IZBOR IZ VIJESTI

PREVLADAO PONOS – HOĆE LI HNS UČINITI PRAVU STVAR

Iako je finalnu utakmicu svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske bilo teško gledati, što se vidi na priloženim fotografijama po licima navijača okupljenih pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada na „malom trgu“, navijači na kraju nisu bili toliko nesretni zbog izgubljene utakmice, jer je igra bila vrhunska, koliko zbog tuge naše Reprezentacije, koja je dala sve od sebe, ali je ovog puta sreća nije htjela. Ipak se nakon utakmice Ivanićem orila pjesma, jer i Ivanićani ovo srebro ocjenjuju zlatnom ocjenom, te su ponosni na najveći uspjeh nogometaša.

Hrvatski nogomemeni savez će za ovo srebro od svjetske federacije inkasirati 28 milijuna dolara, od kojih 40% ide Reprezentaciji, a 60% ostaje HNS-u. Koliko su uprihodovali od marketinga, pitanje je hoćemo li ikada saznati.

Kad bi barem u HNS-u bilo pameti i poštenja, da od tog novca izgrade nacionalni nogometni kamp, umjesto što sad traže od države, Grada Zagreba i tko zna koga, da naprave nacionalni stadion. Ovo što su svojim nesebničnim trudom zaslužili naši reprezentativci trebalo bi uložiti u nacionalni nogometni kamp i nazvati ga, recimo, srebrnim vatrenim kampom i stadionom, pa bi, vjerujemo, srebrnim vatrenima to bilo isto kao da su osvojili SP. A Ti Davore Šukeru, ako Ti je uopće stalo, vratio bi status zvijezde, koja je od 1998. itekako izblijedjela u našim očima. Ako to ne znaš ili ne želiš napraviti, napravi konačno mjesto za nekoga tko, poput Dalića, zna i hoće pošteno raditi svoj posao!

KLOŠTRU 240.000 KUNA ZA VRTIĆ

Župan Stjepan Kožić i predstavnici gradova i općina Zagrebačke županije potpisali su danas ugovore o potporama za EU projekte, kojima će se sufinancirati tehnička pomoć za prijavu projekata, izrada projektne dokumentacije i provedba projekata sufinanciranih iz fondova i programa EU.

Ugovor je potpisao i načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović jer je Općina Kloštar Ivanić dobila bespovratnu potporu za sufinanciranje dograđenog i rekonstruiranog dijela Dječjeg vrtića Proljeće u iznosu od 240.000 kuna.

RADIONICA «OD IDEJE DO PROJEKTA»

Zagrebačka županija je partner u projektu Centra za civilne inicijative, koji će organizirati radionicu „Od ideje do projekta“ – razrada projektne ideje i ispunjavanje obrazaca natječaja.

Radionica će biti u četvrtak 19. srpnja u prostorijama Zagrebačke županije s početkom u 10:00 sati.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen na 20. Više o prijavi na ovu radionicu zainteresirani mogu saznati na web stranici Zagrebačke županije.

NAVODNJAVANJE U ZŽ

Što Zagrebačka županija radi da bi stvorila uvjete za navodnjavanje poljoprivrednih površina, pitala vijećnica MOST-a Ljubica Ambrušec tijekom aktualnog sata Županijske skupštine.  

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković je odgovorio, da Zagrebačka županija ima plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kao i regionalizaciju poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na organizaciju voćarske i ratarske proizvodnje. Prijašnjih godina je Zagrebačka županija sufinancirala izgradnju vlastitog sustava za navodnjavanje, za što je izdvojeno oko 2,5 milijuna kuna za 160 gospodarstava.

Trenutno je važno pokretanje pilot-projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina, za sudjelovanje u kojem su pozvali gradove i općine. Interes su iskazali gradovi Velika Gorica i Vrbovec, te općine Križ i Dubrava.

Na Program ruralnog razvoja jedini mogući prijavitelj je županija, a moguće je ostvariti 100 posto povrata sredstava, dok je maksimalni iznos 15 milijuna Eura. Kada se izabere pilot lokacija, moraju dobiti suglasnost 70 posto poljoprivrednih gospodarstava na toj površini, gdje je minimalno potrebno 200 hektara. Kraljičković vjeruje da će to ove godine pripremiti te s Hrvatskim vodama krenuti u izradu dokumentacije, kako bi se mogli pripremiti i prijaviti na budući natječaj.

DVA OPG-a OTOKA IVANIĆA DOBILA SREDSTVA OD LAG-a MOSLAVINA

Na Prvi natječaj Lokalne akcijske grupe Moslavina „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja prijavilo se 49 malih OPG-ova sa svojim projektima, pa su zbog interesa većeg od očekivanja raspoloživa sredstva povećana 1.446.000 na 3.783.000 kuna.

Potpora po pojedinom prijavitelju iznosi 111.282 kuna što znači da LAG „Moslavina“ ima raspoloživih sredstava za 34 projekta, koji su prema Rang listi ostvarili veći broj bodova.

LAG Moslavina je prvi hrvatski LAG koji je dodijelio ova sredstva. Potpora se isplaćuje u dva jednaka dijela, prva rata nakon dobivanja odluke o dodjeli, a druga nakon svih provedenih projektnih aktivnosti.

Pravo na potporu su s područja Otoka Ivanića u skladu s bodovanjem ostvarila dva OPG-a: OPG Kucelj za uzgoj crnih slavonskih svinja i OPG Čanđar za proizvodnju lavande.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić