Izbor iz vijesti ORI

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije ove će se godine održati u Dugom Selu, u subotu, 30. lipnja s početkom u 10 sati na školskom igralištu Osnovne škole Josipa Zorića.
Počast poginulim braniteljima s područja Zagrebačke županije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko bit će u srijedu, 27. lipnja, a otvorenje izložbe ratne zbirke crteža Ivana Lackovića Croate pod nazivom „CRNO i CRVENO“ istoga dana s početkom u 19 sati u Domu veterana Domovinskog rata u Dugom Selu.
U ime Zagrebačke županije događanju će prisustvovati potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec, a izložbu će otvoriti zamjenik župana Hrvoje Frankić.

 

U sklopu programa «Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza 3» koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije odobreno je 2,88 milijuna kuna za provedbu projekata «Pametno i aktivno do sigurne budućnosti» i « Nova prilika».
Kroz projekt « Nova prilika» značajan dio odobrenih sredstava bit će usmjeren otvaranju novih radnih mjesta kroz samozapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i nezaposlenih osoba starijih od 50 godina.
Projektom »Pametno i aktivno do sigurne budućnosti» doprinijet će se povećanju zapošljivosti ranjivih skupina kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja na inkluzivnom tržištu rada.
Jedan od rezultata ovog projekta bit će osnivanje klubova za zapošljavanje.

 

Arheološka istraživanja rimske vile na Sipčini obavljena su između 3. svibnja i 16. lipnja uz voditeljicu istraživanja Leu Čataj i njenog zamjenika Davida Berganta. u istraživanjima je sudjelovalo 13 studenata arheologije te tri pomoćna radnika s područja općine Križ.
Otvorena je sonda površine 400 m2, kako bi se u potpunosti istražila građevina otkrivena 2012. godine. Ustanovljeno je da se građevina sastoji od četiri približno kvadratne prostorije, koje su bile opremljene sustavom podnog grijanja. S istočne i zapadne strane nalazile su se asimetrično postavljene apsidalne prostorije. Na sjevernoj je strani pravokutni prostor, omeđen zidovima koji nisu organski vezani uz sjeverni zid građevine i nešto su plići. Pretpostavlja se da je ovdje bilo ložište, iz kojeg je topli zrak strujao kroz “šuplje” podove i zidove i na taj način zagrijavao četiri prostorije. Na južnoj je strani pravokutna prostorija, kroz koju se vjerojatno ulazilo u građevinu. S obzirom na rezultate istraživanja, istraženi je objekt vjerojatno bio kupališna građevina, koja je služila za potrebe radnika zaposlenih u kompleksu vile.
Izvan objekta uočeni su dijelovi drugih građevina, koja će biti istražena narednih godina s proširenjem arheološkog iskopa. S obzirom da je do sada istraženo tek nešto više od 600 m2 nalazišta, čija je procijenjena veličina gotovo 2 hektara, tek će daljnja istraživanja pomoći u određivanju funkcija pojedinih građevina te dati bolji uvid u način života ove antičke vile.

 

U sklopu provedbe Croatian Makers Plus projekta za darovitu djecu, 60 učenika i 6 učitelja mentora iz OŠ Đure Deželića, Stjepana Basaričeka i Josipa Badalića danas je otputovalo u Croatian Makers plus kamp u Dugoj uvali.
Cilj kampa je razvijanje kompetencije djece u STEM područjima, s naglaskom na automatiku, robotiku i 3D modeliranje. Učenici i njihovi mentori će tijekom četiri dana trajanja kampa aktivno sudjelovati u radionicama koje će voditi za to osposobljeni edukatori iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.
Kamp je zamišljen kao velika završnica projekta u kojem su tri škole partnera s područja Grada Ivanić Grada sudjelovale kroz cijelu školsku godinu. Provedba projekta „ Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“ je započela u lipnju 2017. godine, a tijekom trajanja projekta škole partneri su dobile opremu potrebnu za njegovo provođenje, za učitelje mentore i učenike su bile organizirane edukacije i nakon provedenih evaluacija u svakoj je školi odabrano 20 darovitih učenika koji će sudjelovati u kampu.
Kamp organizira Razvojna agencija IGRA iz Ivanić-Grada, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a partneri u provedbi su Institut za razvoj i inovativnost mladih i Institut za razvoj tržišta rada.

 

Prošloga vikenda održano je natjecanje u streljaštvu sportskim pištoljem malog kalibra u prostoru Automatske streljane Vrapčanski potok u Zagrebu koje je u kalendar Hrvatskog streljačkog saveza uvršteno kao natjecanje za normu i Županijsko prvenstvo.
Margareta Franković nastupila je u disciplini 25 metara sportski pištolj žene 30+30 hitaca i osvojila drugo mjesto čime je potvrdila već ostvarenu normu s natjecanja iz Osijeka.
Gordan Franković je u nedjelju nastupio u dvije discipline. Kod standardnog pištolja 25 metara, osvojio je prvo mjesto ekipno kao član Streljačke udruge Sv. Mihovil Lučko, dok je pojedinačno završio kao šesti.
U disciplini kalibar 0,32, pojedinačno, osvojeno je četvrto mjesto.

A jučer je u Karlovcu održano natjecanje u povodu Dana državnosti i 27. obljetnice formiranja 110. brigade ZNG-a HV.
Gordan Franković nastupio je u disciplini 25m Velikokalibarski pištolj ili revolver 15+15 hitaca, te osvojio 6. mjesto u konkurenciji veterana, a u ukupnom poretku zauzeo je 11 mjesto.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić