U Ivanić- Gradu potpisan projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava vrijedan 900 milijuna kuna

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš sa suradnicima jučer je ugostio sudionike svečanog potpisivanja Ugovora o sufinanciranju projekta „REGIONALNI VODOOPSKRBNI SUSTAV ZAGREBAČKE ŽUPANIJE – ZAGREB ISTOK„.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike mr.sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković i direktor tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten. Svečanosti potpisivanja održanoj u maloj dvorani Doma kulture prisustvovali su gradonačelnici i načelnici općina istočnog dijela Zagrebačke županije, direktori lokalnih poduzeća i gradski vijećnici.

Projekt ukupne vrijednosti 883.885.000 kuna se financira iz sredstava Operativnog programa Europske Unije Konkurentnost i kohezija sa 68,4%, a preostalih 31,6% je iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije. Projekt uključuje izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica, novih magistralnih cjevovoda s 15 crpnih stanica i 5 vodotornjeva, 316 kilometara nove vodoopskrbne mreže te izgradnju 8.934 nova kućna priključka na području gradova Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline i pripadajućih općina. Uz to i rekonstrukciju stare vodoopskrbne mreže ukupne duljine 108 km, od kojih 45,5 km na ivanićkom području.

Potpisivanjem ugovora su zadovoljstvo izrazili potpisnici: ministar zaštite okoliša i energetike, generalni direktor Hrvatskih voda i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, a u ime projektom obuhvaćenih gradova i općina gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i načelnik Općine Križ Marko Magdić. Nakon potpisivanja ugovora, gradonačelnik Leš je goste poveo da razgledaju državnu izložbu inovacija u Hotelu Sport.

Kako na potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projekta „REGIONALNI VODOOPSKRBNI SUSTAV ZAGREBAČKE ŽUPANIJE – ZAGREB ISTOK“ nisu bili pozvani predstavnici Zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić je uputio otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću i direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću, koje glasi:

Poštovani ministre Ćoriću i direktore Đurokoviću, u ovom trenutku Vi se nalazite u Ivanić-Gradu na potpisivanju Ugovora o sufinanciranju projekta „REGIONALNI VODOOPSKRBNI SUSTAV ZAGREBAČKE ŽUPANIJE – ZAGREB ISTOK“, najznačajnijoj, najvećoj i najduže očekivanoj investiciji na području Zagrebačke županije.

Poziv na potpisivanje Ugovora Vaša je Samostalna služba za odnose s javnošću i protokol medijima poslala jučer u popodnevnim satima. Gradonačelnici i načelnici 4 grada i 10 općina na čijem će se području graditi nova vodoopskrbna mreža obaviješteni su tek danas iza 11 sati.

Zagrebačku županiju koja je za tu investiciju do sada već izdvojila preko 50 milijuna kuna vlastitih sredstava, koja je prva i jedina u Republici Hrvatskoj ujedinila sva trgovačka društva koja na tom području obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojila u jedno, koja je stvorila sve pretpostavke kako bi se taj projekt vrijedan preko 880 milijuna kuna mogao prijaviti na europske fondove, niste pozvali na potpisivanje.

S Vama je danas na potpisivanju i gospodin Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije. S dubokim uvažavanjem svih potpisnika, izražavam nezadovoljstvo Vašim podcjenjivačkim stavom prema 105.000 žitelja istočnog dijela Zagrebačke županije kojima taj kapitalni projekt treba omogućiti svakodnevnu i nesmetanu opskrbu pitkom vodom. Nažalost, dopustili ste da političke prepirke i interesi budu iznad javnog interesa.

Činjenica da su se prvo obavještavali mediji, pa netom prije početka potpisivanja gradovi i općine, a Zagrebačku županiju čije se ime nalazi u nazivu projekta u potpunosti zaobišlo, govori o tome da su u pitanju politički interesi i to HDZ-a, s obzirom na to da su svi supotpisnici Ugovora pripadnici te političke stranke.

tekst je otvorenog pisma župana Stjepana Kožića povodom nepozivanja predstavnika Zagrebačke županije na potpisivanje Ugovora o sufinanciranju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb Istok.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić