HNS o reformama u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Hrvatske narodne stranke –liberalnih demokrata pod nazivom „Reforme u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Odzvonilo birokraciji – prvi padaju biljezi,šalteri i pečati“,govorio je predsjednik podružnice Ivanić-Grad i član Središnjeg odbora HNS-a Krešimir Malec.

„Nedavno su u Hrvatskom saboru izglasani zakoni o gradnji i prostornom uređenju čime je stvoren efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola u korist građana i investitora. Od primjene zakona zabilježen je rast zahtjeva za dozvolama od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Cilj je liberalizacija tržišta i podizanje konkurentnosti Hrvatske, mladima više mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj kroz jednake mogućnosti za stjecanjem stručnih zvanja i zaposlenja. Namjera je umanjiti vrijednost pečata, a povećati vrijednost znanja!“, istaknuo je Krešimir Malec.

Osim toga izmjene se odnose na inženjera gradilišta i voditelja radova, pojasnio je Malec.
„Ukida se obaveza članstva u komori i novčanog nameta koji proizlazi iz toga. Time se omogućuje dobrovoljno članstvo i daljnje neometano bavljenje poslom pod istim strukovnim načelima.“
Vlada je u travnju 2018. donijela plan reformi, pri čemu su postavljena tri glavna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija.Također, najavljeno je i da će se u sklopu provedbe reformi nastaviti s daljnjim administrativnim rasterećenjem gospodarstva, kao i liberalizacijom tržišta usluga čiji je srednjoročni cilj potaknuti povećanje produktivnosti gospodarstva za okvirno pet posto, s dodatnih barem 100 mjera kroz deregulaciju 24 profesije do kraja 2019. godine.

„Donošenjem ovih zakona se pojednostavljuje, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i sama gradnja. Nadalje, poboljšava se učinkovitost provedbe samih zakona što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u gradnju te time i na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu“, rekao je Malec.

Nisu ovo jedine novine iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje pojednostavljuju život naših građana.
„Tri su ključne promjene koje se događaju, a to su smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanjima. Velika novost je da projektant preuzima sve obaveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu.“

Dodatna vrijednost ovih izmjena zakona vidjet će se na višoj poziciji na Doing Business ljestvici, što je najbolji pokazatelj konkurentnosti neke države, a često i glavni parametar investitorima pri odluci u koju će zemlju uložiti svoj novac.

Na kraju je Malec je zaključio da ove i sve druge promjene koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, imaju za cilj unaprijediti sustav da što učinkovitije služi građanima i razvoju gospodarstva.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić