Obavijest vinogradarima

Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica, prestaje opasnost od zaraze bobica s peronosporom. Bobice su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za pojedinu sortu.
Radi očuvanja lisne mase, u zaštiti protiv peronospore, predlažemo primjenu  fungicida kontaktnog mehanizma djelovanja na bazi: propineba (Antracol 70 WG), mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Pencozeb 75 DG, Dithane DG neotec), metirama (Polyram DF) ili folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol).

Također je moguća primjena pripravaka na osnovi bakra.  

Vremenske prilike tijekom srpnja pogodovale su razvoju pepelnice vinove loze te je u većini vinograda pepelnica dominantan patološki problem.

Za suzbijanje pepelnice preporučujemo Crystal, NativoWG, Collis, Postalon 90 SC,Luna ExperienceSC,Dynali ili Talendo.
Ukoliko se primijete simptomi pepelnice tada primijeniti pripravakFalcon 460 EC.

U ovoj fazi vinove loze moguća je primjena pripravaka na osnovi sumpora, ali upozoravamo na oprez jer pripravci na osnovu sumpora pri temperaturama zraka iznad 25°C mogu uzrokovati fitotoksičnost.

Ukoliko se na bobicama primijete simptomi pepelnice preporučujemo primijeniti Falcon EC ili pripravakLuna ExperienceSC.

Ukoliko se za zaštitu koriste pripravci iz skupine ditiokarbamata (pripravci na bazi aktivnih tvari: propineb, mankozeb i metiram) u kombinaciji sa pripravcima na osnovi sumpora produžuje se karenca,koja u tom slučaju za vinske sorte grožđa iznosi 56 dana.

Obzirom da se ove godine za rane sorte očekuje ranija berba važno je voditi računa o odbiru pripravaka i propisanim karencama!

U vinogradima, ponajprije u mladim nasadima, gdje su vidljive posljedice suše preporučujemo primijeniti energetske biostimulatore: Drin, Amalgerol, Megafol, Trainerili Polyamin.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić