Izbor iz današnjih vijesti

U srijedu 23. svibnja, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je 264 ugovora ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne lokalne EU projekte.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je temeljem natječaja za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije Gradu Ivanić-Gradu 400.000 kn bespovratnih sredstava za provedbu projektiranja rekonstrukcije nogostupa i biciklističke staze za dvije glavne prometnice na području Posavine. Projektiranje uključuje nogostup s biciklističkom stazom od naselja Posavski Bregi do naselja Dubrovčak Lijevi (do Save) te od naselja Šemovec do kraja naselja Trebovec.
Za sveukupno 12 projekata koje su prijavile jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je osiguralo 2 160 000 kuna.

 

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije putem Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i u suradnji sa stožerom Civilne zaštite Ivanić- Grada sutra tijekom cijeloga dana organizira županijsku vježbu svih operativnih snaga Civilne zaštite koja će se održati na graničnom području Ivanić Grada i Općine Rugvica.

Vježba pod nazivom „Sava – Ivanić Grad 2018.“ terensko je pokazna vježba koja će započeti već u jutarnjim satima, a građani se pozivaju da prisustvuju pokaznom dijelu vježbe na lokaciji ustave Prevlake koji će započeti u 16 sati. Na vježbi će sudjelovati veliki broj službi kao što su Stožeri civilne zaštite Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Ivanić- Grada, Sv. Ivana Zeline, Rugvice Jastrebarskog, Kloštra Ivanića i Križa. U vježbu su uključeni i Državna uprava za zaštitu i spašavanje: Područni ured Zagreb, Sektor za vatrogastvo, Policijska uprava Zagrebačka, Hrvatske vode, Hitna medicinska pomoć Zagrebačke županije, Crveni križ, Gorska služba spašavanja i Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa koji će demonstrirati razne akcije zaštite i spašavanja.

Sava–Ivanić-Grad 2018. po obimu i sudionicima je složena vježba te obrađuje više tema: od poplave uzrokovane porastom vodostaja rijeka uslijed velikih kišnih oborina i otapanja snijega, akcidenta s opasnim tvarima, tehničke intervencije spašavanja ljudi i imovine iz poplavnih područja, potrage za nestalim osobama do požara objekata i požara na otvorenom prostoru i stožernog upravljanje i zapovijedanja.

Cilj vježbe je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga i svih sudionika sustava Civilne zaštite, postizanje novih sposobnosti te poticanje izgradnje integralnog sustava i provjera efikasnosti postupaka i koordinacije u slučaju velikih nesreća. Za potrebe izvođenja ove vježbe neće se upotrebljavati sredstva opasna po ljude ili životinje, te nema nikakve opasnosti za lokalno stanovništvo.

Na lokaciji vježbe kod Dubrovčaka Lijevog i Ustave Prevlaka tijekom čitavog sutrašnjeg dana bit će otežan promet.

 

Danas na snagu stupa Opća Uredba o zaštiti osobnih podataka poznata pod kraticom GDPR, koja donosi nova pravila u zaštiti osobnih podatka te korjenito mijenja dosadašnji način njihova prikupljanja, te bi trebala bitno otežati zlouporabu osobnih podataka koje tvrtke prikupljaju o svojim korisnicima i na osnovu njih im nude svoje proizvode i usluge.
Od korisnika se od danas mora zatražiti suglasnost za raspolaganje njegovim osobnim podacima, a oni će moći zatražiti informacije o tome za što se ti podaci koriste. Također će moći uložiti prigovor i zatražiti obustavu obrade ili brisanje svojih osobnih podataka.
Svi pravni subjekti, kao i tijela državne uprave, udruge, agencije i svi koji se bave prikupljanjem osobnih podataka obvezni su prilagoditi poslovanje Uredbi o zaštiti osobnih podataka.
Agencija nadležna za nadzor provedbe u Hrvatskoj je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) na čijim stranicama se nalaze podaci i informacije o novim pravilima i svime što je kompanijama potrebno za usklađivanja s novom Uredbom.
Uredba o zaštiti osobnih podataka usvojena je u travnju 2016. u Europskom parlamentu, a nakon dvogodišnjeg razdoblja prilagodbe danas počinje njezina primjena u praksi u svim članicama EU.

 

Jučer je u Muzeju Ivanić Grada svečano otvorena izložba u čast 180. obljetnice rođenja Gjure Stjepana Deželića.
Otvaranje je započelo postrojavanjem članova Vatrogasne zajednice Grada Ivanić – Grada i predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, nakon čega je prigodno položen vijenac uz spomen ploču Gjuri Stjepanu Deželiću na pročelju gradske vijećnice.
Koncept izložbe obuhvaća povijesno-biografski dio, osvrt na Deželićeve zasluge za povijest vatrogastva i autorski foto-zapis o požarima u prirodi.
U pripremi su sudjelovali brojni muzeji, arhivi, kulturne i obrazovne ustanove te pojedinci iz stručnih i krugova štovatelja i poznavatelja tematskog okvira izložbe čime se krenulo u sustavno prikupljanje građe za zbirku o znamenitim građanima Ivanić-Grada, među kojima Gjuro Stjepan Deželić zauzima posebno mjesto.
Izložba je otvorena do 30. rujna ove godine, a upravo u rujnu održat će se i cjelodnevni stručni skup s predavanjima o životu i radu Gjure Stjepana Deželića.

 

Općina Križ u suradnji s Križevačkom udrugom pivara organizira 1. Krigl fest –ove subote, 26. svibnja od 16 sati.
Popratni sadržaji su izložba pivskih flaša Ivana Dukarića u Galeriji Križ te zabavne pivske natjecateljske igre za posjetitelje koje će voditi popularni Denis i Blaž iz Večernje škole.

Općina je pripremila i promotivne artikle Krigl Festa - majice, čaše i dekice s logom manifestacije, koje će se moći kupiti po popularnim cijenama, a prikupljeni novac biti doniran Caritasu Župe Uzvišenja Sv. Križa Križ.

 

Udruga umirovljenika i građana «Treća dob» iz Ivanić Grada u subotu, 26. svibnja, organizira 6. izbor za miss treće dobi 50+.
Izbor će se održati u restoranu Ivaničanka s početkom u 19 sati, a birat će se miss simpatičnosti, druga i prva pratilja i miss treće dobi 50+ za 2018. godinu.
Za sve zainteresirane posjetitelje organizirana je i večera, uz glazbu i ples, te ugodno druženje.

 

SPORT
U posljednjem kolu 1. hrvatske lige, Ženski rukometni klub Ivanić dočekuje ekipu Petason Vranjic.
Ovo je izravna borba za zadnje, odnosno predzadnje mjesto na tablici budući da je Ivanić trenutno posljednji s 5 skupljenih bodova, dok je klub iz Solina skupio bod više.
Obje momčadi su sigurni putnici u 2. ligu, a hoće li Ivanić sezonu ipak završiti pobjednički i u zadnjem kolu pobjeći sa začelja provjerite u subotu u dvorani Žeravinec od 18 sati.
Dio utakmica već je odigran u srijedu u kojima je Podravka potvrdila naslov prvaka pobijedivši Split 35:29. Na tri boda iza Koprivničanki ostala je Lokomotiva koja je bila uvjerljiva protiv Bjelovara 45:25.

U 1. županijskoj ligi Istok, vodeća Sloga Križ ovoga vikenda gostuje u Vukovini kod ekipe Bana Jelačića, dok NK Kloštar putuje u Gornju Lomnicu posljednjoj momčadi lige- Meštrici.
Četiri kola prije kraja prvenstva Sloga ima velikih četiri boda prednosti ispred druge Lonje i šest ispred trećeg Kloštra.
Obje utakmice igraju se u nedjelju od 17:30.

U 2. županijskoj ligi na rasporedu je međusobni susret dviju prvoplasiranih ekipa s ljestvice.
U Vezišću domaća Milka Trnina dočekuje vodeći Naftaš Ivanić, a utakmica će vrlo vjerojatno odlučivati o prvaku budući da ove dvije momčadi dijeli svega jedan bod.
U ostalim utakmicama Mladost iz Obedišća gostuje kod Croatie, Graničar u Križu dočekuje Kupu, a Lipovec na svom terenu ugošćuje Tučenik.
Obedišće svoju utakmicu igra u subotu u 17 sati, dok su svi ostali susreti, uključujući i derbi u Vezišću, na rasporedu dan kasnije u nedjelju, također od 17 sati.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić