Izbor iz današnjih vijesti

Jedna od najznačajnijih točaka jučerašnje sjednice skupštine Zagrebačke županije bio je prijedlog prvog rebalansa proračuna za koji je glasalo 24 vijećnika dok je njih 27 bilo suzdržano.
Rezultat toga bilo je povlačenje s dnevnog reda točaka o javnim potrebama u školstvu, socijalnoj skrbi, sportu i tehničkoj kulturi koje su temeljene na novom proračunu koji nije donesen.
S povećanjem od 10 milijuna kuna predloženi proračun iznosio bi ukupno 372,8 milijuna kuna, a sredstva bi se raspodijelila najviše za potrebe u gospodarstva - 3,1 milijun kuna, za projekte u poljoprivredi i Distributivni centar -1,45 milijun kuna i za odjel za Europske fondove 1,16 milijun kuna.
Milijun kuna bilo je predloženo za nevladine udruge, odjelu za prosvjetu bi se dodalo 1,38 milijuna kuna i to za projekte energetske obnove škola i slične potrebe, te odjelu za financije milijun kuna.
Nesuđene izmjene podrazumijevale su sredstva za nabavu udžbenika tako da se sredstva rasporede na škole čiji je osnivač Zagrebačka županija, a da se za druge škole gdje su osnivači četiri grada u Zagrebačkoj županiji (Gorica, Samobor, Zaprešić i Vrbovec) prema broju đaka taj iznos sredstava dodjeljuje gradovima, a onda oni provedu natječaj i postupak nabave udžbenika.

Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je upozorenje građanima u kojemu podsjeća da je od 1. svibnja na snazi zabrana spaljivanja na otvorenom prostoru zbog pojačane opasnosti od nastanka požara u ljetnoj sezoni.
Pozivaju se svi građani na poštovanje ove zabrane. U suprotnom, za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvorskom kaznom do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna.
Zabrana traje do 30. rujna

 

Grad Ivanić-Grad, Turistička zajednica Grada i Fašnička udruga "Žaba" u suradnji sa školama, vrtićima i udrugama organiziraju prvi Dječji karneval za djecu predškolskog i školskog uzrasta koji će biti 9. lipnja u sklopu 10. Međunarodnog žabarskog karnevala u Ivanić-Gradu.
Kostimiranu skupinu čini najmanje desetero jednako kostimirane djece.
Prijave za sudjelovanje na Dječjem karnevalu za sve privatne i gradske dječje vrtiće, škole, udruge i pojedince otvorene su do 10. svibnja.
Na karnevalu neće biti izbora najboljih, već će svima dodijeliti Zahvalnice za sudjelovanje.

 

Udruga vinogradara i vinara „Škaf“ Križ za subotu, 5. svibnja organizira i poziva na 7. izložbu vina i degustaciju zaprimljenih uzoraka vina.
Izložba će biti u Društvenom Domu u Križu s početkom u 19 sati i 30 minuta.
Tijekom zaprimanja uzoraka, 22. travnja stručni žiri je ocijenio 82 uzorka vina.

 

Jučer su u Pučkom otvorenom učilištu u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva predstavljeni znanstveni zbornici „Rat i mir“ Gorana Sunajka i „Filozofija je djelo. Približavanje misli španjolskog filozofa Ortege y Gasseta“ urednika Tomislava Krznara.
Zbornike su predstavili Hrvoje Jurić, Ivana Zagorac i Žarko Paić koji su istaknuli kako je „Rat i mir“ jedno od prvih djela na hrvatskom jeziku koje se bavi temom rata.
S druge strane, zbornik „Filozofija je djelo „ stavlja u kontekst djela Ortege y Gasseta i povezuje ih sa suvremenom problematikom jednog od najvećih filozofskih i novinarskih figura u turbulentnom razdoblju Španjolske između dva svjetska rata.
Zbornike su predstavili i sami autori Goran Sunajko i predsjednik hrvatskog filozofskog društva Tomislav Krznar

 

SPORT
U četvrtak je održana redovna izborna skupština nogometnog kluba Sloga Križ.
Umjesto dosadašnjeg predsjednika Marka Magdića izabran je Mario Vuksan, dok će dopredsjednik kluba biti Nedeljko Tičak.
Također, smijenjen je dosadašnji trener Josip Gereci kojeg će zamijeniti Dražen Jambrečina iz Sesvetskog Kraljevca, trener s dugogodišnjim iskustvom treniranja u Jedinstvenoj i županijskim nogometnim ligama.
Pred novim trenerom zadatak je vratiti momčad na pobjedničke staze i prvo mjesto na ljestvici nakon svega dva osvojena boda u posljednja četiri kola.
.............
U derbiju 24. kola 1. županijske lige Istok, NK Kloštar nakon poraza u prošlom kolu očekuje susret protiv trenutno vodeće momčadi Dinamo Hidrela. Rezultat iz Kloštra pratit će se u Križu gdje drugoplasirana Sloga, također nakon neuspjeha početkom tjedna, dočekuje Dubravu.
Utakmica u Križu igra se sutra u 17 sati, dok Kloštar svoj susret igra dan kasnije u istom terminu.
..............
U 2. županijskoj ligi vodeći Naftaš Ivanić dočekuje Tučenik, Milka Trnina u Vezišću ugošćuje predzadnju Mladost iz Brezina, a Graničar u Križu igra protiv Ostrne.
Lipovec putuje u goste Gaju, a Mladost Obedišće odlazi u Gradec Slobodi.
Sve utakmice na rasporedu su u nedjelju od 17 sati.
.............
Ženski rukometni klub Ivanić u 24. kolu 1. hrvatske lige dočekuje ekipu Sesvete Agroproteinka. Utakmica u dvorani Žeravinec počinje sutra u 18:00 sati.
Odmah nakon njih na teren izlaze rukometaši Ivanića koji u posljednjem kolu 1. lige Sjever dočekuju drugu ekipu PPD-a Zagreb.
Ivanić će sezonu završiti minimalno na 10. mjestu ljestvice, a iza njih se nalaze upravo Zagrepčani s nedostižnih 3 boda manje.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić