Poljoprivredno savjetovanje u Kloštru Ivaniću

S ciljem edukacije poljoprivrednih proizvođača koji vide svoju budućnost u poljoprivredi, u usvajanju novih znanja te radi važnosti udruživanja jučer je u Kloštru Ivaniću, u Pučkom domu, Zadruga Izazov u suradnji s Općinom Kloštar Ivanić održala zanimljivo savjetovanje s brojnim temama i predavačima.

Skupu se odazvao vrlo velik broj zainteresiranih poljoprivrednika sa šireg područja, koje je na početku savjetovanja pozdravio općinski načelnik Željko Filipović. Podršku ovom projektu iskazao je i predsjednik Općinskog vijeća Kloštra Ivanića Krešimir Bunjevac, zatim načelnik Općine Križ Marko Magdić i njegov zamjenik Zlatko Hrastić, Anita Sušac iz Odsjeka za poljoprivredu Grada Ivanić-Grada, predstavnici Grada Vrbovca i Općine Gradec te predstavnici Savjetodavne službe.

Voditeljica odsjeka za ruralni razvoj Zagrebačke županije Gordana Matašin najavila je poljoprivrednicima skoro otvaranje javnog poziva vrijednog 6,1 milijun kuna kojim će biti obuhvaćeno čak 13 mjera u subvencioniranju poljoprivrede. Novost je što će biti moguća on line prijava na natječaje, županija će poticati udruživanje poljoprivrednika, ekološku proizvodnju, razvoj lokalnog tržišta a sve to u okviru Projekta «Pametna Županija».

Alen Čičak, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredni, voditelj podružnice za Zagrebačku županiju govorio je o novom Zakonu o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u kojem su posebno naznačena poljoprivredna gospodarstva kojima poljoprivreda nije primarna djelatnost odnosno samoposlužna gospodarstva i poljoprivredna gospodarstva koja se profesionalno bave poljoprivredom. Uskoro će, kako je najavio, biti ažurirani podaci. Kad je riječ o izravnim potporama treba donijeti i Pravilnik za 2019. godinu., prijave će biti od 1. ožujka do 15. svibnja.
Zoran Juran, voditelj ispostave Porezne uprave Ivanić-Grad govorio je o modelima naplate poreza na dohodak i poreza na dobit poljoprivrednicima.

O radu i ciljevima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika govorila je Ines Dundović, zamjenica predsjednika Udruge.
Tijekom ovog savjetovanja bilo je riječi i o agro kreditima, o inovativnim gnojivima te o proizvodnji stočne hrane i mogućem otkupu žitarica.

Upraviteljica Zadruge Izazov Jelena Lacković Žertuš izrazila je zadovoljstvo iskazanim zanimanjem poljoprivrednika za spomenute teme i najavila uskoro novo predavanje, te pozvala zainteresirane poljoprivrednike da im se pridruže u zadruzi.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić