MINISTAR POLJOPRIVREDE U IVANIĆ-GRADU

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  boravio je 28. lipnja u  Ivanić-Gradu i posjetio tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Domaćini su mu bili gradonačelnik Javor  Bojan Leš, zamjenici gradonačelnika Željko Posilović i Tomislav Cuvaj, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac i  direktor Komunalnog Centra Ivanić-Grad Mario Mikulić.

Pritom je naglašeno, kako na području Zagrebačke županije Ivanić-Grad ima najveću površinu državnog poljoprivrednog zemljišta od  2.696 hektara, od kojih je preko 680 raspoloživo za zakup. Ministar Tolušić je pohvalio Grad Ivanić-Grad što je uspješno izradio   Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, što nije slučaj u svim jedinicama lokalne  samouprave u Hrvatskoj.  

Ministar Tolušić posjetio farmu tvrtke Širjan d.o.o., jednog od najvećih hrvatskih proizvođača tovne junadi, koja na dva bloka farmi u Ivanić-Gradu uzgaja oko 8.000 junadi i izvozi u Italiju i zemlje Bliskog Istoka. Tema razgovora su bili EU fondovi, pošto je ova tvrtka iz fondova Europske unije realizirala 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava za spomenutu farmu.

U tvrtki Gomolava d.d., za veleprodaju, otkup, skladištenje, čuvanje, sortiranje i pakiranje svježeg voća i povrća, ministra su upoznali s  problemima poput nedostatnog kapaciteta ULO hladnjača i visokog PDV-a u odnosu na zemljeu regiji, te o potrebi nabave kalibratora, što  im je posebno važno za tržište arapskih zemalja.  

Na farmi Lukač d.o.o., za uzgoj peradi, proizvodnju i prodaju  konzumnih jaja, ministar je razgledao pogon za tekuća pasterizirana  jaja. Na farmi je trenutno 90.000 koka nesilica, a plan je nadogradnja   za 150.000 nesilica, za što su ishođene dozvole i novac iz EU  fondova.

Posjet je završen u Vinariji Voštinić-Klasnić, koja svoj brendirani škrlet   izvozi u Češku, Luxsembourg, Italiju i Bosnu i Hercegovinu, a u pregovorima su i s Njemačkom. Posebna pažnja usmjerena je na  plasman škrleta u vodeće restorane na našem Jadranu. Na pitanje  ministra Tolušića o povlačenju sredstava iz EU fondova, rečeno mu  je kako vinarija nije do sada koristila tu mogućnost, već su ih kroz  subvencije pratili Zagrebačka županija i Ministarstvo turizma.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš istaknuo je zadovoljstvo posjetom  ministra poljoprivrede Ivanić-Gradu, gdje se osobno uvjerio u stanje na terenu. Grad vodi brigu o poljoprivredi, što potvrđuje i usvojeni Plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima. Grad će ovih dana raspisati i natječaj za subvencioniranje OPG-a, za koje je u  proračunu osigurao 300 tisuća kuna.

Opširnije o posjeti ministra Tolušića Ivanić-Gradu doznajte u emisiji Agroval  na 99,4 MHz u utorak 3. srpnja od 13,30 sati.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić