Izbor iz vijesti

Zagrebačka županija će temeljem javnog natječaja dodijelit 500.000 kuna udrugama proizašlim iz Domovinskog rata za prioritetne programe i projekte na području brige za branitelje i članove njihovih obitelji.
Cilj natječaja je jačanje kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini.
Financijska potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 5.000 kuna, a najviše 80.000 kuna, dok prijavitelj može prijaviti i ugovoriti najviše jedan program ili projekt. Pritom prijavljeni program ili projekt mora biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen, a korisnici moraju biti stanovnici Zagrebačke županije. Također, program ili projekt mora se odnositi na prioritetne aktivnosti te mora biti jasno određeno područje provedbe i ciljana skupina korisnika, a sama provedba ne smije trajati dulje od 12 mjeseci.
Natječaj je otvoren do 28. veljače, a upute za prijavitelje i sve potrebne obrasce i izjave zainteresirani mogu pronaći na web-stranici Zagrebačke županije.

 

U četvrtak je u Ministarstvu poljoprivrede 132 poljoprivrednika iz središnje Hrvatske potpisalo ugovore vrijedne 46,6 milijuna kuna za početak poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na svojim gospodarstvima.

 Svaki od 80 mladih poljoprivrednika ovim ugovorom dobiva mogućnost iskoristiti 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno 100% potpore za cijeli niz aktivnosti koji doprinose razvoju gospodarstva, od kupnje poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnju prostora za izravnu prodaju svojih proizvoda, i sl.

U Hrvatskoj se trenutačno provodi 645 projekata mladih poljoprivrednika kojima je odobreno gotovo 243 milijuna kuna, a do danas im je isplaćeno 180 milijuna kuna.

Isti iznos od 50.000 eura odobren je i poljoprivrednicima koji su prvi korisnici operacije 6.2.1., a koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba. Sredstva kroz ovaj natječaj dobilo je 50 korisnika.

 Svi poljoprivrednici koji su u četvrtak u Zagrebu potpisali svoje ugovore, sudjelovali su i na interaktivnoj radionici kroz koju su ih vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, te Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim postulatima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte.

 

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo Natječaj za mjeru Informiranje u državama članicama iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023.
Za ovu mjeru u ovoj je godini predviđeno 260 tisuća eura.
Razina potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU u iznosu do 50% i na razinu državne potpore proračuna RH u iznosu do 30%.
Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 100.000 eura, a dozvoljeni troškovi su sudjelovanje u informativnim kampanjama, sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju, oglašavanje u medijima na tržištu država članica, izrada i distribucija informativnih materijala, te administrativni troškovi i troškovi osoblja.
Rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je do 28. veljače, a natječaj i obrasci potrebni za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede.

 

Općina Kloštar Ivanić će tijekom 2019. godine financirati programe, projekte i manifestacije udruga od općinskog značaja u iznosu od 705 tisuća kuna.
Tako je pristiglo 5 prijava za programe udruga u kulturi koji se temelje na očuvanju i promicanju autohtone kulturne baštine, izvornih običaja i tradicije Općine Kloštar Ivanić. Za ovu namjenu je osigurano u proračunu 260 tisuća kuna.
Za programe udruga na poticanju i promicanju sportskih aktivnosti, rekreacije i sportskih natjecanja djece i mladih pristigle su 4 prijave, koje će Općina u ovoj godini financirati sa 305 tisuća kuna.
Za programe udruga koje promiču očuvanje vrijednosti Domovinskog rata osigurano je 60 tisuća kuna a pristigle su dvije prijave.
Za programe udruga koje promiču gospodarske djelatnosti osigurano je 50 tisuća kuna, a pristigla je jedna prijava.
Za udruge koje promiču poljoprivredu i ruralni razvoj planirana su proračunska sredstva od 20 tisuća kuna, a pristigle su dvije prijave. Za programe udruga u okviru javnih potreba iz područja socijalne skrbi i humanitarni rad planira se 10 tisuća kuna, a na natječaj su pristigle 4 prijave.
Trenutno u Općini razmatraju pristigle prijave, a prema riječima općinskog načelnika Željka Filipovića do 1. travnja planiraju sklopiti ugovore s odabranim udrugama koje su ponudile najbolje programe, projekte i manifestacije u ovoj godini, kako bi financirali njihov rad.

 

Savjet mladih Zagrebačke županije jučer je održao sjednicu na kojoj je predstavljeno Izvješće o radu u 2018. godini koje će uputiti na predstojeću sjednicu Županijske skupštine.
Tijekom sjednice, Predsjednik Savjeta Mihael Karačić, je podsjetio kako su tijekom 2018. godine kroz svoj rad pomogli Savjetima mladih na području općina i gradova Zagrebačke županije u stvaranju, provođenju i sufinanciranju njihovih projekata. Uglavnom se radilo o projektima koji su za cilj imali podizanje kvalitete života mladih.
Predstavnici Savjeta sudjelovali su i na dva značajna događanja – Nacionalnoj konferenciji Savjeta mladih koja je održana u Puli te sjednici Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske koja je održana u Zagrebu te su izvijestili članove o primjerima dobre prakse, sadržaju panel rasprava i radionica kojima su prisustvovali.

 

Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku „Uvijek tu“ pri Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad javio se na „Javni poziv Zagrebačke županije za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije je područje djelovanja kulturnog, socijalnog, humanitarnog, vjerskog, sportskog, obrazovnog i sličnog značenja u 2018. godini“.
Cilj javljanja na javni poziv je korisnicima Centra za psihosocijalnu pomoć i podršku „Uvijek tu“ pružiti pristojnije uvjete kako bi se savjetovanje i pomoć djeci, mladima i obiteljima mogla bolje odvijati.
Odobrenim sredstvima nabavljene su igre i drugi interaktivni materijal, a prostorija je osvježena bijelom bojom kako bi i sam prostor bio pristupačniji korisnicima, ali i samim savjetodavcima koji tamo rade.

 

Ovoga vikenda će na području Policijske uprave zagrebačke biti provedena preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U nadzoru prometa bit će alkotestirani svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, nepropisnog prijevoza djece, kao i bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.

 

Iz sportske subote ispred nas izdvajamo nastavak natjecanja u 2. ženskoj rukometnoj ligi Zapad.
Rukometašice Ivanića nakon zimske stanke putuju na gostovanje u Samobor gdje kreću u lov na dva boda zaostatka za vodećim Dugim Selom.

Muški rukometni klub Ivanić u subotu od 20:00 sati u Sportskoj dvorani Žeravinec dočekuje Bjelovar.
Ivanić drži visoku četvrtu poziciju, a gosti su jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova prvaka sa svega jednim bodom zaostatka za vrhom tablice.
Treba napomenuti kako je u prvom dijelu prvenstva Ivanić u gostima kod Bjelovara odigrao ravnopravnu utakmicu remiziravši 23:23.

Košarkaški klub Ivanić u 12. kolu 2. lige Centar dočekuje Agens Univers iz Zagreba. Ivanić je i dalje predzadnja ekipa na ljestvici s nizom od devet poraza, dok su Zagrepčani trenutno peti s omjerom od 7 pobjeda i 4 poraza.
Utakmica u Sportskoj dvorani Žeravinec na rasporedu je sutra u 18:00 sati.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić