Izbor iz današnjih vijesti

Novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti bila je glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Sastanku s predstavnicima regionalne vlasti prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a ta točka dnevnog reda uvrštena je na inicijativu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.
Ministar Kujundžić je istaknuo da su dva subjekta na koji se novi nacrt Zakona fokusira pacijenti i liječnici, a cilj je zakona poboljšati kvalitetu, omogućiti ravnopravan položaj svih liječnika i regulativom osigurati sve što ulazi u model ordinacija po uzoru na europske modele. Dodao je i da uvijek ima mjesta poboljšanju te će se, sukladno prijedlozima, nacrt Zakona još mijenjati, ali i da mu je cilj osigurati stabilnost sustava.
Podsjetimo, novi prijedlog Zakona donosi promjene u modelu koncesija koji bi trebao prijeći u model ordinacija kojim bi došlo do djelomične privatizacije primarne zdravstvene zaštite, ali ne rješava pitanja mrtvozorstva i dežurstva koja predstavljaju velik problem u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.
Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija predsjednik Goran Pauk je potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva te pritom istaknuo da se nada da će ubrzo i županije pojedinačno potpisati Deklaraciju kako bi se ostvarila što bolja suradnja s civilnim društvom po regionalnim sredinama. Iza Deklaracije stoji vladin Ured za udruge, a njome se želi razvijati suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika.
Također, na sjednici je istaknuto da će Hrvatska zajednica županija 18. svibnja ove godine proslaviti 15. obljetnicu osnutka svečanošću u Hrvatskom saboru. Tom prigodom će biti proglašene i prve „Županije – prijatelji djece“. Ovaj status se dodjeljuje na pet godina i potrebno ga je obnavljati, a županija koja je prijatelj djece naglasak stavlja na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu.
Uz ove, teme sjednice odnosile su se provedbu aktualnih zakona u poljoprivredi – Zakon o zaštiti životinja, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a razgovaralo se i o obnovi postojećeg stambenog fonda. Zaključeno je da će se sa zajedničkim stavom i dalje istupati prema resornim ministarstvima kako bi se ukazalo na izazove koji se pojavljuju na terenu prilikom provedbe zakona.
U ime Zagrebačke županije sjednici su prisustvovali zamjenik župana Hrvoje Frankić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

 

14. akcija „Zbogom oružje“ za područje Grada Ivanić-Grada i općina Križ i Kloštar Ivanić završena je u petak 11. svibnja predajom prikupljenog oružja, municije i eksplozivnih stvari stručnjacima Policijske uprave zagrebačke, koji će ih neškodljivo uništiti.
Organizator akcije je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ´91 Otok Ivanić uz podršku Zajednice udruga iz Domovinskog rata, financijsku podršku Grada Ivanić-Grada i logističku podršku Policijske postaje Ivanić-Grad i Policijske uprave zagrebačke.
Svake godine provođenja akcije Zbogom oružje prikupi se sve manje oružja, streljiva i drugih eksplozivnih predmeta zaostalih iz Domovinskog rata, što je dobro jer pokazuje da se smanjuje količina opasnih stvari pohranjenih u domovima i drugim skrovištima, zaključak je svih sudionika akcije.
Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ´91 Otok Ivanić Leo Ordanić je zadovoljan ishodom akcije, jer „komad oružja i streljiva u nevičnim rukama predstavlja opasnost po život, a najveća je opasnost za radoznalu djecu. Grad Ivanić-Grad uvijek pomaže ovu i slične akcije za povećanje sigurnosti građana, naglašava zamjenik gradonačelnika Željko Posilović. Načelnik Policijske postaje Ivanić-Grad Marin Grgić ne samo da podržava akciju Zbogom oružje, već poziva građane koji posjeduju nelegalno oružje, streljivo i eksplozivne predmete, da ih predaju bez sankcija tijekom cijele godine, a ako ih policija pronađe u njihovim domovima u okviru postupanja, sigurno će biti sankcionirani.

 

Općina Križ izlaže na javni uvid prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Općine Križ.

Uvid u prijedlog Programa je moguć u prostorijama Općine Križ, do 25. svibnja, radnim danom od 8 do 14 sati, a objavljen je i na općinskoj internet stranici.
Javno izlaganje prijedloga Programa bit će u sjedištu Općine Križ u petak, 18. svibnja s početkom u 18 sati.
Pisani prigovori ili primjedbe na prijedlog Programa mogu se dati Općini Križ najkasnije do 25. svibnja.
O svim prigovorima odlučivat će Općinsko vijeće Općine Križ u roku od 30 dana od podnošenja prigovora.

 

Dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva pobjednik je Natječaja za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji treći put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir dok je Stipe Vuletić pobjednik prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta.
Ivan Gašić se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima.
Pobjedniku i svim sudionicima natječaja čestitala je zastupnica Petir naglasivši da svi oni svojim inovativnim, kreativnim i održivim projektima bude nadu u bolju budućnost hrvatske poljoprivrede te dodala kako su ti mladi ljudi ponos Hrvatske jer su u teškim vremenima kada njihovi vršnjaci napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom, odlučili „zasukati rukave“ te vlastitim primjerom pokazati da se svaki trud isplati.
Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Ivan Gašić u listopadu će predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke, najjače političke grupacije unutar Europskog parlamenta čija je Petir članica.

 

U srijedu 9. svibnja, u organizaciji Muzeja Ivanić-Grada i u sklopu 23. Edukativno muzejske akcije, u maloj dvorani Doma kulture održano je predavanje o biološkoj raznolikosti šume Žutice koje je održao Zlatko Bublić, dipl.ing. šumarstva.
Kako je Žutica dobila ime, zašto je toliko bogata biljnim i životinjskim vrstama te koje su potencijalne opasnosti čovjekova utjecaja na promjene staništa, prisutnima je objasnio g. Bublić te predstavio brojne biljne i životinjske vrste koje žive u Žutici otkrivajući neke nove, široj publici nepoznate detalje.
Predavanje je pratilo i mnoštvo fotografija, a na samom kraju prikazan je najavni video za dokumentarni film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” čija bi javna premijera trebala biti 15. lipnja u 21 sat na “Malom trgu u Ivanić-Gradu.
Autor filma je Zoran Ožetski dok se u filmu kao pripovjedač pojavljuje upravo Zlatko Bublić koji gledatelja vodi kroz tajanstveni svijet ove jedinstvene poplavne šume.

 

Ove nedjelje, 13. svibnja, u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću s početkom u 12 sati koncert za Majčin dan održat će djevojački zbor Mozartine.
Zbor će izvesti repertoar klasične i sakralne glazbe hrvatskih i stranih kompozitora. Na glasoviru će ih pratiti Lorena Deidda, a dirigentica zbora je Iva Majcenić.
Samo tjedan dana nakon koncerta u Kloštru Ivaniću, djevojke kreću na koncertnu turneju u Oslo.
Djevojački zbor "Mozartine" djeluje od 1999. godine, broji 50-ak članica, djevojaka iz 20-ak zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te fakulteta.
Mogu se pohvaliti izvedbama s mnogim renomiranim hrvatskim i svjetskim glazbenicima poput Dionne Warwick, Pastora Solera, Lidije Horvat-Dunjko, Martine Gojčete-Silić.
Pjevački studio Mozartine broji ukupno 11 pjevačkih ansambala za djecu i mlade, a u pauzi od snimanja novih pjesama vrijedno rade i pripremaju puno projekata i koncertnih gostovanja.

 

Djevojčice Ženskog rukometnog kluba Trnina, 2006. godište i mlađe ostvarile su pravo nastupa na završnici Prvenstva Hrvatske koje će se od 17. do 20. svibnja održati u Umagu.

Trnina je u međužupanijskoj ligi u konkurenciji od 24 kluba osvojila 6 mjesto, a odustajanjem Dugog Sela i Zeline otvorila se mogućnost igranja završnice.

Ovo je prvi put da je neka ekipa ŽRK Trnine stekla pravo nastupa na državnoj završnici na kojoj će snage odmjeriti s ekipama kao što su Split, Lokomotiva ili Podravka.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić