Izbor iz današnjih vijesti

Dan Europe Zagrebačka županija je obilježila središnjom svečanošću u Jastrebarskom.
Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“, bogat kulturno-zabavni program održan je u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice, koja je zahvaljujući projektu „Probuđena kulturna baština“ uređenima europskim novcem.
Proslavi Dana Europe prisustvovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Mihael Zmajlović.
U ime Županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak koja je tom prigodom istaknula da je Zagrebačka županija aktivan sudionik u procesima pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju europskim sredstvima. Naglasila je da su u provedbi projekti vrijedni 25 milijuna kuna. Projekti vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje, a projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva. Kada se tome dodaju projekti gradova i općina te županijskih tvrtki, kao i tvrtki koje posluju u gradovima i općinama, dolazi se do puno veće i značajnije brojke, rekla je zamjenica Žužak, spomenuvši i projekte Regionalne razvojne agencije vrijedne 700 milijuna kuna.

 

U opsegu održavanja javnih površina i nerazvrstanih cesta započeli su komunalni poslovi obilježavanja horizontalne signalizacije na području Općine Križ, u naseljima Križ i Novoselec, u obuhvatu nerazvrstanih cesta te na dijelu županijskih cesta. Obilježavanje će biti obavljeno na pozicijama loše vidljivih postojećih obilježja.
Radove izvode Županijske ceste Zagrebačke županije, a procijenjena vrijednost radova je 30.000 kuna.

 

U sklopu projekta "I ja imam svoje ja - faza II" u Udruzi «Mali princ» kreću s novom projektnom aktivnosti, ciklusom kreativnih radionica „Da mi je zlatna ribica“. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
U prvoj fazi projekta koja je provedena tijekom 2017. godine naučili su kako reciklirati staklenu ambalažu te izrađivali ukrasne i uporabne predmete od stakla.
Ciklus kreativnih radionica "Da mi je zlatna ribica" tijekom svibnja provode u suradnji s tvrtkom Ivakop uz učenje o reciklaži kartonske ambalaže.
Na radionicama će djeca s teškoćama u razvoju i učenici Srednje škole Ivan Švear imati priliku izraziti svoje mišljenje i stavove čime će se ostvariti međusobna integracija, osjećaj prihvaćanja, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja, prijateljstva i pripadnosti vršnjačkim skupinama.
Uz roditelja i volontera djeca će dobiti priliku, u poticajnoj i podržavajućoj okolini, izreći svoja mišljenja, potrebe i želje na koji način bi izradili kartonske okvire za slike i kojim likovnim tehnikama bi se služili.
Iz udruge Mali princ pozivaju članove, roditelje i volontere da im se pridruže u kreativnom izražavanju i svoje vrijeme provedu u veselom i druželjubivom ozračju.

 

Mjerenja tlaka, šećera u krvi i kolesterola, pokazne vježbe pružanja prve pomoći, različite radionice za djecu i mlade te organiziranje akcije darivanja krvi samo su neke od aktivnosti kojima 130 društava Crvenog križa u Hrvatskoj u svojim općinama, gradovima i županijama obilježavaju Tjedan Crvenog križa koji traje od 8. do 15. svibnja.

Obilježavanju se pridružilo i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić Grad čiji članovi su jučer od 12.30 do 14 sati na malom trgu u centru Ivanić - Grada za zainteresirane građane, organizirali radionice pružanja prve pomoći.

U sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa danas počinje i Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u Vinkovcima. U sljedeća tri dana natjecatelji će pokazati svoje znanje kroz teorijske testove o poznavanje Pokreta Crvenog križa, ljudskih prava i prava djece, kao i pružanja prve pomoći. Na Državnom prvenstvu će se ove godine natjecati i ekipa mladih Srednje škole Ivan Švear.

 

Kako bi probudili zanimanje i ljubav prema glazbi kod učenika 1. i 2. razreda osnovnih škola na području otoka Ivanića, Glazbeni odjeli OŠ Stjepana Basaričeka su jučer u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održali tri animacijska koncerta.

Kroz svirku i razgovor sa učiteljima i učenicima polaznicima glazbenih odjela, zainteresirani učenici su mogli iz prve ruke saznati informacije o instrumentima koji su u ponudi, kao i saznati kako je to svirati na pozornici.

GO svake godine prije audicija za upis novih učenika održava animacije po školama, no ove godine su se odlučili za drugačiji pristup, a sve s ciljem privlačenja novih mladih virtuoza u glazbenu školu.

 

Vokalno instrumentalni sastav «Pelister» će u petak, 11. svibnja u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu održati koncert tradicionalne makedonske glazbe s početkom u 20 sati. Na koncertu će kao gost nastupiti i KUD Obreška. Ulaz je dobrovoljni prilog.

VIS "Pelister" je osnovan 2005. godine u Ivanić-Gradu. Njeguje makedonsku i hrvatsku folklornu glazbu, kao i glazbu drugih naroda. Nastupaju na gradskim priredbama, izložbama, promocijama knjiga, u klubovima, na proslavama, ali organiziraju i vlastite koncerte. Do sada su izdali 2 nosača zvuka: «Makedonsko devojče» s tradicionalnim makedonskim pjesmama i plesovima i «Izvor» s hrvatskim tradicionalnim pjesmama.

Voditeljica sastava je Jasmina Jelovčan Bilbija, profesorica glazbe, koja ujedno piše i vokalne aranžmane za sastav.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić