Ministrica Divjak u Križu otvorila "Školu za život"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je u pratnji potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i općinskog načelnika Marka Magdića posjetila Osnovnu školu Milke Trnine u Križu.

Povod dolasku je bio sudjelovanje Osnovne škole u Križu u eksperimentalnom programu „Škola za život“ koji od ove školske godine počinje u 74 škole diljem Hrvatske, od kojih još 3 s područja Zagrebačke županije.
Programom „Škola za život“ mijenjaju se kurikulumi kao i nastavne metode, metode vrednovanja, načini rada, udžbenici i nastavni materijali, te okruženje za učenje u kojemu će se primjenjivati više tehnologije.

Tijekom posjete školi, ministrica Divjak je obišla učionicu koja je opremljena materijalima za izvođenje nastave i isprobala rad na tabletima, te porazgovarala s učenicima petih razreda. Održala je i video konferencijski poziv školama kojima su u posjetu bili ostali dužnosnici, te je uspostavljen video link putem CARNet-a preko kojeg se ministrica Divjak direktno uključila i pozdravila učenike u još 4 škole. Tijekom konferencije za medije, ministrica je izjavila da je sve ispoštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika, omogućavanja mentora da ih prate, osiguranja metodičkih priručnika, sredstava za opremu i udžbenika, te da će već sutra sve udžbenike dobiti 80 posto škola, ako ne i sve. Osvrnula se i na nastavu informatike, te zaključila da se može odvijati bez smetnji, jer sve škole imaju informatičke kabinete i tablete.

OŠ Milke Trnine bila je prva škola koja se prijavila u eksperimrntalni program «Škola za život» u kojem sudjeluje 187 učenika prvih, petih i sedmih razreda. Zadovoljstvo eksperimentalnim programom izrazio je i ravnatelj Hasan koji je poručio da se ne treba bojati novina, pogotovo jer su djeca zavrijedila da kroz školu postanu kvalitetni i obrazovani ljudi. Naglasio je kako im nedostaju još jedan ili dva naslova, ali da je škola 100 posto spremna za eksperimentalnu nastavu i da ako su to mogli oni u ruralnoj sredini, mogli su svi, samo je trebalo znati, htjeti i odraditi posao.

Za projekt «Škole za život» osigurano je 13 i pol milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a škole su za ta sredstva osigurale edukaciju učitelja i birale opremu koja im je potrebna za provedbu programa.
„Škola za život“ će se provoditi u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima, u opće obrazovnim predmetima.

U Osnovnoj školi Milke Trnine u prvim i petim razredima program će se provoditi u svim nastavnim predmetima, a u sedmim razredima iz biologije, kemije i fizike.

 

 

 

Humanitarna akcija

Iskra Glavak Šeperić iz Lekenika je još u ranom djetinjstvu oboljela od progresivne spinalne mišićne atrofije i već godinama je vezana uz kolica. Najviše joj pomaže vježbanje na uređaju “Lokomatu”, uz pomoć kojega je za nekoliko dana postigla veći napredak nego kroz godine vježbanja i fizikalnih terapija te joj je dao nadu da bi mogla prohodati barem uz pomoć štaka. Za Iskrinu terapiju potrebno je izdvojiti 5.600 kn tjedno pa je pokrenuta humanitarna akcija “Iskra ljubavi i nade za Iskru – pomoć jednoj djevojci da stane na svoje noge”.

Stoga Vas pozivamo, da pomognete ovoj izuzetnoj djevojci uplatom u skladu sa svojim mogućnostima

NA RAČUN ZA POSEBNE NAMJENE: pomoć za Iskru Glavak Šeperić; ZAGREBAČKA BANKA - KUNSKI RAČUN: HR3523600003513256514; ZAGREBAČKA BANKA - DEVIZNI RAČUN: HR6523600003245845889.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić