HNS Ivanić- Grad o subvencioniranim stambenim kreditima i POS stanovima

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, podružnica Ivanić- Grad jučer je na tiskovnoj konferenciji predstavila demografske mjere ministarstva graditeljstva u obliku subvencioniranih kredita za kupnju stana ili kuće.

Predsjednik gradske podružnice HNS-a Krešimir Malec najavio je kako će se od 10. rujna mladi ponovo moći prijaviti za subvencionirane stambene kredite - mjeru pomoći kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate kredita.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, donesen je u svrhu poticanja demografske obnove, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji. Zakonom se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenih pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, putem subvencioniranja stambenih kredita.

Novim izmjenama zakona produžuje se subvencija za dodatnu godinu po svakom maloljetnom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu pa će tako primjerice za obitelj koja ima dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina.

Zahtjev za subvencioniranje mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja. Subvencioniranje kredita odobrava se do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Cijene mogu biti i veće, ali se u tom slučaju razlika ne subvencionira.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51%. Grad Ivanić Grad nalazi se u VI. skupini jedinica lokalne samouprave, tj. u trećoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave i visina subvencije iznosi 36 posto, dok se Općine Kloštar Ivanić i Križ nalaze u V.skupini sa subvencijom u iznosu od 39 posto.

Još jedna mjera Ministarstva graditeljstva- izgradnja stanova POS-a je program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma.

Stanovi POS-a grade se za kupnju i najam, a do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna, dok je u naredne dvije godine plan izgraditi novih tisuću stanova Izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, želi se omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto.

Također, želi se omogućiti kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja Uvodi se i antikorupcijska mjera sprječavanja zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova.

Brojke govore kako je do sada odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno je 8276 POS stanova, odnosno riječ je o više od 13 500 domova za preko 36 000 mladih ljudi. Prema postojećim projekcijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređena, do 2020. godine će 20 tisuća obitelji imati svoj dom.

Zahvaljujući ovim mjerama Ministarstva graditeljstva grad veličine Karlovca ostao je u Hrvatskoj što su mjerljivi rezultati, a ne bajke, istaknula je potpredsjednica HNS-a Ivanić- Grad Željka Valentić- Marković.

Svi zainteresirani detalje o subvencioniranim stambenim kreditima i stanovima POS-a, te načinu prijave mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić