Križ: 21. Vatreni oblizeki i 34. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara

Općina Križ je ove subote, 15. rujna zahvaljujući Vatrenim Kriškim oblizekima zasigurno bila najslađe mjesto Zagrebačke županije.
Najstarija slatka gastronomska manifestacija u Hrvatskoj održana je 21. puta u organizaciji Društva naša djeca Križ s ciljem promocije domaćih kolača i slastica. Sve je počelo 1994. godine uličnom izložbom kolača za pomoć braniteljima na ratištu, a svoj humanitarni karakter festival je zadržao do danas jer su sva sredstva prikupljena od prodaje kolača namijenjena za razvojne programe i aktivnosti djece u Križu.
Za ovogodišnju manifestaciju pristigle su 144 slastice koje su ocjenjivale Božica Brkan, Anica Lenard, Maja Lajpold i Ankica Šatović, a ocjenjivao se izgled, okus i osobnost kolača, odnosno, autohtonost i kreativnost.
I ove godine najveći broj glasova dobila je Nikolina Horvat Rabuzin iz Varaždina na tortu «Stari grad Varaždin». Slijede Anita Keri za kiflice, Smiljka Mihelja za bečku štrudlu od jabuka, Jasna Mužek za slance, Janja Kamenjašević za baklavu, Jana Krivec za tortu Red velvet, Dragica Sopjan za dizani kolač sa sirom, Vesna Viduka za Nus karton, Lana Okanović za lanina srca i Branka Mužević za sedmo nebo.

Kako ove godine nisu mogli izdvojiti posebnu slasticu, Laureat Mira Todorić žiri je dodijelio djeci Društvu naša djeca Vladimir Nazor Križ za performans koji su izveli i palačinke koje su na manifestaciji pekli za posjetitelje.
Organizator je posjetitelje počastio i posebnom «Vatrenom tortom» koju je za ovu prigodu ispekla Ankica Šatović, a koju su zajedno prerezali Nadica Žužak u ime pokrovitelja Zagrebačke županije i Općinski načelnik Marko Magdić, koji je nakon toga s kumom 21. Kriških oblizeka, svjetskom prvakinjom u boksu Ivanom Habazin tortu podijelio posjetiteljima.

 

Pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice i domaćinstvom vatrogasne limene glazbe Općine Križ koja ove godine obilježava 90. obljetnicu postojanja, u Križu je u subotu održan 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara.
Na susretu je nastupilo 20 vatrogasnih puhačkih orkestara iz gotovo cijele Hrvatske.
Susret je otvorio Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Čestitke domaćinima uputili su i Stjepan Kenfelja, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba , europarlamentarka Marijana Petir, načelnik Općine Križ Marko Magdić, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Križ Branko Arbanas i predsjednik Vatrogasne limene glazbe Općine Križ Željko Dokupil.
Susret je bio i prigoda da se zaslužnima dodijele priznanja.
Vatrogasne spomenice za 20 godina aktivnosti primili su Marko Bili, Tomislav Kirin i Željko Rupčić.
Brončane vatrogasne medalje dobili su Marko i Roko Hatvalić, Vjeran Šunjić, Kristijan Šuvak i Željko Rupčić, srebrne – Darko Bajzek, Dragan Hršak i Tomislav Kirin, a zlatnu vatrogasnu medalju Danijel Maček.
Za više od 40 godina aktivnosti priznanja su dobili Branko, Ivan i Stjepan Hršak, Darko Bajzek, Željko Dokupil i Franjo Majer, a za preko 20 i 30 godina Ivica Turčinović, Dragan Hršak, Vladimir Vinceljak i Marko Bili.

Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovicu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenog sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na mnogobrojnim susretima i natjecanjima u zemlji i inozemstvu.
Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić