Izbor iz današnjih vijesti

Dan Europe Zagrebačka županija je obilježila središnjom svečanošću u Jastrebarskom.
Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“, bogat kulturno-zabavni program održan je u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice, koja je zahvaljujući projektu „Probuđena kulturna baština“ uređenima europskim novcem.
Proslavi Dana Europe prisustvovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Mihael Zmajlović.
U ime Županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak koja je tom prigodom istaknula da je Zagrebačka županija aktivan sudionik u procesima pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju europskim sredstvima. Naglasila je da su u provedbi projekti vrijedni 25 milijuna kuna. Projekti vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje, a projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva. Kada se tome dodaju projekti gradova i općina te županijskih tvrtki, kao i tvrtki koje posluju u gradovima i općinama, dolazi se do puno veće i značajnije brojke, rekla je zamjenica Žužak, spomenuvši i projekte Regionalne razvojne agencije vrijedne 700 milijuna kuna.

 

U opsegu održavanja javnih površina i nerazvrstanih cesta započeli su komunalni poslovi obilježavanja horizontalne signalizacije na području Općine Križ, u naseljima Križ i Novoselec, u obuhvatu nerazvrstanih cesta te na dijelu županijskih cesta. Obilježavanje će biti obavljeno na pozicijama loše vidljivih postojećih obilježja.
Radove izvode Županijske ceste Zagrebačke županije, a procijenjena vrijednost radova je 30.000 kuna.

 

U sklopu projekta "I ja imam svoje ja - faza II" u Udruzi «Mali princ» kreću s novom projektnom aktivnosti, ciklusom kreativnih radionica „Da mi je zlatna ribica“. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
U prvoj fazi projekta koja je provedena tijekom 2017. godine naučili su kako reciklirati staklenu ambalažu te izrađivali ukrasne i uporabne predmete od stakla.
Ciklus kreativnih radionica "Da mi je zlatna ribica" tijekom svibnja provode u suradnji s tvrtkom Ivakop uz učenje o reciklaži kartonske ambalaže.
Na radionicama će djeca s teškoćama u razvoju i učenici Srednje škole Ivan Švear imati priliku izraziti svoje mišljenje i stavove čime će se ostvariti međusobna integracija, osjećaj prihvaćanja, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja, prijateljstva i pripadnosti vršnjačkim skupinama.
Uz roditelja i volontera djeca će dobiti priliku, u poticajnoj i podržavajućoj okolini, izreći svoja mišljenja, potrebe i želje na koji način bi izradili kartonske okvire za slike i kojim likovnim tehnikama bi se služili.
Iz udruge Mali princ pozivaju članove, roditelje i volontere da im se pridruže u kreativnom izražavanju i svoje vrijeme provedu u veselom i druželjubivom ozračju.

 

Mjerenja tlaka, šećera u krvi i kolesterola, pokazne vježbe pružanja prve pomoći, različite radionice za djecu i mlade te organiziranje akcije darivanja krvi samo su neke od aktivnosti kojima 130 društava Crvenog križa u Hrvatskoj u svojim općinama, gradovima i županijama obilježavaju Tjedan Crvenog križa koji traje od 8. do 15. svibnja.

Obilježavanju se pridružilo i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić Grad čiji članovi su jučer od 12.30 do 14 sati na malom trgu u centru Ivanić - Grada za zainteresirane građane, organizirali radionice pružanja prve pomoći.

U sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa danas počinje i Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u Vinkovcima. U sljedeća tri dana natjecatelji će pokazati svoje znanje kroz teorijske testove o poznavanje Pokreta Crvenog križa, ljudskih prava i prava djece, kao i pružanja prve pomoći. Na Državnom prvenstvu će se ove godine natjecati i ekipa mladih Srednje škole Ivan Švear.

 

Kako bi probudili zanimanje i ljubav prema glazbi kod učenika 1. i 2. razreda osnovnih škola na području otoka Ivanića, Glazbeni odjeli OŠ Stjepana Basaričeka su jučer u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održali tri animacijska koncerta.

Kroz svirku i razgovor sa učiteljima i učenicima polaznicima glazbenih odjela, zainteresirani učenici su mogli iz prve ruke saznati informacije o instrumentima koji su u ponudi, kao i saznati kako je to svirati na pozornici.

GO svake godine prije audicija za upis novih učenika održava animacije po školama, no ove godine su se odlučili za drugačiji pristup, a sve s ciljem privlačenja novih mladih virtuoza u glazbenu školu.

 

Vokalno instrumentalni sastav «Pelister» će u petak, 11. svibnja u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu održati koncert tradicionalne makedonske glazbe s početkom u 20 sati. Na koncertu će kao gost nastupiti i KUD Obreška. Ulaz je dobrovoljni prilog.

VIS "Pelister" je osnovan 2005. godine u Ivanić-Gradu. Njeguje makedonsku i hrvatsku folklornu glazbu, kao i glazbu drugih naroda. Nastupaju na gradskim priredbama, izložbama, promocijama knjiga, u klubovima, na proslavama, ali organiziraju i vlastite koncerte. Do sada su izdali 2 nosača zvuka: «Makedonsko devojče» s tradicionalnim makedonskim pjesmama i plesovima i «Izvor» s hrvatskim tradicionalnim pjesmama.

Voditeljica sastava je Jasmina Jelovčan Bilbija, profesorica glazbe, koja ujedno piše i vokalne aranžmane za sastav.

Humanitarna akcija

Iskra Glavak Šeperić iz Lekenika je još u ranom djetinjstvu oboljela od progresivne spinalne mišićne atrofije i već godinama je vezana uz kolica. Najviše joj pomaže vježbanje na uređaju “Lokomatu”, uz pomoć kojega je za nekoliko dana postigla veći napredak nego kroz godine vježbanja i fizikalnih terapija te joj je dao nadu da bi mogla prohodati barem uz pomoć štaka. Za Iskrinu terapiju potrebno je izdvojiti 5.600 kn tjedno pa je pokrenuta humanitarna akcija “Iskra ljubavi i nade za Iskru – pomoć jednoj djevojci da stane na svoje noge”.

Stoga Vas pozivamo, da pomognete ovoj izuzetnoj djevojci uplatom u skladu sa svojim mogućnostima

NA RAČUN ZA POSEBNE NAMJENE: pomoć za Iskru Glavak Šeperić; ZAGREBAČKA BANKA - KUNSKI RAČUN: HR3523600003513256514; ZAGREBAČKA BANKA - DEVIZNI RAČUN: HR6523600003245845889.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić