Izbor iz današnjih vijesti

Jučer je u Ivanić- Gradu službeno obilježen završetak provedbe EU projekta Living Streets.

Grad Ivanić-Grad je još krajem 2015. godine u suradnji s partnerima aplicirao za EU potporu u programu LIFE, projektom Living Streets, a početkom 2016. godine, projekt je odobren za sufinanciranje.

Završetku projekta nazočili su i predstavnici grada- mentora, belgijskog Genta koji su izrazili zadovoljstvo njegovom provedbom u Ivanić- Gradu pri čemu su nadmašili mnogo veće sredine kao što su Torino, Rotterdam ili Bruxelles.
Jučerašnji program je počeo u Vinariji Voštinić-Klasnić, a nastavio se razmjenom iskustava u urbanom vrtlarenju s vrtlarima na Žeravincu uz postavljanje Hotela za kukce.
Projekt je službeno završio ispred Pučkog otvorenog učilišta koncertima grupa s makedonskim predznakom VIS-a Pelister, Ezerki i Superhiksa.

 

Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je novu mjeru Programa ruralnog razvoja u sklopu Jedinstvenog zahtjeva za potporu pod nazivom «Dobrobit životinja» i to za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo. Cilj mjere je osigurati poboljšane standarde u hranidbi, uvjetima smještaja, pristup ispaši i ispustu u uzgoju životinja.

Pravo na potporu za mjeru 14 - Dobrobit životinja ostvaruju poljoprivrednici koji imaju minimalno 4 uvjetna grla goveda, odnosno 5 uvjetnih grla peradi i svinja.

Poljoprivrednici koji žele primati potporu za ovu mjeru, imaju obvezu završiti besplatnu izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od 4 sata, koju će provoditi Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.
Zahtjev za mjeru Dobrobit životinja može se od jučer podnositi u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a svi oni koji su već podnijeli Jedinstveni zahtjev mogu napraviti dopunu podnesenog zahtjeva.
Planirana financijska sredstva za ovu mjeru iznose 15.000.000 kn.

 

Udruga "Prijatelji baštine" je u četvrtak 3. svibnja u prostorijama Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu održala 4. izbornu skupštinu na kojoj su imenovali osobe u upravna tijela Udruge od 2018. do 2022. godine.
Predsjednicom udruge je imenovana Ana Gašparović, potpredsjednicom Katarina Magić Koščević, tajnicom Srna Krtak, a blagajnicom Maja Špehar.
Upravni odbor čine Ana Gašparović, Katarina Magić Koščević, Ana Laća, Maja Cepetić Rogić, Janko Kezele, Marko Klak i Saša Forić.
U Nadzorni odbor su imenovani Marija Kostrevec, Krunoslav Orešković,i Jasna Grgurić, dok Povjerenstvo za etička pitanja čine
Valentina Šipuš, Suzana Matković i Tomislav Trputec.
U sljedeće 4 godine planiraju aktivnosti edukacije mladih o kulturnoj baštini, organizaciju predavanja i panel rasprava, organizaciju baštinskih ekskurzija, projekte interpretacije kulturne baštine, suradnju s kulturnim i drugim stručnim organizacijama u kulturi i obrazovanju.
Ujedno pozivaju i sve zainteresirane građane i građanke da se pridruže Udruzi i sudjeluju u kreiranju baštinskih priča i projekata u kulturi zavičaja i šireg moslavačkog područja.

 

Udruga umirovljenika i građana Radost Križ, za subotu, 12. svibnja organizira sportske susrete umirovljenika koji će se održati u Društvenom domu u Križu s početkom u 14 sati, dok će druženje uz večeru i ples biti od 19 sati.
Za sportske igre su prijavljene uz domaćine, udruge iz Popovače, Brckovljana i 3. dob iz Ivanić Grada.
Prijavljeni natjecatelji će odmjeriti snage u tri discipline, pikadu, šahu i beli.
Sportske susrete umirovljenika popratit će i izložba udruge Ženske ruke koja će, za tu prigodu, biti postavljena u predvorju Društvenog doma.

 

SPORT
U 25. kolu 1. županijske lige Istok, očekuje nas međusobni dvoboj prve dvije ekipe s ljestvice: Sloge iz Križa i Dinamo Hidrela.
Obje ekipe u dosadašnjem dijelu prvenstva skupile su po 47 bodova s time da Križani imaju bolju gol- razliku.
Remi vodećih željno će iščekivati trećeplasirani Kloštar koji sa svega tri boda manje putuje u goste Brcku.
Utakmica u Novom Čiču između Dinama i Sloge na rasporedu je u nedjelju od 17 sati, dok Kloštar u Božjakovini igra u subotu, također u 17 sati.

U 2. županijskoj ligi najzanimljiviji susret igrat će se u Ostrni gdje istoimeni domaćin dočekuje Milku Trninu. Klub iz Vezišća u susret ulazi s drugog mjesta na tablici s četiri boda više od domaćina i svega jednim bodom manje od prvoplasiranog Naftaša.
U ostalim utakmicama vodeći Naftaš Ivanić gostuje u Križu kod Graničara, Lipovec na svom terenu dočekuje fenjeraša Žabnicu, a Mladost u Obedišću ugošćuje Graničar iz Tučenika.
Sve utakmice igraju se u nedjelju od 17 sati.

Humanitarna akcija

Iskra Glavak Šeperić iz Lekenika je još u ranom djetinjstvu oboljela od progresivne spinalne mišićne atrofije i već godinama je vezana uz kolica. Najviše joj pomaže vježbanje na uređaju “Lokomatu”, uz pomoć kojega je za nekoliko dana postigla veći napredak nego kroz godine vježbanja i fizikalnih terapija te joj je dao nadu da bi mogla prohodati barem uz pomoć štaka. Za Iskrinu terapiju potrebno je izdvojiti 5.600 kn tjedno pa je pokrenuta humanitarna akcija “Iskra ljubavi i nade za Iskru – pomoć jednoj djevojci da stane na svoje noge”.

Stoga Vas pozivamo, da pomognete ovoj izuzetnoj djevojci uplatom u skladu sa svojim mogućnostima

NA RAČUN ZA POSEBNE NAMJENE: pomoć za Iskru Glavak Šeperić; ZAGREBAČKA BANKA - KUNSKI RAČUN: HR3523600003513256514; ZAGREBAČKA BANKA - DEVIZNI RAČUN: HR6523600003245845889.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić