Započela provedba programa NIJE SVAKI OTPAD SMEĆE

Na području Grada Ivanić-Grada i Općina Križ i Kloštar Ivanić tvrtka Ivakop je započela provedbu Programa izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom pod nazivom „Nije svaki otpad smeće“.

Ovaj projekt, vrijedan preko pola milijuna kuna, sa 85%, odnosno 438.263 kuna sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok su ostatak sredstava osigurali Grad Ivanić-Grad i Općine Križ i Kloštar Ivanić u omjerima proporcionalnima broju stanovnika. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Ivanić – Grada kao nositelja projekta.

Cilj projekta je podizanje razine svijesti među stanovništvom o važnosti sprečavanja nastanka otpada koji se odlaže na odlagalište kroz mjere odvojenog prikupljanja otpada, ponovnoj uporabi predmeta te prednostima kompostiranja organskog otpada iz kućanstva.

Razdoblje provedbe projekta je 20 mjeseci tijekom kojih će se kroz 10 izobrazno – informativnih aktivnosti - distribucija letaka i brošura, 20 radio emisija, 5 javnih tribina, 40-tak radionica u osnovnim školama i vrtićima, izrada aplikacije za pametne telefone, distribucija letaka za strane turiste, stanovništvo upoznati s korisnim učincima odvojenog prikupljanja otpada, ponovne uporabe predmeta i prednostima kompostiranja.

Provođenje izobrazno – informativnih aktivnosti započelo je 20. veljače emitiranjem prve od dvadeset specijaliziranih radio emisija na Obiteljskom Radiju Ivanić u kojoj je predstavljen projekt i najavljena događanja. Tijekom ožujka stanovništvu će biti distribuirana edukativna brošura o kompostiranju uz marketinške aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o odvojenom prikupljanju otpada putem radijskih oglasa.

Očekivani rezultat nakon provedbe projekta je porast količina odvojeno prikupljenog otpada za 10%, stvaranje pozitivnih promjena o održivom gospodarenju otpadom i stvaranje osjećaja odgovornosti kod stanovništva za odgovorno zbrinjavanje otpada.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić