Izbor iz današnjih vijesti

Od danas se mladi ponovo mogu prijaviti za subvencionirane stambene kredite, mjeru pomoći Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.
Zahtjev za subvencioniranje mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), te koji između ostalog, nisu stariji od 45 godina.

Subvencioniranje kredita odobrava se do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Cijene mogu biti i veće, ali se u tom slučaju razlika ne subvencionira. Subvencija traje pet godina, a produžava se ako obitelj već ima djecu, ili dobije dijete za trajanja subvencije. Za svako već rođeno dijete u obitelji subvencija se produžava za još jednu godinu, a za novorođeno dijete dok traje subvencija, ona se produžava za još dvije godine.
Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51%. Za Grad Ivanić Grad visina subvencije iznosi 36 posto, dok je u Općinama Kloštar Ivanić i Križ iznos subvencije 39 posto.
Prijave će trajati tri tjedna, a za one koji se sada ne stignu pripremiti, natječaj će ponovno biti objavljen u ožujku iduće godine.
Svi zainteresirani detalje o subvencioniranim stambenim kreditima, te načinu prijave mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

 

Jučer je u Osnovnoj školi Milke Trnine u Križu počeo prvi dan nastave, te su svim učenicima dobrodošlicu i uspješnu školsku godinu zaželjeli Općinski načelnik Marko Magdić zajedno s ravnateljem Zlatkom Hasanom.
Školu u Križu upisao je 461 učenik, od kojih je 57 prvašića.
Općina Križ i ove godine izdvaja znatna sredstva za što bolji standard školstva na području Općine. Osim što sufinancira nabavu besplatnih udžbenika u suradnji s Republikom Hrvatskom i Zagrebačkom županijom, Općina financira i provedbu programa produljenog boravka za učenike prvih i drugih razreda, te tople obroke za učenike u socijalnoj potrebi, a ove godine je izdvojeno i dodatnih 20 tisuća kuna za opremanje učionice za program produljenog boravka.
Spomenimo da je Općina Križ i ove godine pripremila poklone za sve prvašiće i to edukativnu slikovnicu odobrenu od strane Ministarstva kulture.
Općinski načelnik Marko Magdić iskoristio je jučer prigodu, te je posjetio i mališane Dječjeg vrtića Križ, i polaznicima svake odgojne skupine poklonio po jednu slikovnicu.
Ove je pedagoške godine u redovni program dječjeg vrtića u Križu upisano 160 djece.

 

Javna vatrogasna postrojba Ivanić- Grad je krajem prošlog tjedna imala tri intervencije.
U petak 06. rujna, postrojba je u ranim jutarnjim satima izašla na teren kako bi uklonila zapreku na prometnici u ulici 65. bataljuna Zbora narodne garde.
U subotu, vatrogasci su se po dojavi načelnika Policijske postaje Ivanić- Grad uključili u potragu za nestalom osobom u Bunjanima, ispumpavanjem dva bunara uslijed čega ništa nije pronađeno.
Također u subotu, uključio se požarni alarm u Dječjem vrtiću u Posavskim Bregima no dolaskom na lokaciju vatrogasci su utvrdili da nije bilo potrebe za intervencijom.

 

U proteklom tjednu djelatnici Komunalnog centra Ivanić-Grad su, uz redovno održavanje zelenih površina na području Grada Ivanić Grada, na dječjem igralištu u Tarnom odradili demontažu dotrajalih sprava te su počeli s njihovom obnovom.
U proteklom razdoblju obnovljeno je nekoliko dječjih igrališta na lokacijama: Dubrovčak Lijevi, Posavski Bregi, Caginec, Prečno, Donja Poljana, Deanovec te u Ivanić-Gradu u Ulici Milke Trnine, Omladinskoj i Moslavačkoj ulici.
Djelatnici Komunalnog centra odradili su i demontažu dotrajale autobusne kućice koja se nalazila uz Društveni dom Trebovec te će je sljedeći tjedna obnovljenu postaviti na istu lokaciju. U Trebovcu će također biti napravljen podest za stanicu autobusa školske djece i postavljena autobusna kućica na novoj lokaciji uz poljski put nasuprot Octenjačke ulice.

 

Muzej Ivanić Grada poziva na otvorenje intrigantne i zanimljive izložbe donjeg rublja i higijene pod nazivom «Zaviri ispod», ove srijede, 11. rujna s početkom u 19 sati.
Etnografska izložba pod nazivom Zaviri ispod /donje rublje i higijena/ autorice Slavice Moslavac, voditeljice Etnografskog odjela Muzeja Moslavine u Kutini, govori o nekadašnjoj zabranjenoj temi donjeg rublja, a osim tradicijske originalne građe, bit će predstavljeno i suvremeno rublje.
U sklopu otvorenja nastupit će vokalni sastav Rusalke.
Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 28. rujna.

 

Ove subote je na igralištu kod vatrogasnog doma u Trebovcu održan 8. Kup DVD-a Trebovec.
U muškoj A kategoriji prvo mjesto je zauzeo DVD Deanovec, dok je u Muškoj B kategoriji prva bila ekipa DVD-a Šarampov Donji.
U ženskoj A kategoriji prvo mjesto je osvojila ekipa DVD-a Ribnica.
U kategoriji djeca muški prva mjesto je osvojila ekipa DVD-a Ježevo, a u ženskoj konkurenciji DVD Leprovica 1.
Društva su se natjecala i u kategoriji brzinska mokra vježba u kojoj je u muškoj konkurenciji prvo mjesto zauzela ekipa DVD-a Donja Greda, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila ekipa DVD- a Ježevo.

 

Državno prvenstvo za oldtimer motocikle u organizaciji Hrvatskog oldtimer saveza završilo je posljednjim natjecanjem u subotu 7. rujna u Ogulinu.
Završnici prvenstva prethodilo je natjecanje u Sisku gdje je nastupilo i Društvo inženjera i tehničara "OTOK Ivanić".
Zahvaljujući pobjedama u svojim klasama, Antee i Tomislava Cesara i Dragana Drndelića, DIT Otok Ivanić zauzeo je prvo mjesto ispred klubova iz Karlovca i Zadra.
Na završnici u Ogulinu klub iz Ivanića ponovo je bio najbolji. Prvo mjesto još je jednom pripalo Antei Cesar, dok su kao drugi završili Martina i Tomislav Cesar, te Marin Cerovečki.
Nakon šest održanih susreta u kojima je sudjelovalo 9 oldtimer klubova, ukupna pobjeda pripala je DIT-u Otok Ivanić s 420 skupljenih bodova, ispred Oldtimer moto kluba Karlovac s 349 i Oldtimer kluba Zadar s 293 boda.
Po kategorijama ukupno, u KLASI D - motorkotači proizvedeni od 1931. do 1945. god., prva dva mjesta osvojile su Antea i Martina Cesar.
U KLASI E - motorkotači proizvedeni do 1960. pobjedu je odnio Tomislav Cesar, dok je Robert Berinić završio kao treći.
Goran Podgorski kod motorkotača proizvedenih do 1970. godine i Marin Cerovečki u TOMOS kupu također su osvojili treće mjesto.
U KLASI P - motorkotači s bočnom prikolicom proizvedeni do '88. godine, najbolji je bio Stjepan Dijanić ispred Dragana Drndelića.
Nakon završenog prvenstva svi takmičari, članovi i rukovodstvo Društva inženjera i tehničara "OTOK Ivanić" zahvalili su se gradskoj zajednici tehničke kulture i Gradu Ivanić- Gradu na kontinuiranoj podršci.

 

Sportsko ribolovno društvo Štuka Strmec u subotu je na rijeci Savi bila domaćin 6. kola za mladež u lovu ribe udicom na plovak.
Na Savi je ponovo uspješno nastupila i Udruga Šaran Križ. Ekipno, kadetkinje su osvojile 2. mjesto, a kadeti 3 mjesto.
U pojedinačnoj konkurenciji, Meri Mužević i Lorena Beker zauzele su 2. mjesto, a kadeti Dominik Jerko, Lovro Počuć i Filip Brcko treća mjesta.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić