Izbor iz današnjih vijesti

Ovoga tjedna u Kloštru Ivaniću boravi 30-ak mladih iz Svete zemlje, Libanona i Jordana, u sklopu međunarodnog kampa  „Hombre mundo“ ili u prijevodu „Čovjek- svijet“. Mladi su jučer u župi Kloštar posjetili sestre karmelićanke, a prikazali su i pjesme i običaje iz svojih zemalja, dok su lokalne i kulturne običaje našega kraja prezentirali članovi Franjevačke mladeži Kloštra Ivanića i mladež Kulturno umjetničkog društva Obreška.
Sudionici kampa su danas posjetili Nacionalni park Plitvička jezera, a boravak u Kloštru Ivaniću završava sutra, kad mladi odlaze u Zagreb.

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Općina Brckovljani je jučer proslavila svoj dan.
Načelnik općine Željko Funtek je na sjednici iznio Strategiju razvoja do 2020. godine, a neki od planiranih projekata su uređenje dječjih igrališta, gradnja vrtića u Božjakovini, rekonstrukcija mrtvačnice u Lupoglavu, gradnja društvenog doma i nove mrtvačnice u Brckovljanima te izgradnja reciklažnog dvorišta.Govorio je i o Gospodarskoj zoni Božjakovina, u čije je komunalno opremanje dosad uloženo dvadesetak milijuna kuna, te o partnerstvu s Veterinarskim fakultetom s kojim općina priprema projekt obnove napuštenoga vojnog skladišta u Prečecu. U njemu bi se trebao urediti ogledni uzgojno-istraživački i edukacijski centar.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su u ponedjeljak razgovarale ministrica  Nada Murganić i pučka pravobraniteljica Lora Vidović o zaštiti prava i unapređenju skrbi o starijim osobama. Otvorene su teme iz područja zaštite prava osoba starije životne dobi, stanja u decentraliziranim domovima za starije osobe, o listama čekanja te o registru ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Ovaj radni sastanak usko je vezan uz aktualnu temu prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usvojen u Saboru, a na snagu bi trebao stupiti početkom iduće godine. Njime neredovito davanje hrane i lijekova, kao i nepružanje pomoći nepokretnima, postaje kažnjivo, i tretirat će se kao oblik nasilja u obitelji, te su predviđene kazne od najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora, a u ponovljenim slučajevima i veće.

Udio Europljana koji kupuju na internetu u deset se godina gotovo udvostručio - s 29,7 posto 2007. na 55 posto 2017. godine, dok se povjerenje potrošača, u odnosu na prošlo istraživanje, povećalo 12 posto pri kupnji kod trgovaca na malo u vlastitoj zemlji te za 21 posto pri kupnji iz drugih država članica EU-a. Istraživanje o potrošačkim uvjetima za 2017. pokazuje da sve više potrošača u EU-u kupuje na internetu i da je njihovo povjerenje u e-trgovinu poraslo, posebno pri kupnji putem interneta iz drugih zemalja EU-a.

SPORT

Na europskom juniorskom prvenstvu za rukometašice u Sloveniji hrvatske su reprezentativke jučer u prvoj utakmici uvjerljivo svladale Makedoniju 35:14. Kod Hrvatske najefikasnija je bila Tena Japundža sa 6 golova. Igračica Ivanića Katarina Mrazović također je dala svoj doprinos zabivši tri pogodaka.
Iduća utakmica na rasporedu je već sutra protiv Norveške koja je u prvoj utakmici izgubila od Rusije 23:15.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić