Robotičari iz Križa uspješno nastupili u Meksiku

Članovi Robotičko-informatičkog kluba Križ su od 13.-19. kolovoza sudjelovali na svjetskom robotičkom natjecanju FIRST Global Challenge u Mexico Cityu, gdje su stigli do četvrtfinala i pozicionirali se između 12 i 24 mjesta.

Na natjecanju je sudjelovalo 161 ekipa iz 155 država svijeta, predstavnik svakog kontinenta i ekipa Hope – izbjeglice iz Sirije u Libanonu.
Hrvatsku su predstavljali Leon Stjepan Uroić (2. razred, XV. gimnazija), Matej Đudarić (2. razred Tehnička škola Ruđer Bošković) i Nika Crnković (2. razred, V. gimnazija), sa Borisom Kržićem i Anom Sović Kržić kao mentorima, dok je izbor ekipe napravio Hrvatski robotički savez.

Ovogodišnja tema natjecanja je bila "Energija budućnosti". Prije samog natjecanja, ekipe su morale osmisliti i sastaviti robota veličine do 50x50x50 cm koji može sakupiti kocku s poda (koja je predstavljala gorivo) i prenijeti ju na određeno mjesto u željenu elektranu. Dodatno, robot je morao imati mehanizam da primi solarnu ćeliju i zavrti vjetroelektranu. Na natjecanju su se ekipe borile u savezima, na način da su se slučajno izabirale 3 države koje su činile savez, te druge 3 države za protivnički savez. Jedna robotska igra traje 2,5 minute, a svaka ekipa je igrala ukupno 8 igara svaki puta s drugim državama u savezu i u protivničkom savezu. Najboljih 48 ekipa je ulazilo u doigravanje dok se nije iskristalizirao pobjednik.

Nastup ekipe iz Križa pratile su komplikacije od samih početaka, no dobrom taktikom i znanjem su uspjeli doći do četvrtfinala.

U doigravanju su bili u savezu s Južnoafričkom Republikom i Republikom Južnom Korejom, a četvrtfinale su igrali protiv Maldiva, Islanda i Kolumbije. Ubrzo nakon početka meča im se dogodila nezgoda - robot Južne Koreje se prevrnuo, što je bio nedostatak koji nisu mogli nadoknaditi.
Ovogodišnji Svjetski prvaci su članovi saveza Rumunjske, Singapura i Njemačke.

Svečanom otvorenju natjecanja je prisustvovao i predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto. Na zatvaranju natjecanja su nastupili Black Eyed Peas, a za vrijeme dok su izvodili svoj hit "I gotta feeling" izveden je sinkronizirani ples stotinu dronova. Zanimljivo je i da je za vrijeme četvrtfinalnih i kasnijih mečeva u Areni Ciudad de Mexico u kojoj se održavalo natjecanje bilo oko 5.000 posjetitelja, a nakon završetka ceremonije zatvaranja mnogi od njih su pokušavali doći do natjecatelja kako bi se slikali s njima i dobili njihove potpise. Znanstvenici i robotičari su bar na jedan dan bili zvijezde.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić