Izbor iz današnjih vijesti

Ministarstvo poljoprivrede prošloga je tjedna najavilo da od 1. rujna kreću najpovoljniji krediti za poljoprivrednike iz programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj", za koje će kamatne stope biti 0,5 i 1,00 posto, ovisno o razvijenosti lokalne jedinice ulaganja, a za mljekarski sektor tek 0,1 posto.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije pokrenulo financijske instrumente - "Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj - u sklopu Programa ruralnog razvoja, a koji se sufinanciraju se iz Europskog poljoprivrednog fonda.

Mikro i mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva, a mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima i slično.

Mikro i malim zajmovima moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva kao što su primjerice kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme i obrtnih sredstva.

Iznos mikro zajmova je od 1.000 do 25.000 eura, a malih zajmova od 25.001 do 50.000 eura. Mikro zajmovi moći će se dobiti na rok otplate do pet godina, a mali do 10 godina, u oba slučaja uz uključen poček do 12 mjeseci ako je rok otplate dulji od dvije godine. Prvi zahtjevi za zajam podnose se od 1. rujna ove pa sve do 31. prosinca 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja.

 

U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 115 pomoćnika u nastavi za rad sa 127 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu.

Natječajni postupak provode škole koje su na svojim web stranicama objavile Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2018./2019. i koje će ujedno provesti selekciju kandidata.

S područja Otoka Ivanića, OŠ Đure Deželića traži 2 pomoćnika u nastavi, OŠ Stjepana Basaričeka 4 pomoćnika, OŠ Posavski Bregi jednog pomoćnika, OŠ Josipa Badalića 5 pomoćnika, OŠ braće Radića iz Kloštra Ivanića 3 pomoćnika, OŠ Milke Trnine 3 pomoćnika u Križu i jednog na područnoj lokaciji u Novoselcu, dok SŠ Ivan Švear zapošljava jednog pomoćnika.

Svi pomoćnici u nastavi bit će zaposleni na nepuno radno vrijeme temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2018/19, a troškovi prijevoza će im biti u cijelosti pokriveni. Zainteresirani kandidati se na natječaj mogu javiti do četvrtka, 9. kolovoza, a ostale uvjete natječaja mogu pronaći na internetskim stranicama škola.

 

U srijedu, 8. kolovoza od 10 do 18 sati, na području cijele Policijske uprave zagrebačke provodit će se akcija "Nadzora brzine kretanja vozila".

Cilj je akcije podizanje veće razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja. Posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila i drugim težim prekršajima kao što su prisutnost alkohola u organizmu, tehnička neispravnost vozila, nepropisno pretjecanje, upravljanje prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršaji mladih vozača, korištenje sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige, kao i nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

 

U subotu je u Koprivnici održan 5. turnir braniteljskih udruga u gađanju zračnom puškom „Oluja- 95.“ Na turniru su sudjelovali i predstavljali Zagrebačku županiju strijelci Streljačkog kluba Ivanić, također veterani i dragovoljci Domovinskog rata.

Za ekipu su nastupili Milenko Šaško, Zoran Marčinković i Željko Duh i u konkurenciji 19 ekipa osvojili 1. mjesto s pogođenih 536 krugova Drugo mjesto zauzeli su veterani Bjelovarsko- Bilogorske županije s pogođenih 535 krugova, a treće mjesto ekipa Varaždinske županije. U pojedinačnoj konkurenciji Milenko Šaško zauzeo je treće mjesto, Zoran Marčinković osmo, a Željko Duh 21. mjesto.

Turnir u Koprivnici bio je međunarodnog karaktera jer su nastupile i ekipe iz Slovenije i Mađarske.

 

U prijateljskoj utakmici u sklopu predsezonskih priprema za nastup u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi, Sloga Križ je na gostovanju svladala Mladost iz Marije Bistrice 2:1. Strijelci za Križane bili su Melhior Opačak i Dominik Ivanović. Iduća utakmica na rasporedu je već sutra kada u Križu od 18:00 sati gostuje NK Trnje, član 3. Hrvatske nogometne lige.

Prijateljsku utakmicu odigrao je i NK Naftaš Ivanić. Na umjetnoj travi Sportskog parka Zelenjak uvjerljivo je svladana Mladost iz Obedišća 7:2.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić