Održana godišnja skupština povijesne postrojbe

Na 4. godišnjoj skupštini Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić-Grad predstavljen je kipić njenog pripadnika, pješaka Ivana, te su službene značke uručene članovima Predsjedništva udruge.

Službena značka pripadnika ivanićke povijesne postrojbe je pozlaćeni grb grada Ivanić-Grada iznad kojega je natpis 10. satnija Ivanić, a cijelim rubom je hrvatski pleter. Vojnici i zapovjedništvo su službene značke dobili ranije, a na skupštini su uručene nadzapovjedniku gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu, predsjedniku Leu Ordaniću, dopredsjedniku Damiru Škenderu, tajniku Goranu Lešu, te ostalim članovima upravnih tijela Željku Posiloviću, Vatroslavu Markiću, Krešimiru Stipiću, Mili Marinčiću i Martinu Laškarinu.

Kipić pripadnika Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić, pješaka Ivana u bijelo-zelenoj odori, izradila je ivanićka akademska umjetnica Ivana Ožetski. Original je ručno odliven, patiniran i obojan, i visok je 31,5 cm. Prvi odljev je uručen gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu u znak zahvalnosti za potporu u osnivanju i radu povijesne postrojbe, a gradonačelnik je obećao, da će ga izložiti u Gradskoj upravi.

Statut Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić-Grad je, u cilju zbližavanja branitelja i mladeži, jednoglasno dopunjen alinejom „izučavanje, zaštita i promicanje vrijednosti Domovinskog rata“.
U Izvještaju o radu u 2018. godini predsjednik 10. satnije Ivanić Leo Ordanić je podsjetio, da je u replike graničarskih vojnih odora iz 1760. godine obučeno 15 pješačkih gardista, da je postrojba primljena u Zajednicu udruga iz Domovinskog rata i u Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, za koji su već u prvoj godini imali 6 nastupa i tako osvojili srebrnu medalju.

Tijekom 2018. su odradili 200 sati uvježbavanja koraka s bubnjem i rada sa sabljom, te u novim čojenim kabanicama, a ukupno su imali 17 gostujućih i 17 nastupa u Ivanić-Gradu. Organizirali su Prvi mimohod povijesnih postrojbi u okviru Petrova u Ivanić-Gradu, te da su si uredili prostoriju za rad u Domu hrvatskih branitelja. Za sve te aktivnosti su potrošili 65.000 kuna.

Za 2019. godinu je plan, uz 50-tak promotivnih nastupa u Ivanić-Gradu, diljem Hrvatske i EU, opremiti vojnike replikama pušaka i 40-milimetarskim topom, te popuna postroja na dvije desetine (20 vojnika, 8 dočasnika i 4 časnika), kako bi se mogli odazivati brojnim pozivima za nastupe. U planu je i izdavanje suvenira: slikovnica i crtanki, te kipića vojnika Ivana. Zbog svega toga je financijski plan za 2019. povećan na 140.000 kuna, dok je projekcija za 2020. oko 90.000 kuna.

Na velikom uloženom trudu i uspješnom promoviranju Grada Ivanić-Grada kod kuće i diljem Hrvatske članovima ivanićke povijesne postrojbe su čestitali i zahvalili gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegov zamjenik Željko Posilović, kao i prijatelji iz Plemenite općine turopoljske, odnosno pripadnici Turopoljskog banderija iz Velike Gorice, pozvavši ih na daljnju suradnju.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić