditi uz pomoć pčelarskih udruga na području LAG-a. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je najavila otvaranje Podmjere 19.3. za projekte suradnje u travnju, nakon čega će se moći započeti s pripremom i provedbom projekta.
Na skupštini je predstavljen i plan za studijsko putovanje članova LAG-a „Moslavina“ u LAG „Vinodol“ radi razmjene iskustava u provedbi Strategije i raspisa LAG natječaja.

 

Obrtnička komora Zagreb, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, poziva na treći Zagrebački obrtnički sajam koji će se održati od 25. do 27. travnja na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 7/7a.
Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove će godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promovirati obrtnička zanimanja i motivirati ih za upis u strukovne obrtničke škole prezentacijom svojih zanimanja.
Zagrebački obrtnički sajam prvi je takve vrste koji na jednom mjestu okuplja brojne obrtnike s područja Zagreba i Zagrebačke županije, kao i učenike srednjih strukovnih škola koji posjetiteljima demonstriraju nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu.
Posjetitelje očekuju modne revije, revije frizera, nagradne igre za učenike, a moći će se i sami okušati u nekom od obrtničkih zanimanja.

 

Svečano otvorenje „Tjedna EU fondova“ održat će se u utorak u Zagrebu.
Otvorenju će u ime Zagrebačke županije prisustvovati župan Stjepan Kožić.
„Tjedan EU fondova“ održava se od 24. do 27. travnja s ciljem predstavljanja mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI).
Kroz četiri dana zainteresiranim i potencijalnim korisnicima EU sredstava te predstavnicima tijela uključenih u upravljanje i provedu ESI fondova bit će predstavljeni rezultati i aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru ESI fondova.

 

Na području Policijske postaje Ivanić Grad u proteklom tjednu evidentirana su 2 kaznena djela Teških krađa koja se progone po službenoj dužnosti, a počinjena su od strane nepoznatih počinitelja.
Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 73 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 2 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.
Na prometnicama se u proteklom tjednu dogodilo pet prometnih nesreća.
PP Ivanić Grad je podnijela jedan optužni prijedlog iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 

Jučer je obilježena manifestacija «Noć knjige 2018.» u 287 gradova i mjesta diljem Hrvatske, kojima se i ove godine pridružila Gradska knjižnica Ivanić Grad.
Program u knjižnici je započeo matinejom u 10 sati, kada je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš čitao priče posjetiteljima Dječjeg vrtića Ivanić-Grad.
U 19 sati je u Maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta za sve zainteresirane bilo organizirano predavanje pod nazivom «Hakuna matata – proživi svaki trenutak» gosta predavača Dejana Nemčića, profesora geografije i osnivača humanitarne udruge „Možemo zajedno“, koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama trećega svijeta. S udrugom je pokrenuo veliki humanitarno-obrazovani projekt „Afrika – možemo zajedno“ za opremanje afričkih škola i prikupljanje donacija za lijekove protiv malarije. Tijekom cijele godine obilazi odgojno obrazovne ustanove i knjižnice diljem Hrvatske, i održava inspirativna predavanja o Africi i ostalim projektima koje je pokrenuo, a za svoje humanitarno djelovanje je, između ostalih, dobio i nagradu «Ponos Hrvatske». Ovo mu je već drugo gostovanje na području otoka Ivanića, a poruka je uvijek ista – zajedno možemo sve.

Obilježavanju Noći knjige su se pridružile i odgojno obrazovne ustanove na području otoka Ivanića. U OŠ Stjepana Basaričeka za učenike su bile organizirane radionice i književni susret s Krunoslavom Božićem u sklopu predstavljanja slikovnice «Žaba na izletu», kao i promocija slikovnice «Eva u gradu anđela». U OŠ Đure Deželića za učenike su bile organizirane razne likovne, književne i kreativne radionice, dok su u OŠ braće Radića iz Kloštra Ivanića učenici imali priliku sudjelovati u radionici stripa i družiti se s autorom slikovnica Tomislavom Škrljcem, te prisustvovati književnom susretu s Jadrankom Klepac.
Noć knjige je obilježila i OŠ Milke Trnine iz Križa književnim susretom s autoricom Rosie Kugli, te Srednja škola Ivan Švear i Dječji vrtić Roda.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić