U Kloštru, Ivaniću i Križu 250 prvašića sjelo u školske klupe

Danas za većinu školaraca završavaju ljetni praznici i počinje nova školska godina koja donosi brojne novosti u okviru programa «Škole za život».

U školsku godinu 2019./2020. kreće nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikularnom reformom. Među njima je i 38 000 prvašića, što je petstotinjak manje nego prošle godine.

Frontalna provedba reforme kreće u svim školama, u svim predmetima 1. i 5. razreda osnovne škole te u biologiji, kemiji i fizici u 7. razredu. U gimnazijama kreće u svim predmetima u 1. razredima, a u strukovnim srednjim školama u 1. razredima u nastavnim predmetima matematika, hrvatski jezik te engleski i njemački jezik. Učenike očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, naglasak na učiti kako učiti, kako rješavati probleme i kako kritički razmišljati. Jedna od konkretnih promjena za osnovnoškolce je i prebacivanje svladavanja pisanih slova u 2. razred pa će prvašići odsad učiti pisati samo tiskana slova.

Ove godine će Ministarstvo financirati udžbenike za sve učenike osnovnih škola, dok su za učenike s područja Zagrebačke županije osigurane i besplatne radne bilježnice. Što se tiče srednjih škola, kao i do sada, osigurana su sredstva za udžbenike za učenike slabijeg socioekonomskog statusa.

Nova nastavna godina, školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara, pa će učenici s područja Zagrebačke županije na praznike ići od 23. prosinca do 13. siječnja, te od 14. do 17. travnja 2020. godine.

 

Danas je započela nova školska godina i za oko 250 prvašića na području Otoka Ivanića.

U prvi razred Osnovne škole Đure Deželića ove godine upisano je 55 učenika, što je za jednog učenika više od prošle godine.

U Osnovnoj školi Milke Trnine Križ upisana su 57 učenika, dvoje učenika manje nego prošle školske godine. Prvi razred u Osnovnoj školi Stjepana Basaričeka pohađat će 41 učenik, jedan više nego prošle godine.

U protekloj školskoj godini u prvi razred upisana su 33 učenika u Osnovnu školu Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, dok je ove godine broj manji za čak 16 učenika, i bit će samo jedno razredno odjeljenje od 17 učenika.

U Osnovnoj školi Braće Radića, Kloštar Ivanić prvi razred pohađat će 52 učenika, 2 manje nego prošle godine. Prvi razred u školi Posavski Bregi pohađat će 23 učenika, 2 više nego prošle školske godine.

U Srednjoj školi Ivan Švear prvi razred upisala su 223 učenika, 24 više nego prošle godine.

 

U cilju zaštite djece i sprečavanja ugrožavanja njihovih života s početkom školske godine, tijekom rujna, Policijska postaja Ivanić-Grad provodit će preventivno represivnu akciju „Poštujte naše znakove“, u zonama osnovnih škola kako bi se pomoglo najmlađim sudionicima u prometu.

Djeca kao pješaci u prometu najčešće stradavaju zbog nepažljivog pretrčavanja kolnika i nekorištenja obilježenih pješačkih prijelaza, ali i zbog grešaka vozača koji ne posvećuju dovoljno pažnje na poštivanje pješaka u prometu, a samim time i djece.
Iz Policijske postaje Ivanić-Grad ističu kako je sigurnost djece u prometu prvenstveno briga i odgovornost odraslih, te da poduzmemo sve kako bi djeca uživala u sigurnom i bezbrižnom djetinjstvu.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić