Ministrica Divjak u Križu otvorila "Školu za život"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je u pratnji potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i općinskog načelnika Marka Magdića posjetila Osnovnu školu Milke Trnine u Križu.

Povod dolasku je bio sudjelovanje Osnovne škole u Križu u eksperimentalnom programu „Škola za život“ koji od ove školske godine počinje u 74 škole diljem Hrvatske, od kojih još 3 s područja Zagrebačke županije.
Programom „Škola za život“ mijenjaju se kurikulumi kao i nastavne metode, metode vrednovanja, načini rada, udžbenici i nastavni materijali, te okruženje za učenje u kojemu će se primjenjivati više tehnologije.

Tijekom posjete školi, ministrica Divjak je obišla učionicu koja je opremljena materijalima za izvođenje nastave i isprobala rad na tabletima, te porazgovarala s učenicima petih razreda. Održala je i video konferencijski poziv školama kojima su u posjetu bili ostali dužnosnici, te je uspostavljen video link putem CARNet-a preko kojeg se ministrica Divjak direktno uključila i pozdravila učenike u još 4 škole. Tijekom konferencije za medije, ministrica je izjavila da je sve ispoštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika, omogućavanja mentora da ih prate, osiguranja metodičkih priručnika, sredstava za opremu i udžbenika, te da će već sutra sve udžbenike dobiti 80 posto škola, ako ne i sve. Osvrnula se i na nastavu informatike, te zaključila da se može odvijati bez smetnji, jer sve škole imaju informatičke kabinete i tablete.

OŠ Milke Trnine bila je prva škola koja se prijavila u eksperimrntalni program «Škola za život» u kojem sudjeluje 187 učenika prvih, petih i sedmih razreda. Zadovoljstvo eksperimentalnim programom izrazio je i ravnatelj Hasan koji je poručio da se ne treba bojati novina, pogotovo jer su djeca zavrijedila da kroz školu postanu kvalitetni i obrazovani ljudi. Naglasio je kako im nedostaju još jedan ili dva naslova, ali da je škola 100 posto spremna za eksperimentalnu nastavu i da ako su to mogli oni u ruralnoj sredini, mogli su svi, samo je trebalo znati, htjeti i odraditi posao.

Za projekt «Škole za život» osigurano je 13 i pol milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a škole su za ta sredstva osigurale edukaciju učitelja i birale opremu koja im je potrebna za provedbu programa.
„Škola za život“ će se provoditi u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima, u opće obrazovnim predmetima.

U Osnovnoj školi Milke Trnine u prvim i petim razredima program će se provoditi u svim nastavnim predmetima, a u sedmim razredima iz biologije, kemije i fizike.

 

 

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić