Izbor iz današnjih vijesti

Cjelodnevnu terensku, potom i pokaznu vježbu „Sava ̶ Ivanić-Grad 2018“ u subotu su odradile operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije.
Vježbu je organizirala vatrogasna zajednica Zagrebačke županije s ciljem uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite.
Osnovni segment vježbe bio je uvježbavanje postupaka i mogućih intervencija u slučaju poplave. Gradili su se zečji nasipi, uvježbavale tehničke intervencije u nabujaloj rijeci, spašavali ljudi i stoka iz poplavljenih područja, tragalo se za nestalim osobama, gasio se požar objekta i otvorenog prostora…, a poseban naglasak stavljen je na stožerno upravljanje i zapovijedanje te međusobnu koordinaciju operativnih snaga civilne zaštite.
Bila je ovo zahtjevna vježba kojom su simulirali ono što se može dogoditi u slučaju veće poplave.
Na vježbi su uz vatrogasce iz Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa, sudjelovali i vatrogasci iz Rugvice, Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskoga i Stupnika, policija, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, županijsko Društvo Crvenoga križa - tim istok, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Samobor, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje…
Ovakve su vježbe izuzetno bitne, prije svega kako bi se provjerilo na koji način operativne snage izvršavaju svoje zadaće i kako funkcionira njihova međusobna koordinacija.

 

U Varaždinu su u subotu održane 1. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria i 8. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske gdje je pristiglo 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.
Na izložbama je dodijeljeno ukupno 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.
S područja Zagrebačke županije na izložbama je sudjelovalo 11 proizvođača, od kojih su zlatnu medalju osvojili OPG Zlatko Vularić iz Donje Kupčine iz općine Pisarovina za nerafinirano bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom te OPG Sara Andrić iz Ivanić-Grada za bučino ulje prešano hladnim postupkom. Srebrnu medalju osvojilo je dvoje, a brončanu medalju troje proizvođača.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković je izjavio da su ponosni što je u Zagrebačkoj županiji registrirana jedina Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske te Zadruga Crna kap koja očekuje dobivanje statusa proizvođačke organizacije te sudionike izložbe pozvao da se ovog listopada predstave na tradicionalnoj Bučijadi u Ivanić-Gradu.

 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu operacije 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" - objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka i objekti za proizvodnju ulja.

Svrha ovih natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po svakom natječaju (mini mljekare i uljare) iznosi 75.000.000 kuna.

Vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosi od 15.000 do 1.000.000 eura, a intenzitet potpore po projektu iznosi 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, dok vrijednost potpore za uljare po projektu iznosi od 15.000 do 400.000 eura, a intenzitet potpore po projektu također iznosi 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

 

Zahvaljujući uspješnoj prijavi na program „Specijalističko usavršavanje doktora medicine“, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije odobrene su 2 specijalizacije vrijedne oko 2,3 milijuna kuna.
Ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorinu Gajniku ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava jučer je uručio ministar zdravstva Milan Kujundžić. U ime Županije, svečanosti uručivanja ugovora predstavnicima 21 zdravstvene ustanove (domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu) prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak.
Ukupno je odobreno 76 specijalizacija vrijednih 82.247.713,28 kuna, od kojih financiranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85%, a nacionalna komponenta 15%.
Radi se o drugom krugu potpisivanja ugovora za specijalističko usavršavanje doktora medicine. Prvi krug održan je u veljači ove godine, a tom je prilikom Domu zdravlja Zagrebačke županije odobreno 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika.
Ministar Kujundžić iskazao je nadu da će zahvaljujući ovim mjerama stručnog usavršavanja liječnika „djeca ostajati u Hrvatskoj, dok će stariji imati sigurnost da, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive, će im je dostupna kvalitetna zdravstvena zaštita“.
Na svečanosti dodjele ugovora, prisutnima je najavljeno uključivanje posebnog fonda u sustav ESF-a čime će se od 2021. godine osigurati dodatne linije unutar ESF-a namijenjene osnaživanju zdravstva na cjelokupnoj razini Europske unije.

 

Udruženje obrtnika Ivanić Grad organizira i poziva članove na besplatni seminar o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka, koji je namijenjen voditeljima obrade – obrtnicima koji temeljem propisa ili vlastite odluke temeljene na propisu prikupljaju i obrađuju osobne podatke fizičkih osoba.
Seminar će se održati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu u srijedu, 30. svibnja s početkom u 18 sati.

 

Na županijskim nogometnim terenima sutra su na rasporedu utakmice 28. kola.
U 1. županijskoj ligi vodeća Sloga u Križu dočekuje posljednju ekipu s ljestvice Mraclin, dok Kloštar, upravo nakon poraza od fenjeraša u prošlom kolu, ugošćuje još jednu ekipu s dna tablice, Mladost iz Obrezine.
U 2. županijskoj ligi, prvoplasiranu Milku Trninu nakon velike pobjede u derbiju protiv Naftaš Ivanića očekuje teško gostovanje u Pokupskom kod četvrte momčadi lige Kupe.
Naftaš se u slučaju kiksa kluba iz Vezišća može vratiti na vrh ljestvice ukoliko na Sportskom parku Zelenjak svlada Croatiju.
U ostalim utakmicama Graničar iz Križa putuje u Turopolje, dok je u Obedišću domaća Mladost blagi favorit protiv Lipovca.

Sve utakmice i 1. i 2. lige igraju se sutra u 17:30 minuta.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić