Izbor iz današnjih vijesti

Petu dvodnevnu izložbu inovacija u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić, koja je od ove godine državna, otvorio je 17. svibnja u Ivanić-Gradu u Hotelu Sport izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića dr.sc. Tomislav Sokol.
Inovatore iz 70 hrvatskih škola, fakulteta i poduzeća na početku je pozdravio tajnik ERK-a Josip Kožar, u ime Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić, a u ime grada domaćina zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj. Sudionike su pozdravili te ukazali na postignuća, ali i problematiku u ovoj oblasti, predstavnici partnera izložbe: ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec, predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba prof.dr.sc. Željko Šitum, Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba prof.dr.sc. Mario Cifrek, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka prof.dr.sc. Željko Herendić, direktor za ljudske potencijale tvrtke Crosco Tomislav Grgac, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić, i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i ZTK ZŽ Ivan Vlainić. U pratećem programu otvorenja nastupile su učenice i učenici Glazbenog odjela OŠ Stjepan Basariček Ivanić-Grad.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora dr.sc. Tomislav Sokol je čestitao organizatorima i sudionicima izložbe, te im prezentirao postojeće i buduće mogućnosti za unapređenje obrazovanja i inovatorstva u školama i na fakultetima.
U okviru izložbe 17. i 18. svibnja održava se bogat program prezentacija, radionica i predavanja iskusnih inovatora i poduzetnika.
Ovogodišnji ambasador izložbe je tvrtka STEMI za popularizaciju robotike i STEM područja u obrazovanju, a ulaz na izložbu je besplatan.
U sklopu izložbe inovacija jučer je u večernjim satima na Trgu Vladimira Nazora održan performans s Muzikalnom Teslinom zavojnicom kojem je prethodio prvi Ivanić Solar Tour, vožnja solarnih automobila koje su svi zainteresirani mogli razgledati ispred zgrade Zagrebačke županije.
Performans s Teslinom zavojnicom izveo je mladi inovator, FER-ovac i član Elektroničkog i računalnog kluba Ivan Kožar.

U Križu je jučer održana 10. sjednica Općinskog vijeća kojoj je od 15 nazočilo 11 vijećnika.
Tijekom aktualnog sata, načelnik Magdić je vijećnike upoznao s događanjima između dviju sjednica istakavši da je u Ivanić- Gradu jučer prisustvovao potpisivanju Ugovora o sufinanciranju projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok".
Vijećnici su jednoglasno, bez rasprave, donijeli Odluku o uređenju prometa na području Općine Križ kojom se uređuje promet na javnim površinama i mjere za njihovo provođenje. Također jednoglasno, donesena je Odluka o javnim priznanjima Općine Križ kojom se propisuju i uređuju uvjeti za dodjelu te njihov izgled i oblik.
Javna priznanja Općine Križ su Povelja Općine Križ, Priznanje 14. rujan, zahvale načelnika te Plakete Milke Trnine i Josipa Badalića.
Odlukom Općinskog vijeća Općine Križ, Plaketu Josip Badalić ove će godine dobiti Sara Marijić, najbolja studentica studija ruskog jezika i književnosti pri Katedri za ruski jezik i književnost, Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Za potrebe provedbe projekta " Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb Istok", vijećnici su načelniku dali suglasnost za potpisivanje ugovora o partnerstvu na projektu.
Za nastavak radova na arheološkom nalazištu Sipčina odobreno je 100.000 kuna, a za nabavu sportske podloge za vanjski teren Sportskog parka u Križu 199.987 kuna s PDV-om.

 

Grad Ivanić-Grad nabavio je Komunalnom centru Ivanić-Grad nove profesionalne komunalne strojeve za uređenje i održavanje javnih gradskih zelenih površina i Sportskog parka Zelenjak, vrijedne oko 200.000 kuna bez PDV-a, za koje je danas prije podne bila primopredaja.
Riječ je o dva Ferisova stroja više klase za košnju visoke trave i malčiranje, jednom traktoru kosilici s košarom za sakupljanje trave, dvije Stigine samohodne rotacijske kosilice, zatim 7 Stihlovih flakserica, 2 motorna puhalnika, dvije motorne pile i jednim škarama za šišanje živica.
Grad će putem ivanićgradske Razvojne agencije aplicirati za spomenuta sredstva na natječaj Ministarstva graditeljstva, koje bi sufinanciralo nabavu strojeva sa 30 posto. Ukoliko se ne ostvari ovo sufinanciranje od strane Ministarstva graditeljstva, obzirom da je Grad Ivanić-Grad po razvijenosti u 6. skupini, što znači da je među razvijenijim gradovima, tada će prema riječima zamjenika gradonačelnika Tomislava Cuvaja, Grad sam financirati nabavu spomenutih strojeva Komunalnom Centru, što je potvrdio i direktor Mario Mikulić.
Primopredaji komunalnih strojeva nazočio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj, direktor Komunalnog centra Mario Mikulić i zaposlenici koji će raditi sa spomenutim strojevima.

 

Turistička zajednica Ivanić Grad, udruga Tetragon i Tvornica smijeha petu godinu zaredom organiziraju Festival igračaka, koji će se održati od 19. do 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak, s početkom u 11 sati.

Pod sloganom “Igra nikad ne umara“, cilj ovogodišnjeg Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom. Za sve posjetitelje osmišljen je bogat program koji uključuje carstvo igračaka, razna natjecanja, kazališne i mađioničarske predstave, filmske projekcije dječje tematike, zabavne i edukativne radionice te igraonice.
Za subotu i nedjelju je za najmlađe posjetitelje organizirana i «Mala vatrogasna olimpijada, a u nedjelju na Festival stiže specijalna glazbena gošća Lana Jurčević, koja će kao članica žirija birati najbolje dječje zborove na još jednom izdanju Festivala dječjih zborova.

Jedan od partnera Festivala je Ivakop, koji će predstaviti svoju igračku odnosno KREATIVNI S(M)ET, a nastavit će se i tradicionalna BURZA IGRAČAKA. U prostoru Specijalne bolnice Naftalan, održat će se velika izložba LEGO kreacija, a za sve posjetitelje je organiziran i subvencionirani prijevoz vlakom.
Budući da su organizatori pripremili i RENT A DEKA za obitelji koje požele napraviti piknik na livadama oko festivala – gdje je postavljen i određen broj roštilja – svi zaljubljenici u igru i igranje imaju još jedan odličan povod za cjelodnevni obiteljski izlet u Ivanić-Grad.

 

U subotu se u Križu održava druga Utrka dobrih želja - Cross Hill Run Križ 2018.
Start utrke, koja započinje u 17 sati i 30 minuta je na Trgu Sv. Križa u Križu te se kreće kroz Zagrebačku, Čoporovu, ulicu Josipa Badalića i Braće Radića do Industrijske cestu u smjeru Novoselca, pa Ulicom Hrvatske mladeži do Moslavačke i potom ulicom Milke Trnine do Trga Sv. Križa gdje je cilj. Trasa je duga 5 km, a za dionicu od 10 km istrčavaju se dva kruga.
Od 19 sati starta KIDS RUN, revijalna utrka učenika od 1-4 razreda i 5-8 razreda.

Završetak utrke i proglašenje pobjednika je od 19 sati i 30 minuta.
Popratni sadržaji su baloni dobrih želja uz pisanje poruka i puštanje balona na startu, prezentacija lokalnih proizvoda, rukotvorina i OPG-a, Škrlet corner udruge Škrlet Moslavina, prezentacija Učeničke zadruge Jabuka Osnovne škole Milke Trnine Križ, animacijske radionice,igraonice za djecu u parku, podjela zahvala, medalja i pehara, party uz DJ-a, večera (roštilj) za sudionike i bogat fond tombola i nagrada.

 

Ove subote 19. svibnja započinje novi projekt Grada Ivanić-Grada i gradske Turističke zajednice «Subotom u Ivanić» koji će se odvijati svake subote do 16. lipnja u suradnji s udrugama te turističkim i ugostiteljskim objektima.
Prodajni sajam proizvoda Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava održavat će se svake subote od 19. svibnja do 16. lipnja od 9 do 14 sati u Ivanić-Gradu na malom trgu uz tržnicu Maznica, uz kušanje starih zaboravljenih jela i nabavu autohtonih domaćih proizvoda.
Za posjetitelje će u 12 i u 14 sati biti organiziran turistički obilazak grada uz stručnog kostimiranog vodiča.
Oni koji preferiraju aktivni odmor moći će se uključiti na trekking i foto safari šumom Marčom u organizaciji Društva prijatelja prirode ili organizirano krenuti za Lijevi Dubrovčak, posjet skeli na Savi i razgled crkve sv. Nikole.

Svi detalji i program događanja «Subotom u Ivanić» moguće je pogledati na web i facebook stranicama Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada.

 

Predavanjem „Prirodna i kulturna baština Dubrovčaka“ službeno će završiti obilježavanje međunarodnog dana muzeja, u sklopu 23. edukativno muzejske akcije Lađa.
Program je započeo 18. travnja prezentacijom pod nazivom „Povijest Ivanića – od tvrđe do Grada“, a nastavio se predavanjima o starim običajima i vjerovanjima ivanićkog kraja,
o povijesti gradskog perivoja, te o biološkoj raznolikosti šume Žutice.
Predavanje će održati suradnik Gradskog muzeja Ivanić- Grada Marko Klak u prostoru Stare škole u Dubrovčaku Lijevom sutra s početkom u 19 sati.

 

Službenici Policijske postaje Ivanić Grad su od 16 do 18. svibnja intervenirali prilikom pokušaja samoubojstva 74 -godišnjeg muškarca u Ivanić-Gradu, prirodne smrti 62 godišnjeg muškarca u Gornjem Prnjarovcu, te prilikom prometne nesreće s ozlijeđenom osobom u Šumećanima.
Hitna medicinska služba je od 15 do 18. svibnja imala 24 intervencije i 47 ambulantnih pregleda čiji su uzrok bile bolesti pacijenata.

 

SPORT

U 26. kolu 1. županijske lige Istok, vodeća Sloga u Križu dočekuje ekipu Brcka, dok Nogometni klub Kloštar na svom terenu ugošćuje momčad Bana Jelačića iz Vukovine.
Utakmica u Križu počinje u subotu u 17 sati, dok je susret u Kloštru na rasporedu dan kasnije, također u 17 sati.

U 2. županijskoj ligi prvoplasirani Naftaš Ivanić na terenu Športskog parka Zelenjak dočekuje Mladost iz Obedišća. Susret je zanimljiv jer je u prvom dijelu prvenstva Naftaš u Obedišću doživio jedini poraz u dosadašnjem dijelu sezone.
Lokalni derbi igrat će se u Vezišću gdje je druga s ljestvice Milka Trnina favorit protiv Graničara iz Križa. Lipovec putuje u Gradec u goste Slobodi.
Sve utakmice na rasporedu su u nedjelju u 17 sati.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić