Otkriven spomenik Josipu Jurju Posiloviću

Danas je u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić- Gradu svečano otkriven kip nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića.

Kip su zajednički otkrili sisački biskup monsinjor Vlado Košić, župnik Župe sv. Petra apostola Branko Koretić, gradonačelnik Grada Ivanić Grada Javor Bojan Leš i Josipa Hlevnjak, predsjednica idejnih začetnika ovog projekta, udruge Josip Juraj Posilović.

Otkrivanje spomenika organizirano je na današnji dan na 105. godišnjicu nadbiskupove smrti, a nakon blagoslova kipa, misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić. Autor kipa nadbiskupa Posilovića je akademski kipar Ivan Kujundžić.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i državni tajnik u ministarstvu uprave Darko Nekić, izaslanik župana Zagrebačke županije Željko Posilović, zamjenik župana Hrvoje Frankić, zamjenik sisačko moslavačkog župana Roman Rosavec, rodbina obitelji nadbiskupa Posilovića, Stjepan Posilović i Jana Kocijanić, KUD Ivanić, Povijesna postrojba Ivanić- Grad, članovi gradske uprave i gradskog vijeća, te ravnatelji odgojnih ustanova, direktori i voditelji poduzeća, svećenstvo i brojni građani. Za kulturno- zabavni dio programa pobrinula se svojim izvedbama klapa Leggero.

Josip Juraj Posilović rođen je 24. travnja 1834. godine u Ivanić-Gradu u obrtničkoj obitelji s devetero djece. Pučku školu je završio također u Ivaniću, a 1858. g. zaređen je za svećenika.
Sa 42 godine imenovan je senjsko-modruškim biskupom, te tako postaje i članom Sabora, a 1894. ustoličen je za zagrebačkog nadbiskupa.
Među osobite zasluge nadbiskupa Posilovića pripadaju i njegova neumorna nastojanja da se očuva glagoljica u hrvatskom narodu.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić