Program 14. Bučijade

Četrnaestu godinu za redom ove subote i nedjelje u Ivanić-Gradu se održava najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči – kraljici jeseni.

Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda koje danas i sutra izlaže preko 200 izlagača, od toga preko 30 proizvođača bučinog ulja, 80 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i 20-tak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske sutra od 11,30 započinje stručni skup na dvije teme « Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti» i «Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske».

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, pripremljeni su zabavno-edukativni sadržaji – vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, igraonice i radionice, Vatrogasna Bučijada za mališane, dječje predstave, izložbe, koncerti, etno program, te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru i kućicama.
Za one koji žele saznati više o Ivaniću i ivanićgradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja uz turističko vodstvo.

Sutra u 11 sati bit će svečano otvorenje 14. Bučijade, na kojem se očekuju brojni uzvanici, među kojima će gradonačelnik Javor Bojan Leš ugostiti župana Stjepana Kožića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Matu Čička, te izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Matu Granića.
Na glavnoj pozornici tijekom cijelog dana odvijat će se zabavni program a na večer od 21,30 koncert T.B.F.-a.

U nedjelju, drugog dana ovogodišnje Bučijade će Kuma Bučijade Karmela Vukov Colić primiti počasnu lentu na glavnoj pozornici i s domaćinima obići izlagače.

Podsjetimo da je za vrijeme ove manifestacije gradski park mjesto inspiracije umjetnika i rekreativaca koji su još u petak na temu buče postavili svoje instalacije i skulpture.
Održava se i Škrlet corner gdje se može kušati autohtona sorta vina škrlet, Udruge Škrlet i pivo od buče.

 

Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske po sedmi je puta zaredom suorganizator Bučijade s tradicionalnim dvodnevnim sajmom bučinog ulja i Stručnim skupom na teme „Bučina pogača i brašno i njegove nutritivne vrijednosti“, te „Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske“.
Po prvi puta u Hrvatskoj će ugledni stručnjaci sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku predstaviti rezultate istraživanja o ostatku kod prešanja bučinog ulja – bučinoj pogači, njenim nutritivnim i antioksidacijskim vrijednostima i svojstvima, a time i mogućnostima primjene u prehrani.
O brendiranju bučinog ulja govorit će dekanica Visoke poslovne škole u Rijeci Gordana Nikolić, dok će rezultate ankete o korištenju bučinog ulja na području Ivanić-Grada predstaviti nutricionistica iz Obrtničke škole u Požegi Andrea Drkulec.
Stručni skup će biti održan u subotu u 11,30 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta i otvorenog je karaktera što znači da mu, uz proizvođače bučinog ulja, mogu prisustvovati zainteresirani građani odnosno potrošači.
Svi su pozvani da iskoriste ovu priliku, te da iz predavanja najvećih stručnjaka u području proizvodnje bučinog ulja doznaju relevantne podatke o proizvodima Udruge, kao i o mogućnostima širenja tržišta za bučino ulje kroz njegovo brendiranje.

 

Turistička zajednica i Muzej Ivanić- Grada u suradnji sa Župom Ivanić- Grad povodom ovogodišnje Bučijade organiziraju vođeno razgledavanje župne crkve sv. Petra apostola.
Svi zainteresirani će u subotu i nedjelju u 12 i 14 sati moći razgledati crkvu u sklopu šetnje sa znamenitim građanima Gjurom Stjepanom Deželićem i Betikom Deželić , dok će u 16 sati razgledavanje predvoditi stručni voditelj iz Muzeja Ivanić- Grada.

U samom muzeju organizirani su kreativni sadržaji za najmlađe i to origami radionice pod vodstvom Mladena Puljeka, jesenske radionice s prirodnim jesenskim materijalima dostupnima u parku, te izradu maski za nadolazeću Noć vještica i edukativni kviz za djecu i odrasle.
Sve radionice izvodit će se u subotu i nedjelju u vremenu kada je Muzej otvoren za sve posjetitelje od 10 do 18 sati.

 Detaljan program 14. Bučijade pogledajte na stranici Turističke zajednice Grada Ivanić- Grada.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić