IZBOR IZ VIJESTI

PETROVO U IVANIĆU

Prvo izdanje nove manifestacije „Petrovo u Ivanić-Gradu“ je u subotu 30. lipnja okupilo 13 povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, na kojoj su svečanu prisegu svom nadzapovjedniku gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu dali pripadnici povijesne postrojbe Ivanić-Grada „10. satnija Ivanić“, a županik Branko Koretić im je blagoslovio zastavu.

Svečanost su uveličali izaslanik predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Mato Čičak, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanstva Saveza povijesnih postrojbi HV-a i Zajednice braniteljskih udruga Ivanić-Grada, zamjenik načelnika Općine Križ Zlatko Hrastić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac i zamjenici gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović i Tomislav Cuvaj i drugi. Gradonačelnik je goste primio u Gradskoj vijećnici.

U okviru programa su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata,  povijesne postrojbe su u mimohodu uz pratnju kriške limene glazbe prošle centrom Ivanić-Grada, služena je misa u Crkvi sv. Petra apostola, predani su prijavci nadzapovjedniku Javoru Bojanu Lešu, gradonačelnik i visoki gosti su se obratili pripadnicima povijesnih postrojbi i građanima, a na kraju je organizirano druženje. U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada u okviru „Petrova u Ivaniću“ održan je i sajam starih zanata.

Pripadnike PP „10. satnija Ivanić“ je na petrovskoj misi u petak 29. lipnja blagoslovio sisački biskup Vlado Košić.

REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

Skupština Zagrebačke županije prihvatila je Rebalans Proračuna za 2018. godinu koji iznosi 685.600 kuna i za 2%, odnosno 14.milijuna kuna je veći u odnosu na Proračun donesen krajem 2017. godine.

Za 2,84 posto, tj. za 10.300.000 kuna povećan je izvorni Proračun koji sada iznosi 372.893.000 kuna.

Kako je istakao župan Kožić, osim što je iz prethodne godine preneseno više sredstava nego što je bilo u planu, odlična vijest je i da su prihodi od poreza na dohodak viši nego što su bili u istom razdoblju prošle godine. Za to je prvenstveno zaslužna gospodarska aktivnost u vidu povećanja zaposlenosti i plaća, a s obzirom da su upravo poduzetnici ti koji su najzaslužniji za punjenje proračuna, ovim je Rebalansom za milijun kuna povećana stavka za potpore poduzetnicima.

IZVJEŠĆE POLICIJSKE UPRAVE ZAGREBAČKE

Skupština Zagrebačke županije je prihvatila izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja u 2017. godini, koje je predstavio načelnik PUZ-a Marko Rašić, istaknuvši kako je Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje najsigurnija županija u RH.

Naglasio je i kako je u 2017. godini na području Zagrebačke županije zabilježen gotovo najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti RH, te da je stopa kriminaliteta od 2008. godine do 2017. smanjena 30 posto.

Lani je na području ZŽ zabilježeno 2.366 kaznenih djela, 2.127 prometnih nesreća te 3.829 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Iako je broj prometnih nesreća veći 2,2%, znatno je manje poginulih osoba. Promatrajući rasprostranjenost po policijskim postajama, od 2.366 kaznenih djela, 447 ih je zabilježeno na području Velike Gorice, 455  Zaprešića, 347 Samobora, 187 Ivanić-Grada, 254 Dugog Sela, 243 Jastrebarskog, 233 Vrbovca i 200 u Sv. Ivana Zeline.

U odnosu na 2016. kriminalitet je u padu 5,2%, razriješenost prijavljenih kaznenih djela lošija je 5,5%, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je 16,5 %. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

BREŽANKE NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi nastupila je 29. lipnja na 52. Đakovačkim vezovima u sklopu programa Pučko crkveno pjevanje u katedrali Sv.Petra u Đakovu.

U programu je sudjelovalo 11 najboljih pjevačkih skupina iz cijele Hrvatske, te gosti iz Mađarske. 

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi će na 52. Đakovačkim vezovima u nedjelju 8. srpnja sudjelovati u svečanoj povorci svih sudionika, te nastupiti na Smotri folklora Hrvatske u Strossmayerovom parku.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi je 30. lipnja sudjelovao i na smotri folklora „Banova u srcu“ u Banovoj Jarugi.

MARGARETA FRANKOVIĆ U DOBROJ FORMI

U nedjelju 1. srpnja je održano natjecanje u streljaštvu sportskim pištoljem malog kalibra u Osijeku, četvrti izborni MK Turnir Hrvatskog streljačkog saveza.

U disciplini  „25 m 30+30 hitaca žene“ sudjelovalo je 12 najboljih, a Margareta Franković iz Ivanić-Grada je zauzela 5. mjesto s 542 kruga, čime potrđuje dobru formu za najavljeno Prvenstvo RH 21. i 22. srpnja u Osijeku.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić